| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-04 15:20:15
Temat: Sos pomidorowy do spaghetti?Witam,
niedawno jadlem niezle spaghetti z sosem pomodore i bardzo mi smakowalo,
moze doradzicie mi jak zrobic taki prosty sos pomidorowy do spaghetti?
Chcialbym pojesc sobie w domu cos takiego.
Z gory dzieki
--
Adam Grzybowinski
g...@p...com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-05 07:35:04
Temat: Re: Sos pomidorowy do spaghetti?"Adam Grzybowiński" <g...@p...com> wrote:
>Witam,
>niedawno jadlem niezle spaghetti z sosem pomodore i bardzo mi smakowalo,
>moze doradzicie mi jak zrobic taki prosty sos pomidorowy do spaghetti?
>Chcialbym pojesc sobie w domu cos takiego.
Najprościej...
..według mnie należy zdobyć kilka porządnie dojrzałych
pomidorów. Obrać je ze skorek i podzielić na mniejsze kawałki. Na
oleju przysmażyć posiekany czosnek (nie spalić!) i dodać
pomidory.Wrzucić szczypte tymianku, bazylii, posolić i popieprzyć.
Mieszać, dusić a na koniec popróbować.Mozna lekko docukrzyć. Można
przetrzeć przez sito (niekoniecznie). Ostrożnie z ziołami. I
doprawiać według gustu. (ja tam jeszcze lubię dodać
trochę!rozgniecionego czosnku po przygotowaniu).
..i już (niektórzy dodają na początku podduszoną drobniutko cebulę).
(niektórzy wydłubują z pomidorow pestki)
AgataW. (niektorzy dodają świeżej bazylii)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 08:00:44
Temat: Re: Sos pomidorowy do spaghetti?Użytkownik "AgataW" napisał w wiadomości
>"Adam Grzybowiński" <g...@p...com> wrote:
> >Witam,
> >niedawno jadlem niezle spaghetti z sosem pomodore i bardzo mi smakowalo,
> >Chcialbym pojesc sobie w domu cos takiego.
>
> Najprościej...
> ..według mnie należy zdobyć kilka porządnie dojrzałych
> pomidorów. Obrać je ze skorek i podzielić na mniejsze kawałki. Na
> oleju przysmażyć posiekany czosnek (nie spalić!) i dodać
> pomidory.Wrzucić szczypte tymianku, bazylii, posolić i popieprzyć.
> Mieszać, dusić a na koniec popróbować.Mozna lekko docukrzyć. Można
> przetrzeć przez sito (niekoniecznie). Ostrożnie z ziołami. I
> doprawiać według gustu. (ja tam jeszcze lubię dodać
> trochę!rozgniecionego czosnku po przygotowaniu).
> ..i już (niektórzy dodają na początku podduszoną drobniutko cebulę).
> (niektórzy wydłubują z pomidorow pestki)
> AgataW. (niektorzy dodają świeżej bazylii)
Można też użyć włoskich pomidorów z puszki (bez skóry i pestek).
Ja właśnie na początku wrzucam na oliwę cebulkę i czosnek, smażę chwilę,
mieszając, aż się zeszkli (uwaga, żeby nie zrumienić)
a dalej to jak napisała Agata
pod koniec można dodać jeszcze świeżą natkę z pietruszki
wychodzi bardzo aromatyczny, pyszny sos
MauaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 12:00:27
Temat: Re: Sos pomidorowy do spaghetti?
Użytkownik Adam Grzybowiński <g...@p...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9n4ear$q60$...@n...tpi.pl...
> Witam,
> niedawno jadlem niezle spaghetti z sosem pomodore i bardzo mi smakowalo,
> moze doradzicie mi jak zrobic taki prosty sos pomidorowy do spaghetti?
> Adam Grzybowinski
moze tak :
rozgrzej oliwe z oliwek, dodaj 1/2 lub 1 cebule drobno pokrojona, chwile
posmaz, nastepnie dorzuc1-2 zabki czosnku pokrojone i kilka kaparow ( z
zalewy wody z sola- a nie z octu) oraz kilka ( kilkanascie) czarnych
oliwek. Do tego pokroj grubo - tak na 4 czesci, pomidory w skorce. Powinno
byc : na 1/2 kg makaronu = 1/2 kg pomidorow ( nie wiecej- bo daja duzo
plynu )
+ bazylia + pietruszka ( tak pol peczka) + sol + pieprz. Po 10 min. sos
gotowy.Na wierzch, juz bez duszenia, mozna dodac jeszcze odrobine swiezej
bazylii i pietruszki i kilka kaparow. Najlepsze z makaronem penne ( skosnie
ciete rurki).
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 12:33:05
Temat: Re: Sos pomidorowy do spaghetti?
Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9n547n$m49$...@n...tpi.pl...
>
>
> rozgrzej oliwe z oliwek, dodaj 1/2 lub 1 cebule drobno pokrojona,
chwile
> posmaz, nastepnie dorzuc1-2 zabki czosnku pokrojone i kilka kaparow ( z
> zalewy wody z sola- a nie z octu) oraz kilka ( kilkanascie) czarnych
> oliwek. Do tego pokroj grubo - tak na 4 czesci, pomidory w skorce. Powinno
> byc : na 1/2 kg makaronu = 1/2 kg pomidorow ( nie wiecej- bo daja duzo
> plynu )
> + bazylia + pietruszka ( tak pol peczka) + sol + pieprz. Po 10 min. sos
> gotowy.Na wierzch, juz bez duszenia, mozna dodac jeszcze odrobine
swiezej
> bazylii i pietruszki i kilka kaparow. Najlepsze z makaronem penne
skosnie
> ciete rurki).
>
a jakby tak do tego jeszcze tuńczyka wciepać? Z puszki? Co?
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 13:50:46
Temat: Re: Sos pomidorowy do spaghetti?nie polecam... jadlam i mozna zjesc, ale raczej nie smakuje super
pozdrawiam
Lisa
"Wkn" <w...@w...pl> wrote in message news:9n56g0$8c6$1@news.tpi.pl...
> >
> a jakby tak do tego jeszcze tuńczyka wciepać? Z puszki? Co?
>
> Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 18:37:22
Temat: Re: Sos pomidorowy do spaghetti?Znalazlam ostatnio taki przepis:
Fettucine pomodoro
1,5 kg dużych dojrzałych pomidorów, obranych l łyżka oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
2 roztarte ząbki czosnku
1 drobno starta marchew
2 łyżki koncentratu pomidorowego
l łyżeczka cukru
l łyżka posiekanegoświeżego oregano
l łyżka posiekanej świeżej pietruszki
l łyżka posiekanej świeżej bazylii
500 g fettucine
1. Pomidory na czubku naciąć na krzyż. Zalać wrzątkiem na 2 min, odcedzić i
zostawić do wystygnięcia. Obrać z łupin ruchem w dół, chwytając za nacięte
końce; łupiny odrzucić. Przepołowić i łyżką usunąć nasiona, po czym grubo
posiekać.
2. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wsypać cebulę i smażyć 5 min
na małym ogniu, aż będzie miękka i zrumieniona. Dodać czosnek i smażyć
jeszcze l min. Dodać posiekane pomidory i marchew, gotować 10 min, raz po
raz mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i cukier, wymieszać, przyprawić
solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
3. Mieszaninę nieco schłodzić i przełożyć do miksera. Miksować, aż sos
uzyska właściwą konsystencję. Wsypać wszystkie posiekane zioła i dokładnie
wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
4. Podczas gotowania sosu wsypać fettucine do dużego garnka wrzątku i
gotować, aż makaron będzie miękki. Odcedzić i włożyć z powrotem
do garnka. Przelać sos do makaronu i dokładnie wymieszać.
Ale nie wiem co to jest to fettucine:(((((((
pozdr.
almada
"Adam Grzybowiński" <g...@p...com> wrote in message
news:9n4ear$q60$1@news.tpi.pl...
> Witam,
> niedawno jadlem niezle spaghetti z sosem pomodore i bardzo mi smakowalo,
> moze doradzicie mi jak zrobic taki prosty sos pomidorowy do spaghetti?
> Chcialbym pojesc sobie w domu cos takiego.
> Z gory dzieki
>
> --
> Adam Grzybowinski
> g...@p...com
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-07 12:34:03
Temat: Re: Sos pomidorowy do spaghetti?
Użytkownik almada <a...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> Znalazlam ostatnio taki przepis:
>
> Fettucine pomodoro
........
> Ale nie wiem co to jest to fettucine:(((((((
> almada
fettucine to : wstazki - gniazdka
a tak dla dalszej makaronowej edukacji wpadnij sobie tu:
http://www.makaron.pl/encyklopedia/pastauno.htm
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-08 13:50:05
Temat: Re: Sos pomidorowy do spaghetti?Taki wlasnie sos przygotowywal wloski kucharz w jednym z programow w
tutejszej tv:
na sporej ilosci podsmazyc cebule, czosnek; do tego dodac suszone, ale juz
namoczone grzyby i odrobine tej wody z namaczania; podsmazyc; dodac tunczyka
z puszki (podobno podkresla smak grzybkow i calego sosu); do tego pokrojone
pomidory (ze skorka) albo pomidory z puszki. Calosc jeszcze chwile podsmazyc
i sos gotowy.
Pozdr.,
Danka
--
Pozdr.,
"Wkn" <w...@w...pl> schreef in bericht news:9n56g0$8c6$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9n547n$m49$...@n...tpi.pl...
> >
> >
> > rozgrzej oliwe z oliwek, dodaj 1/2 lub 1 cebule drobno pokrojona,
> chwile
> > posmaz, nastepnie dorzuc1-2 zabki czosnku pokrojone i kilka kaparow ( z
> > zalewy wody z sola- a nie z octu) oraz kilka ( kilkanascie) czarnych
> > oliwek. Do tego pokroj grubo - tak na 4 czesci, pomidory w skorce.
Powinno
> > byc : na 1/2 kg makaronu = 1/2 kg pomidorow ( nie wiecej- bo daja duzo
> > plynu )
> > + bazylia + pietruszka ( tak pol peczka) + sol + pieprz. Po 10 min. sos
> > gotowy.Na wierzch, juz bez duszenia, mozna dodac jeszcze odrobine
> swiezej
> > bazylii i pietruszki i kilka kaparow. Najlepsze z makaronem penne
> skosnie
> > ciete rurki).
> >
> a jakby tak do tego jeszcze tuńczyka wciepać? Z puszki? Co?
>
> Wkn
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |