« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-06 16:28:26
Temat: Sos pomidorowy na Pizzę..Witam Wszystkich !!!
Chciałam Was poprosić o przepis na sos pomidorowy na pizzę.
Chciałabym zrobić go sama- więc...pomóżcie mi, proszę !
Pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-06 16:35:04
Temat: Re: Sos pomidorowy na Pizzę..> Chciałam Was poprosić o przepis na sos pomidorowy na pizzę.
> Chciałabym zrobić go sama- więc...pomóżcie mi, proszę !
Witam,
najlepiej zrobic sos ze swiezych pomidorow, ale ja napisze przepis na sos z
przecieru (koncentratu) pomidorowego, ktory jest szybszy do zrobienia:
Skladniki:
przecier pomidorowy ( ok. szklanki, zalezy jak duza pizza )
bazylia
oregano
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie skladniki wymieszac i nakladac na pizze.
Pozdrawiam, maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-06 17:07:25
Temat: Re: Sos pomidorowy na Pizzę..
Użytkownik >Maciek< <m...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aiotr9$fma$...@n...tpi.pl...
> > Chciałam Was poprosić o przepis na sos pomidorowy na pizzę.
> > Chciałabym zrobić go sama- więc...pomóżcie mi, proszę !
>
>
> Witam,
>
> najlepiej zrobic sos ze swiezych pomidorow, ale ja napisze przepis na sos
z
> przecieru (koncentratu) pomidorowego, ktory jest szybszy do zrobienia:
>
no to tak samo się robi ze świeżych, tylko bardzo dojrzałych, zdejmuje się
skórkę, wycina przysłowiowe dupki, przeciera albo miksuje, wsio ryba, potem
jak za rzadkie odsącza nieco na sicie + sporo soli, pieprzu i ziół :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-06 17:14:06
Temat: Re: Sos pomidorowy na Pizzę..Pomidory (na jedna duza pizze chyba 1/2kg, najwyzej Ci zostanie na potem)
sparzyc, obrac, usunac badylki i wydusic sok z pestkami. W rondlu rozgrzac
oliwe, wrzucic pomidory, dusic az sie rozpackaja. Ewentualnie zblendowac.
Przyprawic sola i wg gustu: po mojemu to czosnek zmiazdzony, bazylia, pol
lyzeczki miodu, szczypta galki muszkatolowej i pol szczypty cynamonu. Dziwne
ale dobre. Oregano do sosu juz nie daje, bo posypuje nim wierzch pizzy: gdy
sie wyprazy uzyskuje pelnie aromatu, w sosie troche ginie.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 16:37:44
Temat: Re: Sos pomidorowy na Pizzę..> najlepiej zrobic sos ze swiezych pomidorow, ale ja napisze przepis na
> sos z przecieru (koncentratu) pomidorowego, ktory jest szybszy do
> zrobienia:
Przecier to nie koncentrat!
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 16:55:09
Temat: Re: Sos pomidorowy na Pizzę..> Przecier to nie koncentrat!
>
> --
Nie badz taki do przodu bo cie z tylu zabraknie....;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 17:08:53
Temat: Re: Sos pomidorowy na Pizzę..> Nie badz taki do przodu bo cie z tylu zabraknie....;)
Jak ktoś zastosuje taką ilość koncentratu, to mu wyjdzie coś
całkiem niezjadliwego. Koncentrat ma esencję pomidorów przy
IIRC 30% objętości!
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 17:26:48
Temat: Re: Sos pomidorowy na Pizzę..>
> Jak ktoś zastosuje taką ilość koncentratu, to mu wyjdzie coś
> całkiem niezjadliwego. Koncentrat ma esencję pomidorów przy
> IIRC 30% objętości!
Wiesz,
jak masz mala/srednia pizze to 1-2 opakowania koncentratu spokojnie
wystarczy. A jak ktos gotuje dla pulku wojska to sam wiesz.......
pozdrawiam, maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 17:52:43
Temat: Re: Sos pomidorowy na Pizzę..> jak masz mala/srednia pizze to 1-2 opakowania koncentratu spokojnie
> wystarczy. A jak ktos gotuje dla pulku wojska to sam wiesz.......
Ale zdecyduj się - dwa małe koncentraty to powiedzmy pół szklanki,
pewnie mniej. Jak to rozprowadzić wodą i przyprawić, może być sos
do pizzy.
Z drugiej strony można wziąć przecier albo nawet taki gotowy sos
w kartoniku, podgrzać i przyprawić (czosnek, bazylia, oregano,
trochę soli, lubię dać trochę mięty) i znów mamy sos.
Tylko że cały czas koncentrat != przecier.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-08 07:21:22
Temat: Re: Sos pomidorowy na Pizzę..
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:airtqc.1mk.1@Konrad.Brywczynski...
> Ale zdecyduj się - dwa małe koncentraty to powiedzmy pół szklanki,
> pewnie mniej. Jak to rozprowadzić wodą i przyprawić, może być sos
> do pizzy.
> Konrad J. Brywczyński
ja robiac pizze, zuzylam ostatnio na cala blache piekarnikowa koncentrat z
calego, szklanego sloiczka( wczesniej tak 2/3 objetosci)-taki jakby dwie
male puszki .Porzadnie doprawiony tym co wczesniej pisaliscie- ale nie
rozcienczany zadna woda.Bylo duzo ale smacznie i aromatycznie. Jakos nigdy
nie rozcienczam koncentratu do pizzy.Sprobuj Konrad raz w ten sposob, po co
woda...Przecier ze swiezych pomidorow przeciez odparowujesz wlasnie aby sie
zagescil. Optuje za nierozcienczaniem - kwintesencja smaku.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |