Data: 2001-07-31 16:35:11
Temat: Re: Spody do malych babeczek
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
AgataW wrote:
>
> Użytkownik Agnieszka Kutowska
> <A...@a...pl> w wiadomooci do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@a...pl...
> > Gdzie w W-wie mozna kupic male spody (takie jak do tarty
> tylko male)
> > (najlepiej z ciasta kruchego
>
> ..a to samemu takie trudne do wykonania? Znajoma Babcia
> zawsze przygotowuje sama spody (ma 75 lat prawie i zawsze
> gotowe 80 babeczek) i do tego bardzo slodkie
> arsze.( kwaskowy dzem z porzeczki czarnej i zalane slodka
> czekoladowa polewa i inne). Jest mistrzynia wypieków
> sernik z aromatem skórki pomaranczowej i z polewa
> czekoladowa wygralby kazdy konkurs.) A najgorsze jest to, ze
> nie potrafi podzielic sie przepisem ( brak proporcji).
Najlepsze sa babeczki pani Meli, z kruchego ciasta wedlug tego przepisu:
16 dkg maki
14 dkg cukru (puder jest najlepszy)
14 dkg masla
3 ugotowane na twardo zoltka
Posiekac, zarobic, schlodzic. Nie meczyc ciasta za dlugo, bo nie bedzie kruche.
Piec w chlodnym piecu, 160C/320F az brzegi zmienia kolor. Uzywac do
babeczek, tart, etc.
Magdalena Bassett
|