« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-20 06:18:00
Temat: Sposob na czerwone burakiWitam!
Zona kazala zapytac wiec pytam
Czy jest jakis sposob zeby przyspieszyc gotowanie czerwonych burakow, bo jak
wrzuci do gara z woda to 2 godziny bite zanim one zmiekna. Moze trzeba
czegos dodac zeby skrocic ten czas. Poza tym ma dziwna maniere nie
przykrywania garnka, bo "moja mama tez tak robi i tak jest dobrze" :)))
Pozdrav Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-20 06:23:39
Temat: Re: Sposob na czerwone burakirajton <USUŃ_TO_mart74@_I_TO_TEŻ_gazeta.pl> napisał(a):
> Zona kazala zapytac wiec pytam
> Czy jest jakis sposob zeby przyspieszyc gotowanie czerwonych burakow,
Jest. Trzeba kupić szybkowar. Wtedy nie tylko buraki ugotujecie szybko.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-20 06:33:48
Temat: Re: Sposob na czerwone buraki
"rajton" <USUŃ_TO_mart74@_I_TO_TEŻ_gazeta.pl> wrote in message
news:e783vk$hgs$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Zona kazala zapytac wiec pytam
> Czy jest jakis sposob zeby przyspieszyc gotowanie czerwonych burakow, bo
> jak wrzuci do gara z woda to 2 godziny bite zanim one zmiekna. Moze trzeba
> czegos dodac zeby skrocic ten czas. Poza tym ma dziwna maniere nie
> przykrywania garnka, bo "moja mama tez tak robi i tak jest dobrze" :)))
>
> Pozdrav Mariusz
Macie buraki wielkości pastewnych i gotujecie w całości?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-20 07:12:18
Temat: Re: Sposob na czerwone buraki
"czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:e7849b$kra$1@inews.gazeta.pl...
> rajton <USUŃ_TO_mart74@_I_TO_TEŻ_gazeta.pl> napisał(a):
>
>> Zona kazala zapytac wiec pytam
>> Czy jest jakis sposob zeby przyspieszyc gotowanie czerwonych burakow,
>
> Jest. Trzeba kupić szybkowar. Wtedy nie tylko buraki ugotujecie szybko.
>
> Ania
E tam, najtaniej pokroić, zresztą wszystko zależy, co ma być z nich
zrobione.
Bardzo często buraki piecze się w piekarniku i dopiero później obiera się ze
skórki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-20 10:13:05
Temat: Re: Sposob na czerwone buraki
Panslavista napisał(a):
> "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> wrote in message
>> > Jest. Trzeba kupić szybkowar. Wtedy nie tylko buraki ugotujecie szybko.
> >
> > Ania
>
> E tam, najtaniej pokroić, zresztą wszystko zależy, co ma być z nich
> zrobione.
> Bardzo często buraki piecze się w piekarniku i dopiero później obiera się ze
> skórki.
No właśnie trudno robić sałatkę z pokrojonych i ugotowanych
buraków, i smak nie ten. Od lat praktykujemy szybkowar i jest OK, jest
taniej energetycznie i czasowo.
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-20 12:11:30
Temat: Re: Sposob na czerwone buraki> Zona kazala zapytac wiec pytam
> Czy jest jakis sposob zeby przyspieszyc gotowanie czerwonych burakow, bo
jak
> wrzuci do gara z woda to 2 godziny bite zanim one zmiekna. Moze trzeba
> czegos dodac zeby skrocic ten czas. Poza tym ma dziwna maniere nie
> przykrywania garnka, bo "moja mama tez tak robi i tak jest dobrze" :)))
w sklepie wybieram buraki wymiarami podobne do siebie - raczej średnie -
szoruję szczotką pod bieżąca woda - nie obieram - gotuje w parowarze -
czas 60 min, bez zadnego dozoru :-)
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-20 15:13:24
Temat: Re: Sposob na czerwone buraki
Użytkownik "zbisa" <z...@z...ita.pwr.wroc.pl> napisał w wiadomości
news:e78odl$9hi$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> > Zona kazala zapytac wiec pytam
> > Czy jest jakis sposob zeby przyspieszyc gotowanie czerwonych burakow, bo
> jak
> > wrzuci do gara z woda to 2 godziny bite zanim one zmiekna. Moze trzeba
> > czegos dodac zeby skrocic ten czas. Poza tym ma dziwna maniere nie
> > przykrywania garnka, bo "moja mama tez tak robi i tak jest dobrze" :)))
>
> w sklepie wybieram buraki wymiarami podobne do siebie - raczej średnie -
> szoruję szczotką pod bieżąca woda - nie obieram - gotuje w parowarze -
> czas 60 min, bez zadnego dozoru :-)
>
Au mnie na pobliskim targu sa dostepne juz uparowane...jak rano to nawet
ciepłe sa...tak ze obrac tylko wystarczy..:)))
Marek - Lublin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-06-21 01:52:47
Temat: Re: Sposob na czerwone burakiOn Tue, 20 Jun 2006 06:23:39 +0000 (UTC), "czeremcha "
<c...@N...gazeta.pl> wrote:
>rajton <USUŃ_TO_mart74@_I_TO_TEŻ_gazeta.pl> napisał(a):
>
>> Zona kazala zapytac wiec pytam
>> Czy jest jakis sposob zeby przyspieszyc gotowanie czerwonych burakow,
>
>Jest. Trzeba kupić szybkowar. Wtedy nie tylko buraki ugotujecie szybko.
Na poczatku beda gotowac za szybko... Pierwszy kalafior w szybkowarze
zmienil mi sie w kleik - dopiero pozniej nauczylem sie gotowac wedlug
sekundnika...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-06-21 04:38:13
Temat: Re: Sposob na czerwone burakiDziekuje wszystkim za rady, czyli nie ma na to "metody babci", trza po
prostu kupic szybkowar.
Dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-06-21 04:58:22
Temat: Re: Sposob na czerwone buraki
"rajton" <USUŃ_TO_mart74@_I_TO_TEŻ_gazeta.pl> wrote in message
news:e7aigp$7dj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dziekuje wszystkim za rady, czyli nie ma na to "metody babci", trza po
> prostu kupic szybkowar.
> Dzieki
Szybkowar dobra rzecz, mam ich kilka. Ale nie musisz nagle wydać kasy.
Nie napisałeś, -aś, do czego potrzebne ci te buraki.
Bo na barszcz, w którym nie chcesz mieć buraków, wystarczy wraz z innymi
warzywami gotować buraki pokrojone w 1 do 1,5cm plastry. Takie plastry, gdy
są jeszcze lekko twarde wyjmuję łyżką cedzakową i po ostygnięciu trę na
tarce i robię buraczki zasmażane.
A barszcz doprawiam kwasem z ogórków i reguluję octem kwasowość i kolor.
Podbijam podbitką ze śmietany (minimum 30%) i mąki, daję dużo siekanej
zielonej pietruszki i koperku.
Można ugotowac też tak, że część buraków i warzywa kroisz w słomkę i one
idą na talerz, a resztę buraków w plastry, reszta jak wyżej. Bardzo lubię
mocny esencjonalny barszcz.
Aby taki był, potrzeba dać dużą cebulę posiekaną, pietruszkę, marchew,
seler, por (jak duży to połowę), potrzebny duży garnek, gdyż buraków dużo
(vide wyżej). Dzięki warzywom ma naturalną słodycz i nie potrzeba go słodzić
cukrem.
Pod koniec gotowania - po wyjęciu buraków, a nawet po podbiciu wycisnąć
z praski czosnek - wedle uznania, może być drobno posiekany i zmiażdżony na
deseczce klingą noża.
Spróbuj, to nie boli, nie wolno przegotować, bo straci smak i kolor - nie do
naprawienia.
Buraki na sałatki, ćwikłę z chrzanem gotujemy lub pieczemy w piekarniku
nie obierając, ale dobrze wymyte szczoteczką - ziemia nadaje czasem kiepski
posmak.
Mimo posiadania szybkowarów gotuję je w normalnym garnku - podobnie
robię je na zimę. Nie mam buraków nie przerobionych - unikam strat, a pracy
niewiele i oszczędności na czasie przy gotowaniu potraw.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |