Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
org.pl!news.germany.com!postnews.google.com!j8g2000yql.googlegroups.com!not-for
-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Stolnica silikonowa
Date: Mon, 9 Feb 2009 13:26:46 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 35
Message-ID: <e...@j...googlegroups.com>
References: <X...@1...0.0.1> <gmq26i$jsu$1@news.onet.pl>
<1poyjhc0e84xq$.1i2sq72z6n584.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 83.6.240.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1234214806 24347 127.0.0.1 (9 Feb 2009 21:26:46 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Feb 2009 21:26:46 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: j8g2000yql.googlegroups.com; posting-host=83.6.240.2;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320097
Ukryj nagłówki
On 9 Lut, 21:20, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Mon, 9 Feb 2009 21:03:24 +0100, Cecylia napisał(a):
>
> > Tak używam stolnicę silikonowa- jestem b. zadowolona z niej. Nie wolno na
> > niej kroić nożem (można poprzecinać).
>
> Ale krojenie radełkiem ciasta na faworki chyba wytrzyma? Jak myślisz? - też
> mam ochotę na taką stolnicę, bo obecna mi się po blacie okropnie przesuwa.
> Gdzie kupiłaś swoją? - szukam jak największej.
Bym nie radełkowal - seria nacięć i podzielisz ją na kawałki jak
znaczki pocztowe.
Ogólnie ta stolnica to chyba jest pod nazwą "mata silikonowa"...
Są maty odporne na cięcie - japońskiej firmy produkujacej noże
krążkowe, ale nie wiem, jak się maja do kontaktów z żywnością.
Ja mam stolnicę ze sklejki wodoodpornej o gr. 12mm (była) trochę
cieńsza się zrobiła - zdejmuję warstwę uszkodzoną i szlifuję
powierzchnię co parę lat. Wytrzymała już ze 30... Z boku ma przekrój
wyprostowanego "Z" - to są listwy drewniane przybite z obu stron do
dłuższego boku. wtedy ta blizej mnie jest skierowana w dół i opiera
się o blat np. stołu, dzięki czemu stolnica nie odsuwa się ode mnie, w
tym czasie druga listwa jest skierowana w górę i stanowi rant
zapobiegajacy spadaniu mąki, ciasta czy narzędzi za stolnicę.
Stolnica duża, nie muszę się ograniczać - z boku mogę przykręcic
maszynkę do mielenia mięsa czy do makaronu np. Marcato. Druga strona
jest przewidziana na grubsze prace z nożem, np, siekanie kapusty w
większych ilościach, gdy deska jest już za mała, a szatkownica (na
korbę) za duża...
|