« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-23 12:43:55
Temat: Szarlotka-PRZEPISU POSZUKUJĘ :)Witam :) Na te święta Bożego Narodzenia postanowiłam po raz pierwszy zrobić
szarlotkę :) Potrzebuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na niezbyt
skomplikowaną szarlotkę :) Jeśli ktoś dysponuje czymś takim to bardzo proszę
o podzielenie się przepisem ze mną :)))
Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świąt :)
Paula Korbecka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-23 12:58:12
Temat: Re: Szarlotka-PRZEPISU POSZUKUJĘ :)
Użytkownik "Paula Korbecka" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cqee96$eua$1@mamut1.aster.pl...
> Witam :) Na te święta Bożego Narodzenia postanowiłam po raz pierwszy
> zrobić
> szarlotkę :) Potrzebuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na niezbyt
> skomplikowaną szarlotkę :) Jeśli ktoś dysponuje czymś takim to bardzo
> proszę
> o podzielenie się przepisem ze mną :)))
>
Proszę bardzo (przepis dostałam od kobietki która była kiedyś "działaczką" w
Kole Gospodyń Wiejskich):
3 szklanki mąki
5 jaj
1/2 szklanka cukru
mały proszek do pieczenia (18 g)
cukier waniliowy
1 i 1/3 kostki margaryny
jabłka (ok. 1,5 kg)
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy z żółtkami. Dodajemy
cukier i margarynę. Wyrabiamy. Część ciasta zamrażamy (zawsze zamrażam "na
oko" - jeśli chcę więcej kruszonki to więcej jeśli mniej to mniej).
Obrane i pokrojone jabłka wykładamy na ciasto.
Ubijamy pianę z białek ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Pianę
wykładamy na jabłka a na pianę kruszonkę z reszty ciasta.
Pieczemy 1 godzinę w temp 175 stopni
SMACZNEGO
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-23 15:21:07
Temat: Re: Szarlotka-PRZEPISU POSZUKUJĘ :)
Użytkownik "Paula Korbecka" <m...@w...pl> napisał
> Jeśli ktoś dysponuje czymś takim to bardzo proszę
> o podzielenie się przepisem ze mną :)))
>
Ja robię zawsze wg przepisu Doruni, jest bardzo smaczna i znika z szybkością
światła ;-)
http://tinylink.com/?EooblH86PY
Pozdrawiam świątecznie
--
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-23 20:15:20
Temat: Re: Szarlotka-PRZEPISU POSZUKUJĘ :)
Użytkownik "Ania" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cqefd3$afb$1@inews.gazeta.pl...
> 3 szklanki mąki
> 1 i 1/3 kostki margaryny
Ughh, chyba za dużo tłuszczu, będzie się lało ;)
T.N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-23 21:03:11
Temat: Re: Szarlotka-PRZEPISU POSZUKUJĘ :)
Użytkownik "T.N." <x...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cqf8s8$oe3$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Ania" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:cqefd3$afb$1@inews.gazeta.pl...
>
>> 3 szklanki mąki
>
>> 1 i 1/3 kostki margaryny
>
>
> Ughh, chyba za dużo tłuszczu, będzie się lało ;)
Właśnie nie leje się. W oryginale było 1 i 3/4 kostki (wtedy się lało ;) -
ale nawet nie próbowałam co z tego wyjdzie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-24 06:17:18
Temat: Re: Szarlotka-PRZEPISU POSZUKUJĘ :)Potrzebuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na niezbyt
> skomplikowaną szarlotkę :)
> Paula Korbecka
>
>
Oto dwa przepisy, bardzo proste, choć nietypowe:
SZARLOTKA WŁOSKA
-ok. 1 – 1,5 kg jabłek
-1 szklanka cukru (jak dla mnie zbyt dużo, daję najwyżej 3/4 i to do bojkenów)
-1 szklanka bakalii (ja daję same rodzynki)
-2 szklanki mąki
-po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
-3 jajka
-szczypta soli
-ewentualnie cynamon (nie każdy lubi), skórka otarta z cytryny, skórka
pomarańczowa, można dodać sok z cytryny (gdy jabłka słodkie)
Jabłka pokroić w kostkę i w misce zasypać cukrem, cynamonem i bakaliami.
Wymieszać i zostawić na 1 – 2 godziny. Po tym czasie wsypać do miski mąkę
wymieszaną ze środkami spulchniającymi, wbić jajka, dodać sól i mieszać
drewnianą łyżką aż jabłka pokryją się mazistym ciastem. Przełożyć do foremki
keksowej i upiec (ok. 150 ºC).
SZARLOTKA SYPANA
-½ kostki margaryny lub masła roślinnego
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki
-1 szklanka kaszy manny
-1 mały proszek do pieczenia
-szczypta soli
-bakalie, zapachy, skórka itp.
-3 łyżki cukru (do jabłek)
-cukier waniliowy
Wszystkie sypkie składniki wymieszać.
Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier i cukier waniliowy.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, po czym wysypać 1/3
mieszaniny na dno tortownicy; na to położyć połowę tartych jabłek, znów wysypać
1/3 mieszaniny i przykryć resztą jabłek. Ostatnią warstwę stanowi sypka
mieszanina, na którą rozkładamy płatki margaryny.
Wstawić do piecyka na 200°C i piec 45 – 60 minut.
Zrumienioną szarlotkę wyjąć z piecyka i posypać cukrem-pudrem zmieszanym z
waniliowym.
Smacznego - Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |