« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-07 22:06:24
Temat: SzczawMoze ktos polecic jakies przepisy w ktorych mozna wykorzystac szczaw (oprocz
zupy szczawiowej oczywiscie)?
--
Krzys
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-07 22:25:29
Temat: Re: SzczawUżytkownik "Krzys" <k...@e...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:ab9j70$ddt$1@julia.coi.pw.edu.pl
> Moze ktos polecic jakies przepisy w ktorych mozna wykorzystac szczaw
> (oprocz zupy szczawiowej oczywiscie)?
Znam jeden, ale on mocno jest nieelegancki, wiec nie przytocze ;-))))
Pozdr.
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-07 22:29:41
Temat: Re: SzczawUżytkownik "Adiola" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ab9kae$1mq8$1@pingwin.acn.pl
> Użytkownik "Krzys" <k...@e...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
> news:ab9j70$ddt$1@julia.coi.pw.edu.pl
>> Moze ktos polecic jakies przepisy w ktorych mozna wykorzystac szczaw
>> (oprocz zupy szczawiowej oczywiscie)?
>
> Znam jeden, ale on mocno jest nieelegancki, wiec nie przytocze ;-))))
No dobra, nie bede sie draznic ;-), wprost ze stronki Mimozy przepis na sos:
Sos szczawiowy
Składniki:
1 szklanka szczawiu
1 szklanka wywaru z warzyw i mięsa
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Opłukany i obrany z korzonków szczaw mielimy, gotujemy przez 5 minut w
osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dusimy w maśle i podlewamy wywarem.
Przecieramy mikserem (lub przez sito), dodajemy mąkę rozmieszaną ze
śmietaną, cukier i zagotowujemy. Sos podajemy do sztuki mięsa i kotletów
cielęcych.
http://blizejnatury.qw.pl
Jeszcze raz pozdrowki
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-07 22:40:33
Temat: Re: Szczaw> Moze ktos polecic jakies przepisy w ktorych mozna wykorzystac szczaw
(oprocz zupy szczawiowej oczywiscie)?
> --
> Krzys
Szczaw od zalania dziejow kojarzy mi sie z zupa i tylko z zupa ale ....
http://kuchnia.gery.pl/przepisy/p2018.htm
Dominik.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-09 20:09:25
Temat: Re: Szczaw> Moze ktos polecic jakies przepisy w ktorych mozna wykorzystac szczaw
(oprocz
> zupy szczawiowej oczywiscie)?
szczaw inaczej
==========
Składniki:
4 kubki posiekanych lisci szczawiu bez zylek
1/3 kubka pietruszki (natka)
2 zabki czosnku (jak kto lubi) posiekane
1/3 kubka parmezanu startego
1/4 kubka orzeszkow piniowych (nie mialam akurat i dalam zamiast migdaly w
platkach przyrumienione) zmielone
1/2 lyzeczki soli
1/4 kubka oliwy
Przepis:
Szczaw zmiksowac i wszystko miksujac dodac
wychodzi gesta pasta zielona.
Ugotowac makaron al dente ("na zab") czyli nie za miekko, wzielam wloskie
spaghetti polamane na kawalki wymieszcac 3/4 kubka pesto szczawiowego i 2/3
kubka goracej wody do tego makaron wmieszczac i jest super makaron zielony.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-06-14
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:"B.Z."
chłodnik szczawiowy
==============
Składniki:
2 buraczki mlode
150 g szczawiu
2 opakowania kefiru
pol szkl. smietany
2 ogorki
peczek rzodkiewek
szczypiorek
koperek
sol
pieprz
cukier
2 jajka
Przepis:
buraki myjemy i gotujemy, kroimy w slupki. szczaw myjemy, siekamy, gotujemy
i studzimy. ogorki i rzodkiewki kroimy w kostke. siekamy koperek i
szczypiorek. mieszamy skladniki i wrzucamy do kefiru polaczonego ze
smietana. dodajemy botwinke z wywarem. mieszamy, doprawiamy sola, pieprzem i
cukrem do smaku. jajka ugotowane i pokrojone na cwiartki rozkladamy na
talerze, wlewamy chlodnik i podajemy z mlodymi ziemniakami.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-08-25
Źródło / autor: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr
8/2001
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |