Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.
com!news.xlned.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-me
dia.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.ne
ostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.3 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:YOek6Pv7+WrwM8iyzNzbxVz9+N4=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5bf70af7$0$501$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Szybkowar
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5bf6b571$0$475$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Date: 22 Nov 2018 20:00:55 GMT
Lines: 32
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.163.187
X-Trace: 1542916855 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 501 79.185.163.187:54317
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2217
X-Received-Body-CRC: 3693536722
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381632
Ukryj nagłówki
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pani Ewa napisała:
>
>> Halo, halo! Czy ktoś tu jeszcze gotuje? Czy wszyscy
>> przenieśli się na fejsy i inne booki?
>
> Na żadne fejsy się nie wybieram.
>
>> Pytanie do użytkowników szybkowarów - jaki polecacie?
>> Na co zwracać uwagę?
>
> Użytkownikiem to ja jestem, ale byłym. To znaczy miałem
> kiedyś szybkowar, używałem i lubiłem. Miało to chyba
> związek z tym, co udawało się zdobyć do ugotowania.
> Często twarde to było, stare i potrzebujące długiej
> obróbki termicznej. Dzisiaj niczego takiego nie gotuję.
> A poza tym lubię zaglądać do gara.
Tak samo było i jest u mnie - korzystałam, ale już nie. Lubię zaglądać i
lubię, jak sobie długo pyrka, a nie syczy i grozi wybuchem.
No tak, pisałam zresztą już - raz mi się zatkał szybkowar podczas gotowania
grochu, ciśnienie wysadziło bezpiecznik topikowy i CAŁA zawartość w postaci
wrzącego aerozolu wydostała się wokoło jak rozpylona farba z pistoletu
lakierniczego. Kuchnia do malowania, w każdej najmniejszej szczelinie w
całej kuchni - puree. Wydłubywałam skąd i czym się dało. Najgorsze były
fugi w podłodze, fronty szafek kuchennych zrobione z niekoniecznie idealnie
spasowanych drewnianych deseczek, w dodatku rzeźbione tu i tam, plus w nich
ludowe zawiaski-zawijaski a la kute.
Horror to był.
--
XL
|