| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-02 16:45:07
Temat: Szynka z kością - mieszczuch chce zrobićDzień dobry
Postanowiłem samodzielnie wykonać szynkę z kością, uwędzoną ślicznie, na
Święta.
Jutro będę miał górną część tylnej nogi świnki oczywiście. Mam też duży
kamionkowy gar. Co mam mieć jeszcze i co dalej zrobić
Pomożecie?
Pozdrawiam.
JAdam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-02 22:35:12
Temat: Re: Szynka z kością - mieszczuch chce zrobić
Le jeudi 2 décembre 2004 ŕ 17:45:07, vous écriviez :
> Dzień dobry
> Postanowiłem samodzielnie wykonać szynkę z kością, uwędzoną ślicznie, na
> Święta.
> Jutro będę miał górną część tylnej nogi świnki oczywiście. Mam też duży
> kamionkowy gar. Co mam mieć jeszcze i co dalej zrobić
Siano.
ps. Jak juz uwedzisz, to podam ci przepis na slynna szynke w sianie
(przepis francuski). Na Gwiazdke jak znalazl :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-03 07:43:20
Temat: Re: Szynka z kością - mieszczuch chce zrobić
> Postanowiłem samodzielnie wykonać szynkę z kością, uwędzoną ślicznie, na
> Święta.
> Jutro będę miał górną część tylnej nogi świnki oczywiście. Mam też duży
> kamionkowy gar. Co mam mieć jeszcze i co dalej zrobić
> Pomożecie?
Witaj
IMHO to trochę za późno się zabrałeś za ten pomysł bo tradycyjną szynkę z
kością powinno się wędzić
około 1 miesiąca w zimnym dymie.
Klilka wątków temu była mowa o zalewie peklującej do szynki. Spróbował bym
zapeklować tak samo szynkę z kością (to gdzieś ze 3 tygodnie peklowania) ale
wcześniej bym zrobił zastrzyki z zalewy przy kości. Mięso najszybciej psuje
się od kości dlatego musisz zwrócić max uwagi na czystość przez cały okres
"produkcji".
No i nadal podkreślam kwestie czasu wędzenia bo można owszem w gorącym dymie
(i wtedy koniecznie sparzyć) ale czy to będzie ten sam smak ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-03 07:49:50
Temat: Re: Szynka z kością - mieszczuch chce zrobić> około 1 miesiąca w zimnym dymie.
O! A jak to sie robi?
Tzn, w czym, jak sie tworzy zimny dym i co to w ogole jest?
--
Pozdrawiam,
Cekir
cekir at poczta dot onet dot pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-03 07:59:25
Temat: Re: Szynka z kością - mieszczuch chce zrobić
> O! A jak to sie robi?
> Tzn, w czym, jak sie tworzy zimny dym i co to w ogole jest?
Zimny dym uzyskuje się poprzez odpowiednią budowę wędzarni tzn. przewód
"kominowy" jest np.,
w warunkach hobbystycznych, na długości min. 5 metrów zakopany w ziemi przez
co dym się wychłada za nim dotrze do komory wędzarniczej.
Plany budowy wędzarni i szczegóły technologiczne temp. dymu mogę podać na
priv.
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-03 15:12:02
Temat: Re: Szynka z kością - mieszczuch chce zrobić
Użytkownik "JAdam" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:congqj$83u$1@news.onet.pl...
> Dzień dobry
> Postanowiłem samodzielnie wykonać szynkę z kością, uwędzoną ślicznie, na
> Święta.
> Jutro będę miał górną część tylnej nogi świnki oczywiście. Mam też duży
> kamionkowy gar. Co mam mieć jeszcze i co dalej zrobić
> Pomożecie?
> Pozdrawiam.
> JAdam
>
http://mojegotowanie.webd.pl/spis_tresci.php?action=
show_przepis&tytul_nr=31
4&kategoria_nr=010007
Na święta za chińskiego boga, a przepis wypróbowany mięsko było extra,
pomimo lekkiego smrodku. Nie polecam mieszkańcom bloków.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-03 17:45:46
Temat: Re: Szynka z kością - mieszczuch chce zrobić
> Na święta za chińskiego boga, a przepis wypróbowany mięsko było extra,
> pomimo lekkiego smrodku. Nie polecam mieszkańcom bloków.
A tak z ciekawości to co Ci śmierdziało ?
IMHO nie powinno nic śmierdzieć. Przykry zapach oznacza już proces gnilny
ale może się myle.
Ja co roku robię w bloku i jeszcze żaden z domoników nie skarżył się na
przykry zapach.
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-04 13:36:53
Temat: Re: Szynka z kością - mieszczuch chce zrobićPrzez trzy miesiące?? Po mniej więcej miesiącu zaczyna lekko zalatywać, a
potem sobie przyśmierduje :) , ale tak ma być. Po przewietrzeniu i uwędzeniu
extra prima sort.
Ostatnio widziałem coś podobnego w sklepie, ale kosztowało 110 za kg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |