Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tajemniczy kolor czosnkowej nalwewki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tajemniczy kolor czosnkowej nalwewki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-01-14 10:10:29

Temat: Tajemniczy kolor czosnkowej nalwewki
Od: "Piotr K. Olszewski" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Koleżanka poprosiła mnie o wyjaśnienie niebiesko-zielonego koloru, na który
zabarwiła się nalewka sporządzona ze spirytusu i czosnku.

Czy ktoś z was spotkał się z takim zjawiskiem?

Piotr

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-01-14 11:34:02

Temat: Re: Tajemniczy kolor czosnkowej nalwewki
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Piotr K. Olszewski"
<p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4a20.000000ae.43c8ce14@newsgate.onet.pl...
> Koleżanka poprosiła mnie o wyjaśnienie niebiesko-zielonego koloru, na
który
> zabarwiła się nalewka sporządzona ze spirytusu i czosnku.

Dlaczego, nie wiem, ale jeśli boi się, że cos nie tak - to powiedz, że to
normalne. Jeszcze zmieni kolor, a po odcedzeniu będzie miała jeszcze inny:P

Pozdrawiam,
Akulka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-01-14 12:28:27

Temat: Re: Tajemniczy kolor czosnkowej nalwewki
Od: "Piotr K. Olszewski" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Akulka napisała:

> Dlaczego, nie wiem, ale jeśli boi się, że cos nie tak - to powiedz, że to
> normalne. Jeszcze zmieni kolor, a po odcedzeniu będzie miała jeszcze inny:P

Dzięki za odpowiedź. Jeśli dobrze rozumiem, powstawanie tego zabarwienia, to
fakt. Dlaczego tak się dzieje - to inna sprawa (mam nadzieję, że wyjaśnię to
sobie na pl.sci.chemia ).

Kilka pytań dodatkowych do praktyków:
1. Jak intensywne jest to zabarwienie?
2. Czy na powstawanie koloru ma wpływ użycia młodych bądź dojrzałych główek
czosnku?
3. Czy światło ma wpływ na powstawanie tego zabarwienia (podobno nalewkę należy
przechowywać w ciemności).

Piotr

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-01-14 14:20:09

Temat: Re: Tajemniczy kolor czosnkowej nalwewki
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Piotr K. Olszewski napisal(a):

>Koleżanka poprosiła mnie o wyjaśnienie niebiesko-zielonego koloru, na który
>zabarwiła się nalewka sporządzona ze spirytusu i czosnku.
>
>Czy ktoś z was spotkał się z takim zjawiskiem?

Tak, wielokrotnie spotykalem sie z tym, ze czosnek zmienial kolor.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-01-14 14:42:19

Temat: Re: Tajemniczy kolor czosnkowej nalwewki
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotr K. Olszewski napisał(a):
> Akulka napisała:
>
>> Dlaczego, nie wiem, ale jeśli boi się, że cos nie tak - to powiedz, że to
>> normalne. Jeszcze zmieni kolor, a po odcedzeniu będzie miała jeszcze inny:P
>
> Dzięki za odpowiedź. Jeśli dobrze rozumiem, powstawanie tego zabarwienia, to
> fakt. Dlaczego tak się dzieje - to inna sprawa (mam nadzieję, że wyjaśnię to
> sobie na pl.sci.chemia ).

Zdaje się, ze to zwiazki siarki dają te barwę.

> Kilka pytań dodatkowych do praktyków:
> 1. Jak intensywne jest to zabarwienie?

Raczej znikome.

> 2. Czy na powstawanie koloru ma wpływ użycia młodych bądź dojrzałych główek
> czosnku?

Raczej swiezy czosnek.

> 3. Czy światło ma wpływ na powstawanie tego zabarwienia (podobno nalewkę należy
> przechowywać w ciemności).

Pod wpływem światła kolor zanika.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-01-15 20:01:22

Temat: Re: Tajemniczy kolor czosnkowej nalwewki
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
napisał w wiadomości news:r32is1pjiqdrljks6c5bmvtjr2i3jh8pj0@4ax.com...

>
> Tak, wielokrotnie spotykalem sie z tym, ze czosnek zmienial kolor.

Zwłaszcza chiński :/
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

z czym podać spagetti?
[SPAM]={Zapraszam } kamień do pieczenia pizzy, chleba ...
Brytfanna co można wyczarować
Takie coś do kurczaka ;)
susz. pomidory jak je zalac?-by je zjesc

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »