Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Takie ciasto wymyśliłam (albo nie)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Takie ciasto wymyśliłam (albo nie)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-03-17 19:40:19

Temat: Takie ciasto wymyśliłam (albo nie)
Od: "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Połączenie napoleonko karpatki ze snikersem.
1 spód, na to masa budyniowa waniliowa (jak na napoleonkę)
na to cyk drugi spód i kajmak mnóstwo kajmaku, pod kajmakiem rodzynki na
kajmaku orzechy włoskie drobno siekane.

Wersję robioną z bitą śmietaną jadłam w poprzednie święta.
I teraz pytanie: czy macie sprawdzony przepis na spody? Nie kruche, nie
biszkoptowe, tylko coś pośrodku.
I jak zrobić dobrą masę budyniową, bo do tej pory królowały masy z proszku
(dobra = smaczna, budyniowa, waniliowa i nie za rzadka żeby się trzymało,
ale bez żelatyny)?

Generalnie ma być mało ciasta dużo masy :)

A może wyważam otwarte drzwi i ktoś dokładnie takie ciasto robił i podzieli
się przepisem?

Pozdrawiam

Kaja

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-03-17 19:55:33

Temat: Re: Takie ciasto wymyśliłam (albo nie)
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 17 Mar, 20:40, "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> wrote:
> Połączenie napoleonko karpatki ze snikersem.
> 1 spód, na to masa budyniowa waniliowa (jak na napoleonkę)
> na to cyk drugi spód i kajmak mnóstwo kajmaku, pod kajmakiem rodzynki na
> kajmaku orzechy włoskie drobno siekane.
>
> Wersję robioną z bitą śmietaną jadłam w poprzednie święta.
> I teraz pytanie: czy macie sprawdzony przepis na spody? Nie kruche, nie
> biszkoptowe, tylko coś pośrodku.
> I jak zrobić dobrą masę budyniową, bo do tej pory królowały masy z proszku
> (dobra = smaczna, budyniowa, waniliowa i nie za rzadka żeby się trzymało,
> ale bez żelatyny)?
>
> Generalnie ma być mało ciasta dużo masy :)
>
> A może wyważam otwarte drzwi i ktoś dokładnie takie ciasto robił i podzieli
> się przepisem?
>
> Pozdrawiam
>
> Kaja

Poszukaj ciasto półkruche (porada Marudy).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-03-18 07:39:30

Temat: Re: Takie ciasto wymy?liłam (albo nie)
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kajetana Kinga pisze:
> Połšczenie napoleonko karpatki ze snikersem.
> 1 spód, na to masa budyniowa waniliowa (jak na napoleonkę)
> na to cyk drugi spód i kajmak mnóstwo kajmaku, pod kajmakiem rodzynki na
> kajmaku orzechy włoskie drobno siekane.
>
> Wersję robionš z bitš ?mietanš jadłam w poprzednie ?więta.
> I teraz pytanie: czy macie sprawdzony przepis na spody? Nie kruche, nie
> biszkoptowe, tylko co? po?rodku.
> I jak zrobić dobrš masę budyniowš, bo do tej pory królowały masy z
> proszku (dobra = smaczna, budyniowa, waniliowa i nie za rzadka żeby się
> trzymało, ale bez żelatyny)?
>
> Generalnie ma być mało ciasta dużo masy :)
>
> A może wyważam otwarte drzwi i kto? dokładnie takie ciasto robił i
> podzieli się przepisem?
>


Moze takie
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Ciasto_
Snickers,,-2511101,9495.html

? Nie wiem jak z kajmakiem, ale z masa budyniowa jest rewelacyjne.

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-03-18 15:19:54

Temat: Re: Takie ciasto wymyśliłam (albo nie)
Od: "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:frmhf4$1k3$1@inews.gazeta.pl...
> Połączenie napoleonko karpatki ze snikersem.
[ciach]

Znalazłam przepis na mazurek z masą budyniową i kajmakową, może się komuś
przyda:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis16481.html

Pozdarawiam

Kaja

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-03-18 16:11:42

Temat: Re: Takie ciasto wymy?liłam (albo nie)
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kajetana Kinga pisze:
>
> Użytkownik "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> napisał w
> wiadomo?ci news:frmhf4$1k3$1@inews.gazeta.pl...
>> Połšczenie napoleonko karpatki ze snikersem.
> [ciach]
>
> Znalazłam przepis na mazurek z masš budyniowš i kajmakowš, może się
> komu? przyda:
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis16481.html
>

Mnie zastanawia, ze w masie budyniowej dodaje sie maslo do budyniu, a
nie budyn do masla. Kiedys wlasnie tak zrobilam i niestety masa sie
zwazyla. Cos robilam nie tak?

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

okryc ciasto sciereczka??
DLACZEGO...
święta ciasto
mozarella - jak to jest?
pytanie o krem do tortu - proporcje

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »