« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-03-17 19:40:19
Temat: Takie ciasto wymyśliłam (albo nie)Połączenie napoleonko karpatki ze snikersem.
1 spód, na to masa budyniowa waniliowa (jak na napoleonkę)
na to cyk drugi spód i kajmak mnóstwo kajmaku, pod kajmakiem rodzynki na
kajmaku orzechy włoskie drobno siekane.
Wersję robioną z bitą śmietaną jadłam w poprzednie święta.
I teraz pytanie: czy macie sprawdzony przepis na spody? Nie kruche, nie
biszkoptowe, tylko coś pośrodku.
I jak zrobić dobrą masę budyniową, bo do tej pory królowały masy z proszku
(dobra = smaczna, budyniowa, waniliowa i nie za rzadka żeby się trzymało,
ale bez żelatyny)?
Generalnie ma być mało ciasta dużo masy :)
A może wyważam otwarte drzwi i ktoś dokładnie takie ciasto robił i podzieli
się przepisem?
Pozdrawiam
Kaja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-03-17 19:55:33
Temat: Re: Takie ciasto wymyśliłam (albo nie)On 17 Mar, 20:40, "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> wrote:
> Połączenie napoleonko karpatki ze snikersem.
> 1 spód, na to masa budyniowa waniliowa (jak na napoleonkę)
> na to cyk drugi spód i kajmak mnóstwo kajmaku, pod kajmakiem rodzynki na
> kajmaku orzechy włoskie drobno siekane.
>
> Wersję robioną z bitą śmietaną jadłam w poprzednie święta.
> I teraz pytanie: czy macie sprawdzony przepis na spody? Nie kruche, nie
> biszkoptowe, tylko coś pośrodku.
> I jak zrobić dobrą masę budyniową, bo do tej pory królowały masy z proszku
> (dobra = smaczna, budyniowa, waniliowa i nie za rzadka żeby się trzymało,
> ale bez żelatyny)?
>
> Generalnie ma być mało ciasta dużo masy :)
>
> A może wyważam otwarte drzwi i ktoś dokładnie takie ciasto robił i podzieli
> się przepisem?
>
> Pozdrawiam
>
> Kaja
Poszukaj ciasto półkruche (porada Marudy).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-03-18 07:39:30
Temat: Re: Takie ciasto wymy?liłam (albo nie)Kajetana Kinga pisze:
> Połšczenie napoleonko karpatki ze snikersem.
> 1 spód, na to masa budyniowa waniliowa (jak na napoleonkę)
> na to cyk drugi spód i kajmak mnóstwo kajmaku, pod kajmakiem rodzynki na
> kajmaku orzechy włoskie drobno siekane.
>
> Wersję robionš z bitš ?mietanš jadłam w poprzednie ?więta.
> I teraz pytanie: czy macie sprawdzony przepis na spody? Nie kruche, nie
> biszkoptowe, tylko co? po?rodku.
> I jak zrobić dobrš masę budyniowš, bo do tej pory królowały masy z
> proszku (dobra = smaczna, budyniowa, waniliowa i nie za rzadka żeby się
> trzymało, ale bez żelatyny)?
>
> Generalnie ma być mało ciasta dużo masy :)
>
> A może wyważam otwarte drzwi i kto? dokładnie takie ciasto robił i
> podzieli się przepisem?
>
Moze takie
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Ciasto_
Snickers,,-2511101,9495.html
? Nie wiem jak z kajmakiem, ale z masa budyniowa jest rewelacyjne.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-03-18 15:19:54
Temat: Re: Takie ciasto wymyśliłam (albo nie)
Użytkownik "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:frmhf4$1k3$1@inews.gazeta.pl...
> Połączenie napoleonko karpatki ze snikersem.
[ciach]
Znalazłam przepis na mazurek z masą budyniową i kajmakową, może się komuś
przyda:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis16481.html
Pozdarawiam
Kaja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-03-18 16:11:42
Temat: Re: Takie ciasto wymy?liłam (albo nie)Kajetana Kinga pisze:
>
> Użytkownik "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> napisał w
> wiadomo?ci news:frmhf4$1k3$1@inews.gazeta.pl...
>> Połšczenie napoleonko karpatki ze snikersem.
> [ciach]
>
> Znalazłam przepis na mazurek z masš budyniowš i kajmakowš, może się
> komu? przyda:
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis16481.html
>
Mnie zastanawia, ze w masie budyniowej dodaje sie maslo do budyniu, a
nie budyn do masla. Kiedys wlasnie tak zrobilam i niestety masa sie
zwazyla. Cos robilam nie tak?
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |