Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Talerz mięs

Grupy

Szukaj w grupach

 

Talerz mięs

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-18 08:08:23

Temat: Talerz mięs
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

W niedzielę odbędzie się I tura imprezy urodzinowej mojego synka :). Na
obiedzie będzie ok. 10 osób. Planuję przygotować kilka rodzajów mięs i kilka
surówek. Macie może jakieś ciekawe propozycje co do mięsa? Może jakieś
niebanalne panierki, albo coś w tym rodzaju? Planuję zrobić m.in. filety
drobiowe nadziewane (w filecie wycina się kieszeń, pakuje tam farsz, spina
wykałaczką i piecze się to w piekarniku), chętnie posłucham również
propozycji farszu do tych filetów.
Z góry dziękuję za propozycje.
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-18 09:12:11

Temat: Re: Talerz mięs
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "A.L." <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:cv481a$3bq$1@nemesis.news.tpi.pl...
>W niedzielę odbędzie się I tura imprezy urodzinowej mojego synka :).
>Na
> obiedzie będzie ok. 10 osób. Planuję przygotować kilka rodzajów mięs
> i kilka
> surówek. Macie może jakieś ciekawe propozycje co do mięsa? Może
> jakieś
> niebanalne panierki, albo coś w tym rodzaju? Planuję zrobić m.in.
> filety
> drobiowe nadziewane (w filecie wycina się kieszeń, pakuje tam farsz,
> spina
> wykałaczką i piecze się to w piekarniku), chętnie posłucham również
> propozycji farszu do tych filetów.
> Z góry dziękuję za propozycje.


Może zrób piersi pieczone ze śliwkami. Znalazłam kiedyś przepis na www.
mniammniam (jak było jeszcze darmowe) i jeżeli chcę się czymś popisać
to robię właśnie te piersi. Jak chcesz przepis to później wkleję.
Ania

--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 09:18:29

Temat: Re: Talerz mięs
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

@nn wrote:
>
> Może zrób piersi pieczone ze śliwkami. Znalazłam kiedyś przepis na
> www. mniammniam (jak było jeszcze darmowe) i jeżeli chcę się czymś
> popisać to robię właśnie te piersi. Jak chcesz przepis to później
> wkleję.

Zdaje się, że mam ten przepis, jeszcze ze starych czasów, chyba nawet już je
robiłam. Ale ZTCP te piersi są w sosie? (sosy odpadają). Jeśli nie, to
proszę wklej.
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 09:36:58

Temat: Re: Talerz mięs
Od: "kozica" <r...@m...ru> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dobre na takie okazje( łatwo odgrzać) są schabowe lub piersi z
kurczaka z ananasem:
Schabowego rozbijasz do grubości około 1 cm. tarzasz w mące, jajku i bułce
( oczywiście przyprawione), wrzucasz na patelnie, obsmażasz z jednej strony,
przewracasz, na górę kładziesz plaster ananasa lu brzoskwini, przykrywasz
plastrem sera i dosmażasz do końca. Można podgrzać w piekarniku uprzednio
usmażone kotlety ale oczywiście najleprze są odrazu z patelni. Naprawdę są
dobre, polecam.
Udanej imprezy życzę oraz wszystkiego najlepszego dla twojego skarba

Pozdrawiam
Kozica


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 09:42:25

Temat: Re: Talerz mięs
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "kozica" <r...@m...ru> napisał w wiadomości
news:cv4cvn$1uv$1@achot.icm.edu.pl...

> Udanej imprezy życzę oraz wszystkiego najlepszego dla twojego skarba

Bardzo dziękuję za propozycję i miłe życzenia :).
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 09:46:02

Temat: Re: Talerz mięs
Od: "kozica" <r...@m...ru> szukaj wiadomości tego autora

Aha, co do surówek, myślę że dobrym pomysłem są surówki z kapusty
pekińskiej z różnymi dodatkami ( nie są ciężkie, tak jak sałatki z
majonezem, a skoro będziesz podawała mięsa smażone i pieczone to przyda się
tu cos takiego)
Ze składnikami sama poeksperymentuj:
Kapusta pekińska, papryka, pomidor, ogórek świeży lub marynowany, ser feta,
oliwki, kukurydza, groszek, fasola.....
Zmieniając składniki to możesz zrobić spokojnie 3 surówki.
PS. Polecę jeszcz jedną sałatkę - z majonezem ale nie jest ciężka i
pysznaaaa:
Pieczaki 1kg
Szczypiorek 2-3 pęczki
4-5 jaj
Garść- dwie startego sera
sól pieprz
majonez
Pieczarki umyć pokroić w kostkę, wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować
jakieś 10-13 minut. Ostudzić. Wkroić do pieczarek jajka, szczypiorek i
zatrzec ser, doprawić i wymieszać z majonezem.
Najdłużej zajmuje krojenie tych pieczarek ale warto bo sałatka jest pyszna.

Pozdrawiam
Kozica


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 10:16:00

Temat: Re: Talerz mięs
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "A.L." <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:cv4c4o$iqi$1@nemesis.news.tpi.pl...
> @nn wrote:
>>
>> Może zrób piersi pieczone ze śliwkami. Znalazłam kiedyś przepis na
>> www. mniammniam (jak było jeszcze darmowe) i jeżeli chcę się czymś
>> popisać to robię właśnie te piersi. Jak chcesz przepis to później
>> wkleję.
>
> Zdaje się, że mam ten przepis, jeszcze ze starych czasów, chyba nawet
> już je
> robiłam. Ale ZTCP te piersi są w sosie? (sosy odpadają). Jeśli nie,
> to
> proszę wklej.

Nie, one są pieczone w piwie. Ja je podaję jako danie obiadowe z
ziemniakami itd, ale jak mi kiedyś zostało to okazało się że na zimno
też są bardzo dobre.

Przepis oryginalny, wykopiowany z zapisanej kilka lat temu strony:

4 połówki piersi kurczaka - około 60 dag
kilkanaście cieniutkich plastrów chudego, wędzone boczku - około 15 dag
duża garść suszonych, koniecznie NIE kalifornijskich śliwek
dwie czubate łyżki masła
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
szklanka piwa
łyżka oliwy
dwa ząbki czosnku
sól
pieprz

Potrawę zaczynam więc od śliwek - myję je dokładnie i zalewam piwem -
powinny się w nim moczyć przez kilkanaście minut.

W tym czasie przygotowuję piersi - bardzo ostrożnie przekrawam je w
poprzek nożem nie do końca i rozkładam, tak by ich powierzchnia
zwiększyła się dwukrotnie - sposób jest nieważny, liczy się efekt -
więc można to zrobić w dowolny sposób. Piersi solę i pieprzę. Odstawiam
je na bok.

Ze śliwek wyciągam pestki. Połowę śliwek odkładam na bok, zaś drugą
połowę dzielę na cztery.

Na każdą pierś nakładam część śliwek i wkładam na nie kawałek masła.
Doprawiam śliwki rozmarynem i tymiankiem - nie za dużo tych przypraw,
by nie zdominowały smaku śliwek. Mięso ślicznie zawijam i kładę na
kilku plastrach boczku, które ułożone "zakładkę" - w boczek zawijam
mięso i obwiązuję białą nicią.

Każdą pierś krótko obsmażam na maśle z dodaną łyżką oliwy, do lekkiego
zrumienienia się boczku.

Obsmażone piersi układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwem, w
którym się wcześniej moczyły śliwki, wrzucam pozostałe śliwki i
rozgniecione ząbki czosnku wraz z łupinami i zapiekam pod przykryciem
przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie naczynie
odkrywam i piekę jeszcze przez 10 minut, by mięso się pięknie
zrumieniło.
Jako że potrawa w bardzo stonowanych kolorach, dla totalnej piękności
i złamania harmonii barw, na każdym kawałku kładę kilka wiórków skórki
cytrynowej. Nie dość że piękne to, to i jeszcze nowa nuta smakowa!

Do takich piersi idealna sałata a sosem vinegrette i z niczym więcej
oraz białe, półwytrawne wino o mocno zdecydowanym smaku.

Jak konieczne coś jeszcze, to rekomenduję pieczone ziemniaki lub piure.

Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 10:21:20

Temat: Re: Talerz mięs
Od: Dorota Szuba <d...@m...desy.de> szukaj wiadomości tego autora

A.L. wrote:
> W niedzielę odbędzie się I tura imprezy urodzinowej mojego synka :). Na
> obiedzie będzie ok. 10 osób. Planuję przygotować kilka rodzajów mięs i kilka
> surówek. Macie może jakieś ciekawe propozycje co do mięsa? Może jakieś
> niebanalne panierki, albo coś w tym rodzaju? Planuję zrobić m.in. filety
> drobiowe nadziewane (w filecie wycina się kieszeń, pakuje tam farsz, spina
> wykałaczką i piecze się to w piekarniku), chętnie posłucham również
> propozycji farszu do tych filetów.
> Z góry dziękuję za propozycje.

W niedziele dokladnie to samo mnie czeka, tyle ze w przypadku coreczki.

Mam zaplanowane cos co kiedys wyszlo calkiem calkiem.
Schab upieczony i pokrajany w plastry, ulozony dookola polmiska, srodek
polmiska wypelniony wolowina pokrajana w duze kostki, upieczona i
uduszona, cos a la gulasz. Ladnie sie komponuje kolorystycznie.
Byc moze lamie tym jakies zasady podawania mies, ale nic o tym nie wiem.

Schab natarty dzien wczesniej sosem z miodu i musztardy, jesli starcza
mi czasu to nadziany poledwiczka z indyka. Jesli nie to wystepuje on
solo. Przed upieczeniem obtaczam dosc mocno w majeranku.

Wolowine na kilka godzin zostawiam pod pierzynka zrobiona z roznych
jarzyn, potem pieke bez nich, osobno dusze jarzyny w sosie powstalym ze
smazenia miesa, miksuje i doprawiam i podaje jako osobny sos.

Dodatkowo na zyczenie mlodszych pojawiaja sie skrzydelka kurze,
upieczone w sosie skladajacym sie w sosu sojowego, posiekanego imbiru
oraz soku pomaranczowego. Wkladam posolone do naczynia zaroodpornego,
odcinajac te najwezsza czesc, i zalewam do polowy tym sosem. Pieke az
beda miekkie.

Co do farszu do piersi: robilam kiedys mniej wiecej taki, pol na pol
boczek zmielony z miesem wieprzowym, doprawiony sola, pieprzem, miodem,
imbirem i galka muszkatulowa + jajko.


pozdrawiam
Dorka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 10:25:53

Temat: Re: Talerz mięs
Od: "A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

@nn wrote:
>
> Nie, one są pieczone w piwie. Ja je podaję jako danie obiadowe z
> ziemniakami itd, ale jak mi kiedyś zostało to okazało się że na zimno
> też są bardzo dobre.

Bardzo dziękuję :). Patent z boczkiem bardzo mi się podoba.
--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-18 10:36:54

Temat: Re: Talerz mięs
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "A.L." <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:cv4frk$otu$1@atlantis.news.tpi.pl...
> @nn wrote:
>>
>> Nie, one są pieczone w piwie. Ja je podaję jako danie obiadowe z
>> ziemniakami itd, ale jak mi kiedyś zostało to okazało się że na
>> zimno
>> też są bardzo dobre.
>
> Bardzo dziękuję :). Patent z boczkiem bardzo mi się podoba.
> --
> Pozdrawiam,
> Ania

Dzięki niemu (boczkowi) pierś po upieczeniu nie jest taka sucha.

Również pozdrawiam
Również Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

śledzie w śmietanie :)
Smietana a jogurt.
czy ktoś wie jak robią polędwiczki w KFC?
Mięso na gulasz
Garnuszki?!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »