« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-11 17:05:47
Temat: ToffiCzy ktoś może mnie poratować ? Bardzo chcę coś słodkiego, a nie mam w domu
jajek. Wymyśliłam tofiki, ale jak się je robi ???
Natalia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-11 19:47:34
Temat: Re: Toffi> Czy ktoś może mnie poratować ? Bardzo chcę coś słodkiego, a nie mam w domu
> jajek. Wymyśliłam tofiki, ale jak się je robi ???
>
> Natalia
>
No i prosze nie tylko Ja mam problem jak zrobic Toffi :)))
od dluzszego juz czasu szukalam w internecie dobrego przepisu i naprawde
nie znalazlam nigdzie !! to jest az niemozliwe ...
Zawsze o ile pamietam za dzieciaka lubialam Toffi i krowki ummm
pychotka
Ja niestety Natalka jak widzisz nie moge Ci pomoc ale licze rownie jak
TY na pomoc internautow
z pozdrowieniami F.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-11 21:28:07
Temat: Re: ToffiJa ostatnio tez nabrałam ochoty na toffi i nie mając przepisu zrobiłam cos
takiego : puszke mleka skondensowanego słodzonego gotowałam w garnku z wodą
około 3-4 godzin, następnie przestudziłam i mleko wymieszłam z kostką masła
i wylałam na zimny talerzyk i pozostawiłam do ostygnięcia ... nie zdążyło
wystygnąć :)
--
pozdrawiam Luiza
--------------------------------------------
gg:1010560
www.jemima.div.pl
Użytkownik "Natalia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ccrs1b$gdu$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś może mnie poratować ? Bardzo chcę coś słodkiego, a nie mam w domu
> jajek. Wymyśliłam tofiki, ale jak się je robi ???
>
> Natalia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-11 21:46:09
Temat: Re: ToffiOn Sun, 11 Jul 2004 19:05:47 +0200, "Natalia" <b...@o...pl> wrote:
>Czy ktoś może mnie poratować ? Bardzo chcę coś słodkiego, a nie mam w domu
>jajek. Wymyśliłam tofiki, ale jak się je robi ???
Jak kazdy kajmak. Mleko, cukier, przyprawy, gotowac do gestego. Z
metod halupniczych - wstawic puszke mleka skondensowanego slodzonego
do gara z woda (ale tak zeby dna nie dotykala - galganek albo cos
innego podlozyc) i gotowac pare godzin. Niestety kajmaku w zadnej z
postaci szybko sie nie robi.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-12 08:05:37
Temat: Re: Toffi
Użytkownik "Natalia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ccrs1b$gdu$1@news.onet.pl...
> Czy ktoś może mnie poratować ? Bardzo chcę coś słodkiego, a nie mam w domu
> jajek. Wymyśliłam tofiki, ale jak się je robi ???
>
> Natalia
Wklejam przepis, polecam pyszne
> Skladniki:
1 puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
50 g masla (prawdziwego!)
22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
1 lyzka aromatu waniliowego
Mleko, maslo i cukier wrzucilam na duza patelnie teflonowa (zeby mi sie nie
spalilo) i ciagle mieszajac rozpuscilam wszystko na malym ogniu. Nastepnie
ogien dosc mocno zwiekszylam i gotowalam wszystko 12 minut, caly czas
mieszajac!, bo chce uciekac. Masa ma zbrazowiec i byc gesta i lepiaca. Jest
dobra, gdy kropla upuszczona na talerzyk schlodzony zimna woda zastygnie w
cos w rodzaju toffi. Zgasilam gaz i wszystko mieszalam drewniana lyzka okolo
5 minut, az masa zaczela odchodzic od patelni. Wylozylam na tace wysmarowana
maslem i zostawilam w spokoju na 2 godziny. Potem pokroilam w kostke i
przechowuje w szklanym sloju.
Mniam
Magda-Slonko(Wroclaw)"
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-12 11:57:46
Temat: Re: Toffi> Czy ktoś może mnie poratować ? Bardzo chcę coś słodkiego, a nie mam w domu
> jajek. Wymyśliłam tofiki, ale jak się je robi ???
>
> Natalia
>
Znalazałam w jednej z książeczek Prószyńskiego taki przepis:
Toffi
10 dag brązowego cukru lub 10 dag cukru i 2 łyżki karmelu
5 dag masła
Cukier, masło i pół szklanki wody podgrzewać w garnku, mieszając, aż cukier się
rozpuści, zwiększyć ogień, zagotować. Gotować ok. 5 minut, do konsystencji
syropu, ostudzić.
Do ciast i deserów.
Wygląda bardzo kusząco, więc przymierzam się od kilku dni do zrobienia go,
tylko ten brak czasu.
Pozdrawiam
Nutinka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-13 10:58:09
Temat: Re: Toffi>
> Wklejam przepis, polecam pyszne
>
> > Skladniki:
> 1 puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
> 50 g masla (prawdziwego!)
> 22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
> 1 lyzka aromatu waniliowego
A co jak ja chce zrobic z mleka w kartonie 3,2 % ? to ile to gotowac .. bo
jak na wafel ostatnio robilem to gotowalem ze 3 godziny po czym jak
zastyglo bylo pyszne nie mniej jednak za twarde i wafle sie rozklejaly ..
moze za dlugo gotowalem?
AJA
>
> Mleko, maslo i cukier wrzucilam na duza patelnie teflonowa (zeby mi sie
nie
> spalilo) i ciagle mieszajac rozpuscilam wszystko na malym ogniu. Nastepnie
> ogien dosc mocno zwiekszylam i gotowalam wszystko 12 minut, caly czas
> mieszajac!, bo chce uciekac. Masa ma zbrazowiec i byc gesta i lepiaca.
Jest
> dobra, gdy kropla upuszczona na talerzyk schlodzony zimna woda zastygnie w
> cos w rodzaju toffi. Zgasilam gaz i wszystko mieszalam drewniana lyzka
okolo
> 5 minut, az masa zaczela odchodzic od patelni. Wylozylam na tace
wysmarowana
> maslem i zostawilam w spokoju na 2 godziny. Potem pokroilam w kostke i
> przechowuje w szklanym sloju.
>
> Mniam
>
> Magda-Slonko(Wroclaw)"
>
>
> Aneta
>
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-13 11:14:57
Temat: Re: Toffi
Użytkownik "aja" <a...@g...n_o_s_p.am.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cd0f0i$h8k$1@inews.gazeta.pl...
> >
> > Wklejam przepis, polecam pyszne
> >
> > > Skladniki:
> > 1 puszka mleka skondensowanego nieslodzonego
> > 50 g masla (prawdziwego!)
> > 22 dg cukru pudru (pewnie zwykly tez moze byc, tylko ze troche wiecej)
> > 1 lyzka aromatu waniliowego
>
> A co jak ja chce zrobic z mleka w kartonie 3,2 % ? to ile to gotowac .. bo
> jak na wafel ostatnio robilem to gotowalem ze 3 godziny po czym jak
> zastyglo bylo pyszne nie mniej jednak za twarde i wafle sie rozklejaly ..
> moze za dlugo gotowalem?
>
> AJA
> >
szczerze mówiąc to nie wiem, zawsze robię z mleka skondensowanego i bez
aromatu. te krówki są tak smaczne, że nic z nimi nie kombinowałam.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-13 12:53:15
Temat: Re: ToffiJeśli masz ochotę na krówki trochę inaczej, to proponuję mój wyeksperymentowany
przepis:
Cukierki śmietankowe
Podobne do krówek, tylko kruchutkie, delikatne.
składniki
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
1 szklanka cukru
1 szklanka zmielonych na proszek herbatników (8-9 paczuszek herbatników be-be
po 16 g każda)
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, inki, nesquika lub kakao
sposób przygotowania
Podgrzać śmietankę z cukrem do rozpuszczenia. Gotować 20 minut mieszając (lubi
kipieć), aż troszkę zgęstnieje, ale nie aż do konsystencji syropu.
Cukier waniliowy wymieszać z kawą, rozprowadzić niewielką ilością śmietanki,
wlać do garnka, wymieszać. Wsypać mielone herbatniki, wymieszać, nakładać
łyżeczką do foremek wyłożonych folią aluminiową (trzeba to zrobić szybko, bo
stygnąc tężeje), można też układać kopczyki masy na rozłożonej na desce folii
aluminiowej. Schłodzić (najszybciej w lodówce) i przesuszyć.
Jeśli wychodzą zbyt płynne, trzeba dodać więcej herbatników.
Pozdrawiam
Nutinka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |