« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2008-02-09 20:25:54
Temat: Re: Tomku Wilicki-opuść tą grupę-prosimy Cię!!!!!Dnia 06-02-2008 o 22:35:32 tomek wilicki <t...@w...pl> napisał(a):
> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c21Ue.ht
ml - mąka razowa
>
> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c22PI.ht
ml - biała mąka
Mnie nie trzeba przekonywać o zaletach pieczywa razowego, od wielu lat
zjadam przede wszystkim razowe, jest smaczniejsze i ma bardzo korzystny
wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, nie wiem, co to zaparcia.
Jeżeli mąka z pełnego przemiału ma 13 - 14% procent białka, to chleb z tej
mąki, zawierający ok. 50% wody musi mieć połowę z tego.
--
Pozdrawiam. Janusz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2008-02-09 23:33:55
Temat: Re: Tomku Wilicki-opuść tą grupę-prosimy Cię!!!!!Janusz Kornaga wrote:
> Dnia 06-02-2008 o 22:35:32 tomek wilicki <t...@w...pl> napisał(a):
>
>> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c21Ue.ht
ml - mąka razowa
>>
>> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c22PI.ht
ml - biała mąka
>
> Mnie nie trzeba przekonywać o zaletach pieczywa razowego, od wielu lat
> zjadam przede wszystkim razowe, jest smaczniejsze i ma bardzo korzystny
> wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, nie wiem, co to zaparcia.
> Jeżeli mąka z pełnego przemiału ma 13 - 14% procent białka, to chleb z tej
> mąki, zawierający ok. 50% wody musi mieć połowę z tego.
>
+/- się zgadza. Wychodzi, że 100 gram pieczywa bez dodatku ziaren, nie
licząc też innych dodatków białkowych (ot, chociażby tego co np drożdże
mogą wytworzyć), ma 7 gram białka, ergo 800 gram pokrywa dzienne
zapotrzebowanie. Chleby z dodatkami mają białka lekko licząc 2 razy tyle,
ergo 400 gram pokrywa dzienne zapotrzebowanie, oczywiście ilościowe nie
jakościowe.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl Nie jestem lekarzem .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2008-02-16 18:59:19
Temat: Re: Tomku Wilicki-opuść tą grupę-prosimy Cię!!!!!Dnia 10-02-2008 o 00:33:55 tomek wilicki <t...@w...pl> napisał(a):
> +/- się zgadza. Wychodzi, że 100 gram pieczywa bez dodatku ziaren, nie
> licząc też innych dodatków białkowych (ot, chociażby tego co np drożdże
> mogą wytworzyć)
Drożdże syntetyzują własne białko, ale do tego zjadają białko z mąki,
azotu chyba z powietrza nie biorą.
> Chleby z dodatkami mają białka lekko licząc 2 razy tyle,
> ergo 400 gram pokrywa dzienne zapotrzebowanie, oczywiście ilościowe nie
> jakościowe.
To teoria, takiego chleba raczej nie ma w obrocie. Gdyby był, miał tyle
dodatków białkowych, to i pewnie z jakością tego białka nie byłoby już źle.
--
Pozdrawiam. Janusz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2008-02-16 19:26:29
Temat: Re: Tomku Wilicki-opuść tą grupę-prosimy Cię!!!!!
Użytkownik "Janusz Kornaga" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:op.t6msc5w8ai0wrd@localhost...
> Dnia 10-02-2008 o 00:33:55 tomek wilicki <t...@w...pl> napisał(a):
>
>> +/- się zgadza. Wychodzi, że 100 gram pieczywa bez dodatku ziaren, nie
>> licząc też innych dodatków białkowych (ot, chociażby tego co np drożdże
>> mogą wytworzyć)
>
> Drożdże syntetyzują własne białko, ale do tego zjadają białko z mąki,
> azotu chyba z powietrza nie biorą.
Potrzebują na to czasu. Chleb trdycyjny rósł pewnie dobę. Obecnie najwyżej
godzinę. To bardzo istotna różnica. Wszystkie zwierzęta jedzą ziarna
przefermentowane (długie godziny w wolu lub licznych żołądkach). Człowiek
robił to samo (w dzieży). Dzisiejszy chleb i kasze są raczej nijadalne.
Chodzi o to że drozdże mają skrobię zwierzęcą (jadalną dla człowieka) a
ziarna skrobię roślinną (nie kazdy ją trawi).
S*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |