| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-05-06 09:27:54
Temat: Re: Trup w lodowceML <s...@N...gazeta.pl> napisał(a):
> Załóżmy teoretyczną ;-) sytuację: Wyjazd na miesiąc na wakacje. W
wyłączonej
> na czas wyjazdu lodówce zostaje mięso. Po powrocie smród oczywiście
straszny
> (oczywiście teoretycznie ;-) ), nawet po dokładnym wymyciu. Pytania
praktyczne
> :
> Jak/Czym zdezynfekować lodówkę bo podejrzewam, że to raj dla bakterii? Jak
> pozbyć się tego smrodu (oczywiście teoretycznego ;-) ). Proszę o pilną
pomoc!!
Niezupełnie teoretyczna sytuacja... "Przypadkowe" odłączenie zamrażarki
piwnicznej od zasilania - i mieliśmy to samo...
Dokładnie umyć wodą z płynem do naczyń /np. Ludwik - zawiera środki
dezynfekujące/, a potem octem lub wodą z octem. Wywietrzyć - i zapach
zniknie. A drastyczniej zdezynfekować można np. spirytusem. Choćby
denaturatem lub salicylowym - a potem dokładnie zmyć wszystkie powierzchnie
wodą.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-05-06 10:12:24
Temat: Re: Trup w lodowceML napsal(a):
> Jak
> pozbyć się tego smrodu
W niektorych instrukcjach obslugi lodowek polecaja tez do lodowki
wsadzic polowe cytryny lub kilka pokrojonych cytryn. Chodzi jednak
raczej o zwykle zapachy po zwyklym uzytkowaniu. Ale czy w Twoim
przypadku (oczywiscie teoretycznym) cytryny zadzialaja...
Ludek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-05-06 10:17:14
Temat: Re: Trup w lodowce
"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:f1k9m7$r0d$1@news.onet.pl...
> ML napsal(a):
> > Jak
> > pozbyć się tego smrodu
>
> W niektorych instrukcjach obslugi lodowek polecaja tez do lodowki
> wsadzic polowe cytryny lub kilka pokrojonych cytryn. Chodzi jednak
> raczej o zwykle zapachy po zwyklym uzytkowaniu. Ale czy w Twoim
> przypadku (oczywiscie teoretycznym) cytryny zadzialaja...
>
> Ludek
Można skórki od cytryn.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-05-06 11:50:49
Temat: Re: Trup w lodowceUżytkownik "ML" <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:f1k2cv$rjr$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> Załóżmy teoretyczną ;-) sytuację:
Ja miałam podobną sytuację tyle że nie z mięsem, a z główką kapusty, która
przez dwa miesiąc leżenia w upale w zamkniętej lodówce zmieniła stan na
ciekły. Smrodu nie dało się niestety wyeliminować żadnymi znanymi mi
metodami tzn ani ludwik, ani ocet, ani nawet domestos nie podziałały...
Dobrze że lodówka była stara....
Pozdrawiam.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |