« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-02 08:04:53
Temat: TruskawkiJak zrobić dobre przetwory z truskawek? Co sezon muszę wyrzucać
połowę,proszę o nieskomplikowany przepis.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-02 08:24:48
Temat: Re: Truskawki
> Jak zrobić dobre przetwory z truskawek? Co sezon muszę wyrzucać
> połowę,proszę o nieskomplikowany przepis.
> Przepis na dżemik
1kg truskawek
0,50 dkg cukru
1 opakowanie żelfixu
Truskawki myjemy i obieramy z szczypułek. Póżniej gotujemy truskawki
dodajemy cukier i żelfikx ,i gotowe
SMASZNEGO!!
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-02 10:48:08
Temat: Re: Truskawki
Użytkownik "Małgorzata B." <g...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bbf1mg$ng2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> 1kg truskawek
> 0,50 dkg cukru
^^^^^^^^^^^^^^^
0,5 kg? 50 dag?
bo jakos wierzyc mi sie nie chce....
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-02 18:54:59
Temat: Re: Truskawki
Dorota D wrote:
>
> Jak zrobić dobre przetwory z truskawek? Co sezon muszę wyrzucać
> połowę,proszę o nieskomplikowany przepis.
To moze ja zaproponuje niskoslodki dzem z truskawek.
Truskawki umyc i wyszypulkowac. Przelozyc do ciezkiego garnka o duzym
dnie i przesypac warstwami cukrem w proporcji 1 kg cukru na 4 kg
truskawek. Przykryc i odstawic na 24 godziny. Po tym czasie na bardzo
malym gazie doprowadzic do wrzenia (moze trwac ponad godzine), i gotowac
na malutkim gazie przez 1 godzine. Zostawic na 24 godziny, gotowac 2
godziny. Na nastepny dzien 3 godziny albo az dzem "dojdzie". Zawsze na
najmniejszym gazie. Dzemu nie nalezy mieszac az dopiero pod koniec, w
czasie ostatniej godziny. Tak samo mozna robic dzem ze sliwek, moreli
albo brzoskwin, przecietych i wypestkowanych.
Dzem testuje sie nastepujaco: kapnac pol lyzeczki dzemu na talerzyk i
obserwowac brzegi tego dzemowego kleksa. Jesli sok izoluje sie przy
brzegu, i wyglada, jakby kleks pochodzil woda, dzem jeszcze nie jest
gotowy. Jesli calosc kleksa trzyma sie jak kapnieta, i brzegi wygladaja
tak samo, jak reszta, dzem jest gotowy. Goracy dzem przekladac do
goracych sloikow, natychmiast zakrecic i odwrocic na scierke do gory
dnem do wystygniecia.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |