Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Typowo japońsko, czyli jak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Typowo japońsko, czyli jak?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-15 08:17:13

Temat: Typowo japońsko, czyli jak?
Od: "Piotr" <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Co możecie polecić dla gości, których chcę "zarazić" Japonią.
Co sugerujecie podać im jako zakąskę, względnie przegryzkę?
Co podać im do picia?
Gdzie mogę nabyć (Warszawa) pałeczki, miseczki i inne akcesoria do
serowowania posiłku?

--
Ave,
Piotr
gg: 1081103
skype: akcent76


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-15 08:55:53

Temat: Re: Typowo japo?sko, czyli jak?
Od: Shrek <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotr wrote:
> Witam,
> Co możecie polecić dla gości, których chcę "zarazić" Japonią.
Sprawa bardzo indywidualna. Jednemu smakuje rypka innemu p... ;)
Ja zaczynalbym od: sushi, tempura, yakitori, sukiyaki, mochi.
Sadzac jednak z Twojego pytania, to bedzie problem ze zrobieniem, bo cos
tak czuje ze nie masz "punktu odniesienia", ale moze sie myle.
Zacznij od tego co znasz z restauracji (choc to kiepski odnosnik), ew. z
innych zrodel i co Tobie smakuje.
> Co sugerujecie podać im jako zakąskę, względnie przegryzkę?
Osembei plus sencha
> Co podać im do picia?
Sencha, a w trakcie posilku ciepla sake (zwlaszcza, ze sezon na to). Na
deser umeshu
> Gdzie mogę nabyć (Warszawa) pałeczki, miseczki i inne akcesoria do
> serowowania posiłku?
Ostatnio najlepszy wybor widzialem w Arkadii, sklep sie miesci w tylnym
pasazu pomiedzy wejsciem do Carrefour a stoiskiem Plus GSM (niedaleko
Saturna). Znajdziesz tam tez wszelakie jedzonko. W czwartki mozna zdobyc
w miare swierzego i zjadliwego tunczyka.

Pozdr.,
Shrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-15 09:56:05

Temat: Re: Typowo japońsko, czyli jak?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotr napisał(a):
> Witam,
> Co możecie polecić dla gości, których chcę "zarazić" Japonią.
[...]

Zaproś ich do dobrej restauracji, wyjdzie ci to znacznie taniej.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-15 10:50:18

Temat: Re: Typowo japońsko, czyli jak?
Od: "Piotr" <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Co możecie polecić dla gości, których chcę "zarazić" Japonią.
> [...]
>
> Zaproś ich do dobrej restauracji, wyjdzie ci to znacznie taniej.
> pozdr. Jerzy

40 osób? :))

--
Ave,
Piotr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-15 11:17:41

Temat: Re: Typowo japońsko, czyli jak?
Od: "Piotr" <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zastawę też kupisz na tyle osób?

Ok, bez dalszej polemiki.
Zaproszenie do knajpy odpada i wcale nie ze względów kosztowych.

--
Ave,
Piotr



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-15 11:23:35

Temat: Re: Typowo japońsko, czyli jak?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotr napisał(a):
>>> Co możecie polecić dla gości, których chcę "zarazić" Japonią.
>> [...]
>>
>> Zaproś ich do dobrej restauracji, wyjdzie ci to znacznie taniej.
> 40 osób? :))

Zastawę też kupisz na tyle osób?
Zamów z dostawą do domu[?].
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-03-15 11:26:54

Temat: Re: Typowo japońsko, czyli jak?
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

in article dv8rsi$hd7$...@n...onet.pl, Piotr at c...@o...pl
wrote on 15/03/2006 11:50:

>>> Co możecie polecić dla gości, których chcę "zarazić" Japonią.
>> [...]
>>
>> Zaproś ich do dobrej restauracji, wyjdzie ci to znacznie taniej.
>> pozdr. Jerzy
>
> 40 osób? :))

Przy ilościach hurtowych mógłbyś jakąś zniżkę wytargować :-) I w sumie może
to być taniej niż robienie tego samemu, bo primo produkty drogie, a secundo
i tak chyba byś kogoś do pomocy potrzebował...

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-03-15 12:04:24

Temat: Re: Typowo japońsko, czyli jak?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotr napisał(a):
>> Zastawę też kupisz na tyle osób?
>
> Ok, bez dalszej polemiki.
> Zaproszenie do knajpy odpada i wcale nie ze względów kosztowych.

Odwiedź Arkadię, zdaje się, że własnie tam będą lub już są specjały
japońskie na wynos.
Wątpię, czy sam sobie poradzisz skoro [chyba] nie wiesz jak się do tego
zabrać.
A może ogranicz się do herbaty, to i tak ceremonia trudna do opanowania.
Sprawdź tutaj, polecam:
http://www.orient.uw.edu.pl/pl/japonistyka/jap/chash
itsu.php
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-03-15 15:53:19

Temat: Re: Typowo japońsko, czyli jak?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"Piotr" <c...@o...pl> wrote in message
news:dv8rsi$hd7$1@news.onet.pl...
>> > Co możecie polecić dla gości, których chcę "zarazić" Japonią.
>
> 40 osób? :))

Jak sobie pomysle o gotowaniu czegokllwiek na 40 osob to mnie odrzuca --
ale dla mnie duze gotowanie to na 10-15 osob. Warto pewnie pomyslec o
zamowieniu z dostawa (catering) albo o resaturacji, choc nie bardzo wiem
jakie sa Twoje doswiadczenia z prawdziwa kuchnia japonska i choc sama
intencja gotowania w domu jest zbozna to zastanawiales sie nad logistyka..?
Na dobrym i smacznym przyjeciu "po japonsku" dla 40 osob potrzebujesz 3-4
stale gotujacych kucharzy bo jesli chcesz "po japonsku" to prawie nic nie da
sie przygotowac na zas. No, surowki, moze jakas zupe i moze jakies mieso,
ale musialoby to byc cus extra, np. stek z wolowiny Kobe po 50-100 dolarow
za kilogram, tylko ze to chyba w Polsce niedostepne :-))) Ale ani
sushi/sashimi ani tempury ani deserow. Kurcze, nawet ryz jest prosto z
garnka. Chyba ze chcesz zupe miso z torebki... Masz wystarczjaca ilosc
ostrych nozy, kuchnie wystarczajaco duza i wystarczajaco duza ilosc palnikow
i odpowiednich naczyn - np. do smazenie tempury - na takie wyczyny? Czy
moze bedziesz podawal po 5 krewetek na raz..? A poza tym - surowce. Np.
ryby w sklepach sa (przynajmniej byly, moze sie cos zmienilo) jakies takie
zdechle a cala zabawa w sushi/sashimi lezy w swiezosci.
--
><eM eL><Washington, D.C.><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Szynka
schabowe
płyta gazowa ELECTROLUX EGG 677 ICN
Herbaciarnie i kafejki - na co zwracacie uwage?
klarowane masło

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »