Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Udziec z indyka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Udziec z indyka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-18 12:06:04

Temat: Udziec z indyka
Od: "likaon" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak go przyprawić?
Od razu mówię, że wszelkiego rodzaju gotowe przyprawy odpadają.
Mój eksperyment raczej się nie powiódł...
Dwa udźce rozbiłem drewnianym wałkiem przez pergamin.
Posoliłem, dwie godziny w lodówce, potem umyłem pod bieżącą wodą, osuszyłem,
a następnie natarłem bazylią, majerankiem, odrobiną pieprzu białego. Udźce
zwinąłem i skrepowałem nicią u przednio faszserując ćwiartklami czosnku. Po
wierzchu posmarowałem musztardą. Do lodówki do dnia następnego. Po wyjęciu
wyrzuciłem czosnek.
Do pieczenia jeden nadziałem rodzynkami i polskimi wędzonymi sliwkami, a
drugi rokpolem. Z powrotem skrępowałem nićmi. Pieczenie w brytfannie do sosu
dolałem niegazowanej wody mineralnej i włożyłem cząstki pomarańczy i trochę
rodzynek. Końcówka pieczenia bez przykrycia i polewanie udźców małą ilością
piwa.
Mięso wyszło bardzo soczyste i miękkie. Ale smak mięsa i sosu nie powałał.
Polskie wedzone śliwki dają ostry posmak wędzonki. Słodki smak sosu zderzał
się z posmakiem rokpolowym.
No jednym słowem czegoś brakowało.
Ale samo mięso w doskonałej konsystencji.
likaon


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-18 12:13:58

Temat: Re: Udziec z indyka
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"likaon" <l...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c5tr11$4ot$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak go przyprawić?
> Od razu mówię, że wszelkiego rodzaju gotowe przyprawy odpadają.
> Mój eksperyment raczej się nie powiódł...
> Dwa udźce rozbiłem drewnianym wałkiem przez pergamin.
> Posoliłem, dwie godziny w lodówce, potem umyłem pod bieżącą wodą,
osuszyłem,
> a następnie natarłem bazylią, majerankiem, odrobiną pieprzu białego. Udźce
> zwinąłem i skrepowałem nicią u przednio faszserując ćwiartklami czosnku.
Po
> wierzchu posmarowałem musztardą. Do lodówki do dnia następnego. Po wyjęciu
> wyrzuciłem czosnek.
> Do pieczenia jeden nadziałem rodzynkami i polskimi wędzonymi sliwkami, a
> drugi rokpolem. Z powrotem skrępowałem nićmi. Pieczenie w brytfannie do
sosu
> dolałem niegazowanej wody mineralnej i włożyłem cząstki pomarańczy i
trochę
> rodzynek. Końcówka pieczenia bez przykrycia i polewanie udźców małą
ilością
> piwa.
> Mięso wyszło bardzo soczyste i miękkie. Ale smak mięsa i sosu nie powałał.
> Polskie wedzone śliwki dają ostry posmak wędzonki.Słodki smak sosu zderzał
> się z posmakiem rokpolowym.
> No jednym słowem czegoś brakowało.

Byc moze soli, zwrocilam uwage, ze posoliles a potem cytuje:. umylem pod
biezaca woda....??

> Ale samo mięso w doskonałej konsystencji.
> likaon
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-18 12:45:36

Temat: Re: Udziec z indyka
Od: "likaon" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:c5tre9$3fa$07$1@news.t-online.com...
> Byc moze soli, zwrocilam uwage, ze posoliles a potem cytuje:. umylem pod
> biezaca woda....??
No wlasnie nie wiem. Równolegle oporzadzalem dwie piersi kurzecie i
zastosowalem taka sama technologie z sola. Kurczak opiekany potem na
elektrycznym grillu byl za slony.
likaon


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-18 13:10:08

Temat: Re: Udziec z indyka
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le dimanche 18 avril 2004 ŕ 14:06:04, likaon a écrit :

> Jak go przyprawić?
> Od razu mówię, że wszelkiego rodzaju gotowe przyprawy odpadają.
> Mój eksperyment raczej się nie powiódł...


Moim zdaniem twoj przepis jest troche barokowy (za duzo skladnikow
aromatycznych : bazylia, majeranek, czosnek, rodzynki, wedzone sliwki,
musztarda, rokpol, pomarancza, piwo...). Wydaje mi sie ze zaden smak
nie mial szansy sie przebic w takim bogactwie skladnikow, a co
bardziej wiadace aromaty sie "zderzaly".


Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-18 13:59:07

Temat: Re: Udziec z indyka
Od: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:195304124.20040418151008@yahoo.com...
> Le dimanche 18 avril 2004 ŕ 14:06:04, likaon a écrit :
>
> > Jak go przyprawić?
> > Od razu mówię, że wszelkiego rodzaju gotowe przyprawy odpadają.
> > Mój eksperyment raczej się nie powiódł...
>
>
> Moim zdaniem twoj przepis jest troche barokowy (za duzo skladnikow
> aromatycznych : bazylia, majeranek, czosnek, rodzynki, wedzone sliwki,
> musztarda, rokpol, pomarancza, piwo...). Wydaje mi sie ze zaden smak
> nie mial szansy sie przebic w takim bogactwie skladnikow, a co
> bardziej wiadace aromaty sie "zderzaly".

Dokładnie to samo mam zdanie na ten temat...
Jak owoce to nie rokpol, a jak rokpol to wyrzucanie czosnku było stanowczym
błędem...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-18 14:17:00

Temat: Re: Udziec z indyka
Od: "joanna" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
>
> Dokładnie to samo mam zdanie na ten temat...
> Jak owoce to nie rokpol, a jak rokpol to wyrzucanie czosnku było
stanowczym
> błędem...
Ale czy pieczenie czosnku "żywego" nie prowadzi do zgorzknienia jego, a tym
samym mięsa?
j.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-18 14:19:29

Temat: Re: Udziec z indyka
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Duszczyńska:

> Dokładnie to samo mam zdanie na ten temat...
> Jak owoce to nie rokpol, a jak rokpol to wyrzucanie czosnku było stanowczym
> błędem...

Ja bym powiedziała, że jak owoce i rokpol, to po co jeszcze indyk i reszta ;)

Zasadniczo zgadzam się z Joanną i Ewą - coś za dużo szczęścia naraz. Sama nie
przepadam za mięsem, ale uważam, że jeśli się je już przyrządza, to nie chodzi
w tym przyrządzaniu o to, żeby zabić jego smak przecież. Na drugi raz
spróbowałabym tak samo, tylko z jedną trzecią przypraw i dodatków, a pewnie
będzie bardzo dobrze.

Pozdrawiam :)

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-18 14:39:58

Temat: Re: Udziec z indyka
Od: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "joanna" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c5u2qf$8e7$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości
> >
> > Dokładnie to samo mam zdanie na ten temat...
> > Jak owoce to nie rokpol, a jak rokpol to wyrzucanie czosnku było
> stanowczym
> > błędem...
> Ale czy pieczenie czosnku "żywego" nie prowadzi do zgorzknienia jego, a
tym
> samym mięsa?

Indyka nigdy nie nadziewałam całym czosnkiem, ale schab, boczek, karkówkę
tak i nigdy nie było gorzkie.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-18 14:50:49

Temat: Re: Udziec z indyka
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c5u2qf$8e7$1@nemesis.news.tpi.pl> joanna wrote:
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał
> w wiadomości
>>
>> Dokładnie to samo mam zdanie na ten temat...
>> Jak owoce to nie rokpol, a jak rokpol to wyrzucanie czosnku było
> stanowczym
>> błędem...
> Ale czy pieczenie czosnku "żywego" nie prowadzi do zgorzknienia jego,
> a tym samym mięsa? j.


Dzudzu cierpisz na rozdwojenie jaźni, że dyskutujesz sam ze sobą?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-18 14:57:33

Temat: Re: Udziec z indyka
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Le dimanche 18 avril 2004 ŕ 16:17:00, joanna a écrit :


> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości
>>
>> Dokładnie to samo mam zdanie na ten temat...
>> Jak owoce to nie rokpol, a jak rokpol to wyrzucanie czosnku było
> stanowczym
>> błędem...
> Ale czy pieczenie czosnku "żywego" nie prowadzi do zgorzknienia jego, a tym
> samym mięsa?
> j.

Nie, pieczony czosnek traci "sile przebicia" i staje sie lekko
slodkawy i bardzo smaczny. Zreszta w Googlu znajdziesz slynnego
kurczaka pieczonego z 40 zabkami czosnku (ponoc znakomity)


Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

tarta
Re: Nie całkiem OT -makatka kuchenna ;)))))
Re: Chcica!
Re: Chcica!
Masa do andrutów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »