Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:s6lxC9pPMMFbhCQt4ENECHDsSAM=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5b77f5f7$0$683$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Urodzaj ?
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5b773e32$0$602$65785112@news.neostrada.pl>
<5b77f47f$0$672$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 18 Aug 2018 10:33:27 GMT
Lines: 56
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.250.204
X-Trace: 1534588407 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 683 217.99.250.204:59817
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381188
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-08-17 o 23:29, XL pisze:
>> Istna klęska urodzaju!
>> Po przerobieniu (jakiś czas temu) dwóch wiaderek czarnej porzeczki, wiadra
>> czerwonego agrestu, kilkudziesięciu kg owoców białej śliwy, ktorej gałęzie
>> obciążone owocami leżały dosłownie na ziemi, aktualnie przeżywam potop
>> mirabelek i rajskich jabłuszek. Moja rajska jabłonka wygląda jak kopka
>> jabłek - gałazki ma szczelnie oblepione owocami i przygięte do ziemi!
>> Z mirabelek robię esencjonalne kompoty, tj. maksimum owoców, minimum wody.
>> Z rajskich jabłuszek - konfiturę w syropie i suchą, czyli kandyzowane
>> owocki obsypane cukrem. Może będzie też marmolada do pączków i ciasta - bo
>> jabłuszka cudne, ciemnorubinowe, pyszne!
>> O ile oczywiście wydolę to wszystko zrobić równocześnie ?
>>
>> Białe śliwki po prostu zamroziłam - część wraz z pestkami, na powidła, do
>> czasu, kiedy wreszcie znowu zacznę palić w mojej ukochanej kuchni kaflowej
>> pod fajerkami, a część odpestkowałam i zamroziłam w połówkach z
>> przeznaczeniem do ciasta.
>> I tu podzielę się moim wynalazkiem w sposobie mrożenia połówek śliwek tak,
>> aby każda połówka była osobno, co bardzo ułatwia późniejsze ułożenie na
>> cieście bez rozmrazania.
>>
>> JAK ZAMRAŻAĆ ŚLIWKI DO CIASTA:
>> połówki odpestkowanych śliwek układać skorką do góry, dosyc blisko siebie,
>> w kilku rzędach, na arkuszu przezroczystej folii kuchennej, zostawiając jej
>> wszystkie 4 brzegi wolne z duzym zapasem (wzdłuż po około około 10 cm, a na
>> początku i końcu po 20 cm). Kiedy już porcja śliwek (na jedno ciasto)
>> została ułożona w prostokąt, zakładamy wolne DŁUZSZE brzegi folii na
>> śliwki, po czym zaczynając od założenia krótszego brzegu (początku folii)
>> także na śliwki, rozpoczynamy zwijanie jej wraz z owocami jak makowiec az
>> po drugi krótszy wolny brzeg (koniec), który posłuży do sklejenia i
>> zamknięcia powstałego rulonu.
>> Rulon ostrożnie umieszczamy w zamrażarce. Można go przedtem dodatkowo
>> opakować - folią aluminiową lub zwyklą torebką foliową.
>> Taki sposob mrożenia jest wygodny, bo nie wymaga stosowania tac, więc i
>> mniej zajmuje miejsca zanim śliwki się zamrożą.
>> Rulon rozwijamy przed samym użyciem sliwek - wygodnie wyjmujemy niezlepione
>> połówki.
>>
>>
>>
>>
>
> Powiedziałbym - armagedon urodzaju. Mało które drzewo nie ma połamanych
> gałęzi od nadmiaru owoców. Ty jeszcze masz "wolne moce przerobowe",
> natomiast u mnie pozostaje tylko wysypywać dziesiątki kilogramów
> dorodnych brzoskwiń, śliw, jabłek czy gruszy na pryzmę kompostową.
>
>
Kup dymiony!
Jak możesz marnować tyle dobra!!!
:-))
--
XL
|