Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Uszka do barszczu !
Date: Thu, 12 Dec 2002 11:28:41 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 77
Message-ID: <at9obb$bu7$1@news.tpi.pl>
References: <at89rr$c$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1039688876 12231 213.25.246.186 (12 Dec 2002 10:27:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Dec 2002 10:27:56 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138502
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kaktus" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:at89rr$c$1@news.tpi.pl...
> Cześć,
> Prośba o jakiś super przepis na uszka do barszczu.
> Pozdrawiam,
> Kaktus
Kaktusie jeden :))
http://minilien.com/?QUnGIKCqml
tu linki do wszystkich uszek z naszego archiwum
i jeszcze strona o uszkach i pierogach i wszystkich swiatecznosciach na
stole
http://minilien.com/?Yfor6oiEKp
zauwazam, ze Marta Gessler tez mrozi surowe - jak ja :))
Jola L-L
----------------------------------------------------
------
Uszka do barszczu wigilijnego
Ciasto:
2 szklanki maki
2 krople oleju slonecznikowego
Wysypujemy make na stolnice przesiewajac ja przez sito. Dodajemy dwie krople
oleju i powoli wlewamy tyle letniej wody, aby ciasto dalo sie wyrabiac.
Wyrabiamy, dopoki nie znikna grudki.
Ciasto jest dosc elastyczne, wiec trudno je walkowac. Zeby stalo sie
posluszne i nie kurczylo podczas walkowania, nakrywamy je miseczka (mozna ja
lekko podgrzac) i odstawiamy na 15 min.
Farsz
10 dag grzybow suszonych
2-3 cebule
2 lyzki masla
1 lyzeczka oleju slonecznikowego
2 jaja
Grzyby (najlepsze sa oczywiscie prawdziwki) starannie umyc i ugotowac w
malej ilosci wody, az beda miekkie. Ostudzic i posiekac (nie miazdzyc!)
bardzo drobno ostrym nozem. Pokroic drobno cebule. Na patelni rozpuscic
lyzke masla, dodac lyzeczke oleju slonecznikowego (to podwyzsza temperature
wrzenia tluszczu), wrzucic cebule i udusic. Nastepnie wrzucic posiekane
grzyby i wbic jaja. Posolic, popieprzyc, wymieszac dobrze na ogniu i
odstawic. Gdy farsz ostygnie, dodac do niego ubita na puch pozostala lyzke
masla.
Walkujemy ciasto najcieniej, jak potrafimy. Wykrawamy kieliszkiem male
placuszki. Nakladamy farsz i lepimy uszka.
Uszka, poniewaz sa dosc pracochlonne, najlepiej przygotowac wczesniej i
zamrozic. Ukladamy je w odstepach 1 cm na deseczkach oproszonych maka i
zamrazamy. Po zamrozeniu (ok. 1 godz.) pakujemy kazda deseczke w worek
foliowy przeznaczony do zamrazania jedzenia lub wsypujemy uszka jak kamyki.
Woreczki zamykamy.
Marta Gessler
-------------------------------------------------
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego
ciasto:
150 g maki
50 ml wody
1 jajko
sol
farsz:
70 g grzybow (mozna wykorzystac grzyby z barszczu)
1 duza cebula
1 lyzka masla
1 bulka (miazsz)
100 ml mleka
sol, pieprz
Cebule z grzybami podsmazyc na masle, dodac miazsz bulki, doprawic,
przemielic. Rozwalkowac ciasto, wykrawac koleczka, napelniac farszem i
formowac uszka.
Piotr Lisiewski szef kuchni hotelu Pod Orlem w Bydgoszczy
----------------------------------------------------
-------
|