Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: W kwestii sera.
Date: Fri, 19 May 2017 14:27:41 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 50
Message-ID: <ofmoc0$hma$1@node1.news.atman.pl>
References: <591d6d49$0$5140$65785112@news.neostrada.pl>
<ofjunf$h9c$1@node2.news.atman.pl>
<591d8427$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<591d851c$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<ofkpp8$arr$1@node2.news.atman.pl> <ofl9ol$26b$10@dont-email.me>
<ofm8ng$mal$1@node2.news.atman.pl>
<591eb0bd$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<ofmis4$gi$1@node2.news.atman.pl>
<591ed71e$0$5158$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-71-145-197.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1495196864 18122 89.71.145.197 (19 May 2017 12:27:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 19 May 2017 12:27:44 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.8.0
In-Reply-To: <591ed71e$0$5158$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376928
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-05-19 o 13:29, Ikselka pisze:
> stefan <s...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2017-05-19 o 10:45, Ikselka pisze:
>>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>>> W dniu 2017-05-19 o 01:15, Pszemol pisze:
>>>>> "stefan" <s...@w...pl> wrote in message
>>>>> news:ofkpp8$arr$1@node2.news.atman.pl...
>>>>>>> Ani o casu marzu? O włoskim/sardyńskim/alpejskim itd. serze z robakami?
>>>>>>> https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
>>>>>>>
>>>>>> Casu Narzu jadłem podczas rajzy po Sardynii. Mogę ci podrzucić fotki z
>>>>>> degustacji :)
>>>>>
>>>>> I jadłeś razem z larwami? Dla mnie byłoby to tabu nie do przeskoczenia.
>>>> Po świnkach morskich z rożna w Peru, chińskich świerszczach w cukrze i
>>>> malezyjskich długich "glizdach morskich" nawlekanych na patyczek w
>>>> spiralkę nic (no, prawie nic) nie jest w stanie mnie zaskoczyć.
>>>> Surströmming też (ale trochę mnie rzucało)....
>>>> Jest piątek, więc udaję się po rewelacyjnie marynowany i peklowany
>>>> baleronik z Hagi ( to taka wędzarnia, niestety). Smaczności!!!!
>>>> pozdrawiam
>>>> Stefan
>>>>
>>>
>>> Można jeść ślimaki, ostrygi czy solone śledzie - można i larwy. Zwłaszcza
>>> pod wódeczkę.
>>> Tyle teorii. Praktyka jednak u mnie kuleje :-))
>>>
>> Wyobraź sobie, że kiedyś w CK Wiedniu, niedaleko Katedry mojego
>> imiennika zamówiłem klasykę - Wiener Schnitzell. Ku...twa nie zjadłem!!!
>> Zamiast zrobionego jak Bóg nakazał z młodej cielęciny, operator tłuczka
>> (bo na pewno nie kucharz) sklepał kawałek wołowiny z krów które śniły
>> się faraonowi z kawałkiem koguta który ocalał z rzezi pod Moskwą w 1612
>> roku. Była potężna rozróba...
>
> Myślał - Polak nie pozna, można mu wciskać barachło.
>
>> pozdr
>> Stefan
>> PS. A karczek jest cudowny, ta galaretka w zakamarkach sznurka...
>>
>
> Niby skąd galaretka? Chyba że w kątnicy zaszyty i wędzony, a potem w niejże
> parzony...
>
Bo to taki maniak robi, po wędzeniu zaparza w rosole... a on jak obcieka
to na wierzchu koło sznureczków zastyga, i można go tak (prawie
perwersja) języczkiem...
pozdr
Stefan
|