Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: W kwestii sera.
Date: Sat, 20 May 2017 09:41:23 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 75
Message-ID: <oforv6$l2o$2@node1.news.atman.pl>
References: <591d6d49$0$5140$65785112@news.neostrada.pl>
<ofjunf$h9c$1@node2.news.atman.pl>
<591d8427$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<591d851c$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<ofkpp8$arr$1@node2.news.atman.pl> <ofl9ol$26b$10@dont-email.me>
<ofm8ng$mal$1@node2.news.atman.pl>
<591eb0bd$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<ofmis4$gi$1@node2.news.atman.pl>
<591ed71e$0$5158$65785112@news.neostrada.pl>
<ofmoc0$hma$1@node1.news.atman.pl>
<591f0c10$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
<ofn9ru$3pj$2@node1.news.atman.pl>
<591f2e2d$0$646$65785112@news.neostrada.pl>
<ofng9r$a73$1@node1.news.atman.pl>
<591f7cf5$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-71-145-197.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1495266086 21592 89.71.145.197 (20 May 2017 07:41:26
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 20 May 2017 07:41:26 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.8.0
In-Reply-To: <591f7cf5$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376942
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-05-20 o 01:17, Ikselka pisze:
> stefan <s...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2017-05-19 o 19:41, Ikselka pisze:
>>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>>> W dniu 2017-05-19 o 17:15, Ikselka pisze:
>>>>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>>>>> W dniu 2017-05-19 o 13:29, Ikselka pisze:
>>>>>>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>>>>>>> W dniu 2017-05-19 o 10:45, Ikselka pisze:
>>>>>>>>> stefan <s...@w...pl> wrote:
>>>>>>>>>> W dniu 2017-05-19 o 01:15, Pszemol pisze:
>>>>>>>>>>> "stefan" <s...@w...pl> wrote in message
>>>>>>>>>>> news:ofkpp8$arr$1@node2.news.atman.pl...
>>>>>>>>>>>>> Ani o casu marzu? O włoskim/sardyńskim/alpejskim itd. serze z robakami?
>>>>>>>>>>>>> https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> Casu Narzu jadłem podczas rajzy po Sardynii. Mogę ci podrzucić fotki z
>>>>>>>>>>>> degustacji :)
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> I jadłeś razem z larwami? Dla mnie byłoby to tabu nie do przeskoczenia.
>>>>>>>>>> Po świnkach morskich z rożna w Peru, chińskich świerszczach w cukrze i
>>>>>>>>>> malezyjskich długich "glizdach morskich" nawlekanych na patyczek w
>>>>>>>>>> spiralkę nic (no, prawie nic) nie jest w stanie mnie zaskoczyć.
>>>>>>>>>> Surströmming też (ale trochę mnie rzucało)....
>>>>>>>>>> Jest piątek, więc udaję się po rewelacyjnie marynowany i peklowany
>>>>>>>>>> baleronik z Hagi ( to taka wędzarnia, niestety). Smaczności!!!!
>>>>>>>>>> pozdrawiam
>>>>>>>>>> Stefan
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Można jeść ślimaki, ostrygi czy solone śledzie - można i larwy. Zwłaszcza
>>>>>>>>> pod wódeczkę.
>>>>>>>>> Tyle teorii. Praktyka jednak u mnie kuleje :-))
>>>>>>>>>
>>>>>>>> Wyobraź sobie, że kiedyś w CK Wiedniu, niedaleko Katedry mojego
>>>>>>>> imiennika zamówiłem klasykę - Wiener Schnitzell. Ku...twa nie zjadłem!!!
>>>>>>>> Zamiast zrobionego jak Bóg nakazał z młodej cielęciny, operator tłuczka
>>>>>>>> (bo na pewno nie kucharz) sklepał kawałek wołowiny z krów które śniły
>>>>>>>> się faraonowi z kawałkiem koguta który ocalał z rzezi pod Moskwą w 1612
>>>>>>>> roku. Była potężna rozróba...
>>>>>>>
>>>>>>> Myślał - Polak nie pozna, można mu wciskać barachło.
>>>>>>>
>>>>>>>> pozdr
>>>>>>>> Stefan
>>>>>>>> PS. A karczek jest cudowny, ta galaretka w zakamarkach sznurka...
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Niby skąd galaretka? Chyba że w kątnicy zaszyty i wędzony, a potem w niejże
>>>>>>> parzony...
>>>>>>>
>>>>>> Bo to taki maniak robi, po wędzeniu zaparza w rosole... a on jak obcieka
>>>>>> to na wierzchu koło sznureczków zastyga
>>>>>
>>>>> Dodaje żelatynę, żeby mu wędzonki nie traciły na wadze przy stygnięciu i
>>>>> potem nie obsychały. I tyle. Ja się na takie chwyty nie nabiorę.
>>>>>
>>>> gdy gotuję rosół, to na dzień następny mam galaretę - a żelatyny ni
>>>> innych kolagenów nie dodaję :(
>>>
>>> TY.
>>> I ja też. Rosół.
>>> Ale kiedy parzę moje wędzonki, nie ma objawu galaretki na wierzchu - nie
>>> powinno być, więc nie parzę w rosole. Po odcieknięciu nie ma mowy o tym
>>> żeby coś na wierzchu mokrego zastygło. No chyba że ulożyłabym mokre i
>>> ciepłe w stos.
>>>
>> Pisałem że maniak. Naprawdę parzy w rosole...
>
> No OK, w rosole. Tylko dlaczego sprzedaje nieodciekniete!
>
baz przesady, odcieknięte, tej galaretki to tam może z pół łyżeczki
małej by ucmoktał. No problem.
pozdr
Stefan
|