Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia W sprawie lukru

Grupy

Szukaj w grupach

 

W sprawie lukru

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-13 14:40:25

Temat: W sprawie lukru
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Jakos tak wychodzi, jak z fusow, ze Swieta beda w domu, nie w
Polsce.

Przyjedzie (wreszcie!) na Swieta synus z narzeczona (i calkiem
nowym pieskiem - przybleda - sluze fotografia psia ;)) ).

jakos tak mnie w tym roku ciagnie do Swiat, po raz pierwszy od
bardzo dawna . I chce sie porzadnie przylozyc do tego.

Jak zwykle bedzie mak z lamancami, pewnie zrobie rozlatujacy sie
i pekniety makowiec, ale jeszcze nie robilam w ogole piernika
(jakos nie zaszla potrzeba...). Teraz widzialam przepis Miniki na
Caluski, gdzie wymieniony jest lukier...moze polukruje wszystko,
co upieke...

jak Wy robicie jakis porzadny lukier?? woda z cukrem pudrem czy
cos tam mnie w ogole nie neci...chce lukru!!! Takiego do
odrywania i zdrapywania!!!

Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe

ta,

Krysia (moze cygaro polukruje...hhhmmm)
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-13 15:24:12

Temat: Re: W sprawie lukru
Od: "Magda G." <m...@o...gapp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:6hb2vtsrdsjm2ovs582522isea53sfc8pf@4ax.com...
> Jakos tak wychodzi, jak z fusow, ze Swieta beda w domu, nie w
> Polsce.
>
> Przyjedzie (wreszcie!) na Swieta synus z narzeczona (i calkiem
> nowym pieskiem - przybleda - sluze fotografia psia ;)) ).
>
> jakos tak mnie w tym roku ciagnie do Swiat, po raz pierwszy od
> bardzo dawna . I chce sie porzadnie przylozyc do tego.
>
> Jak zwykle bedzie mak z lamancami, pewnie zrobie rozlatujacy sie
> i pekniety makowiec, ale jeszcze nie robilam w ogole piernika
> (jakos nie zaszla potrzeba...). Teraz widzialam przepis Miniki na
> Caluski, gdzie wymieniony jest lukier...moze polukruje wszystko,
> co upieke...
>
> jak Wy robicie jakis porzadny lukier?? woda z cukrem pudrem czy
> cos tam mnie w ogole nie neci...chce lukru!!! Takiego do
> odrywania i zdrapywania!!!
>
> Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
>
> ta,
>
> Krysia (moze cygaro polukruje...hhhmmm)
> K.T. - starannie opakowana

Ja dawno lukru nie robiam, ale ten który robilam byl bardzo prosty i do
zdrapywania. :-))
Potrzebny jest cukier puder i mleko - wszystkiego na oko. Dajesz sobie do
szklanki cukier puder, gotujesz odrobine mleka. i tym goracym mlekiem
(odrobinka)zalewasz, po czym szybko mieszkasz. Jesli po chwili okaze sie, ze
jednak jest za suche. Dodajesz jeszcze 2 krople. I polewasz tym miejsce
przeznaczenia - wazne zeby miejsce to bylo juz porzadnie ostygniete.
Jesli nie przesadzisz z mlekiem bedziesz zdrapywac swój lukier :-))

smacznego

Pozdrawiam
Magda

____________________________________________________
________________________
__
> Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-13 15:54:25

Temat: Re: W sprawie lukru
Od: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jak zwykle bedzie mak z lamancami, pewnie zrobie rozlatujacy sie
> i pekniety makowiec, ale jeszcze nie robilam w ogole piernika
> (jakos nie zaszla potrzeba...). Teraz widzialam przepis Miniki na
> Caluski, gdzie wymieniony jest lukier...moze polukruje wszystko,
> co upieke...
W lukrze Ci nie pomoge bo nie robie i za bardzo nie przepadam z wyjatkiem
paczkow. Mam gdzie co prawda przepis na lukier do nitki ale nie moge go
wygrzebac. Natomiast podejrzewam, ze uprawiasz jakas kontrabande a na
dodatek sie dekonspirujesz piszac o tym maku - to chyba na wyspie produkt
zakazany, ktorego posiadanie grozi czyms w rodzaju wieloletnich galerow
Czarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-13 16:53:00

Temat: Re: W sprawie lukru
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> jak Wy robicie jakis porzadny lukier?? woda z cukrem pudrem czy
> cos tam mnie w ogole nie neci...chce lukru!!! Takiego do
> odrywania i zdrapywania!!!
>
> Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe

woda + cukier puder, wiadomo. Do tego trochę cytryny, rumu i dodaję
jeszcze kwas askorbinowy ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-13 18:18:35

Temat: Re: W sprawie lukru
Od: "basia" <b...@n...sikornik.gliwice.pl> szukaj wiadomości tego autora

A ja w sobotę zrobiłam eksperyment i oprócz wody, cukru (i to nie puder bo
nie miałam) dodałam ...cynamonu. Do pierniczków smak pasuje jak ulał. A i
kolor jest adekwatny:)) Wszystko pracowicie utarłam drewnianą kulą w
makutrze po babuni - i wyszło pycha. Już wiem, że te pierniczki zrobię na
święta. Na razie kruszeją sobie i czekają na przyjazd rzeczoznawcy czyt.
lubego:))

Basia
"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:3BF14FEC.8632D491@zedat.fu-berlin.de...
>
> > jak Wy robicie jakis porzadny lukier?? woda z cukrem pudrem czy
> > cos tam mnie w ogole nie neci...chce lukru!!! Takiego do
> > odrywania i zdrapywania!!!
> >
> > Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
>
> woda + cukier puder, wiadomo. Do tego trochę cytryny, rumu i dodaję
> jeszcze kwas askorbinowy ;-)
>
> Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-13 19:08:39

Temat: Re: W sprawie lukru
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, November 13, 2001 3:40 PM
Subject: W sprawie lukru


> Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
>
> ta,
>
> Krysia (moze cygaro polukruje...hhhmmm)
> K.T. - starannie opakowana

moze szneka z glancem ;-))
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-13 19:36:17

Temat: Re: W sprawie lukru
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

> > >
> > > jak Wy robicie jakis porzadny lukier??
> >
> > woda + cukier puder, wiadomo.

Ale tej wody chyba bardzo malutko? Mniej lukier zawsze wychodzi cienki i w
ogole do niczego:(((

Kalina
> >
> > Waldek
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-13 19:48:34

Temat: Re: W sprawie lukru
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>> > > jak Wy robicie jakis porzadny lukier??
>> >
>> > woda + cukier puder, wiadomo.
>
> Ale tej wody chyba bardzo malutko? Mniej lukier zawsze wychodzi cienki i
> w
> ogole do niczego:(((

no prawie nic, tej wody. Tak na paczkę cukru (250g) to chyba będzie łyżka
stołowa lub dwie. I to na gorąco. Do tego mały chlus rumu. Jest dobrze
gęste. Trochę cytryny i/lub witaminy C, bo akurat stoi koło przypraw.

Maluję takim oryginalnie radzieckim chwostem.

Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-13 20:21:16

Temat: Odp: W sprawie lukru
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
>
> ta,
>
> Krysia (moze cygaro polukruje...hhhmmm)
> K.T. - starannie opakowana
>
Hej!

A moze lukier czekoladowy? Podobny troche do pomady.15 dag gorzkiej
czekolady mielimy i rozgrzewamy,dodajemy 4 dag masla i pól szklanki
slodkiej smietanki. Lukru nie gotuj, lecz mieszajac silnie podgrzewaj
niemal do momentu wrzenia i juz.

Ja zwykle robie lukier z bialek:

2 bialka , 20 dag cukru pudru, cytryna.
Bialka ucierac z cukrem tak dlugo, az powstanie gesta pulchna masa, dodac
soku z cytryny jeszcze troche poucierac. Lukier nie nadaje sie do paczków
ale do innych wszystkich ciast tak. Ja sobie troche upraszczam, bo najpierw
ubijam bialka na sztywno a potem ucieram z cukrem.
mam jeszcze przepis na taki do nitki ale ze wstydem sie przyznaje, ze mi nie
wychodzi. Mysle,ze przepis zly.
Pozdrawiam zawstydzony Ramzes.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-13 20:49:25

Temat: Re: W sprawie lukru
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>woda + cukier puder, wiadomo. Do tego troch? cytryny, rumu i dodaj?
>jeszcze kwas askorbinowy ;-)
>
>Waldek

witamina C znaczy? Ja nie przpeadam za zdrapywanym KWASNYM lukrem
:((

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: Czy jest jeszcze ktos...
Filtry do kawy
kotlety rybne
mamusiu?
ciekawa strona, tez o kuchni

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »