« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-13 14:40:25
Temat: W sprawie lukruJakos tak wychodzi, jak z fusow, ze Swieta beda w domu, nie w
Polsce.
Przyjedzie (wreszcie!) na Swieta synus z narzeczona (i calkiem
nowym pieskiem - przybleda - sluze fotografia psia ;)) ).
jakos tak mnie w tym roku ciagnie do Swiat, po raz pierwszy od
bardzo dawna . I chce sie porzadnie przylozyc do tego.
Jak zwykle bedzie mak z lamancami, pewnie zrobie rozlatujacy sie
i pekniety makowiec, ale jeszcze nie robilam w ogole piernika
(jakos nie zaszla potrzeba...). Teraz widzialam przepis Miniki na
Caluski, gdzie wymieniony jest lukier...moze polukruje wszystko,
co upieke...
jak Wy robicie jakis porzadny lukier?? woda z cukrem pudrem czy
cos tam mnie w ogole nie neci...chce lukru!!! Takiego do
odrywania i zdrapywania!!!
Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
ta,
Krysia (moze cygaro polukruje...hhhmmm)
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-13 15:24:12
Temat: Re: W sprawie lukru
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:6hb2vtsrdsjm2ovs582522isea53sfc8pf@4ax.com...
> Jakos tak wychodzi, jak z fusow, ze Swieta beda w domu, nie w
> Polsce.
>
> Przyjedzie (wreszcie!) na Swieta synus z narzeczona (i calkiem
> nowym pieskiem - przybleda - sluze fotografia psia ;)) ).
>
> jakos tak mnie w tym roku ciagnie do Swiat, po raz pierwszy od
> bardzo dawna . I chce sie porzadnie przylozyc do tego.
>
> Jak zwykle bedzie mak z lamancami, pewnie zrobie rozlatujacy sie
> i pekniety makowiec, ale jeszcze nie robilam w ogole piernika
> (jakos nie zaszla potrzeba...). Teraz widzialam przepis Miniki na
> Caluski, gdzie wymieniony jest lukier...moze polukruje wszystko,
> co upieke...
>
> jak Wy robicie jakis porzadny lukier?? woda z cukrem pudrem czy
> cos tam mnie w ogole nie neci...chce lukru!!! Takiego do
> odrywania i zdrapywania!!!
>
> Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
>
> ta,
>
> Krysia (moze cygaro polukruje...hhhmmm)
> K.T. - starannie opakowana
Ja dawno lukru nie robiam, ale ten który robilam byl bardzo prosty i do
zdrapywania. :-))
Potrzebny jest cukier puder i mleko - wszystkiego na oko. Dajesz sobie do
szklanki cukier puder, gotujesz odrobine mleka. i tym goracym mlekiem
(odrobinka)zalewasz, po czym szybko mieszkasz. Jesli po chwili okaze sie, ze
jednak jest za suche. Dodajesz jeszcze 2 krople. I polewasz tym miejsce
przeznaczenia - wazne zeby miejsce to bylo juz porzadnie ostygniete.
Jesli nie przesadzisz z mlekiem bedziesz zdrapywac swój lukier :-))
smacznego
Pozdrawiam
Magda
____________________________________________________
________________________
__
> Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-13 15:54:25
Temat: Re: W sprawie lukru
> Jak zwykle bedzie mak z lamancami, pewnie zrobie rozlatujacy sie
> i pekniety makowiec, ale jeszcze nie robilam w ogole piernika
> (jakos nie zaszla potrzeba...). Teraz widzialam przepis Miniki na
> Caluski, gdzie wymieniony jest lukier...moze polukruje wszystko,
> co upieke...
W lukrze Ci nie pomoge bo nie robie i za bardzo nie przepadam z wyjatkiem
paczkow. Mam gdzie co prawda przepis na lukier do nitki ale nie moge go
wygrzebac. Natomiast podejrzewam, ze uprawiasz jakas kontrabande a na
dodatek sie dekonspirujesz piszac o tym maku - to chyba na wyspie produkt
zakazany, ktorego posiadanie grozi czyms w rodzaju wieloletnich galerow
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-13 16:53:00
Temat: Re: W sprawie lukru
> jak Wy robicie jakis porzadny lukier?? woda z cukrem pudrem czy
> cos tam mnie w ogole nie neci...chce lukru!!! Takiego do
> odrywania i zdrapywania!!!
>
> Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
woda + cukier puder, wiadomo. Do tego trochę cytryny, rumu i dodaję
jeszcze kwas askorbinowy ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-13 18:18:35
Temat: Re: W sprawie lukruA ja w sobotę zrobiłam eksperyment i oprócz wody, cukru (i to nie puder bo
nie miałam) dodałam ...cynamonu. Do pierniczków smak pasuje jak ulał. A i
kolor jest adekwatny:)) Wszystko pracowicie utarłam drewnianą kulą w
makutrze po babuni - i wyszło pycha. Już wiem, że te pierniczki zrobię na
święta. Na razie kruszeją sobie i czekają na przyjazd rzeczoznawcy czyt.
lubego:))
Basia
"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:3BF14FEC.8632D491@zedat.fu-berlin.de...
>
> > jak Wy robicie jakis porzadny lukier?? woda z cukrem pudrem czy
> > cos tam mnie w ogole nie neci...chce lukru!!! Takiego do
> > odrywania i zdrapywania!!!
> >
> > Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
>
> woda + cukier puder, wiadomo. Do tego trochę cytryny, rumu i dodaję
> jeszcze kwas askorbinowy ;-)
>
> Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-13 19:08:39
Temat: Re: W sprawie lukru----- Original Message -----
From: "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, November 13, 2001 3:40 PM
Subject: W sprawie lukru
> Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
>
> ta,
>
> Krysia (moze cygaro polukruje...hhhmmm)
> K.T. - starannie opakowana
moze szneka z glancem ;-))
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-13 19:36:17
Temat: Re: W sprawie lukru> > >
> > > jak Wy robicie jakis porzadny lukier??
> >
> > woda + cukier puder, wiadomo.
Ale tej wody chyba bardzo malutko? Mniej lukier zawsze wychodzi cienki i w
ogole do niczego:(((
Kalina
> >
> > Waldek
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-13 19:48:34
Temat: Re: W sprawie lukru
>> > > jak Wy robicie jakis porzadny lukier??
>> >
>> > woda + cukier puder, wiadomo.
>
> Ale tej wody chyba bardzo malutko? Mniej lukier zawsze wychodzi cienki i
> w
> ogole do niczego:(((
no prawie nic, tej wody. Tak na paczkę cukru (250g) to chyba będzie łyżka
stołowa lub dwie. I to na gorąco. Do tego mały chlus rumu. Jest dobrze
gęste. Trochę cytryny i/lub witaminy C, bo akurat stoi koło przypraw.
Maluję takim oryginalnie radzieckim chwostem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-13 20:21:16
Temat: Odp: W sprawie lukru
> Natchnijcie mnie i podrzuccie jakies ciekawe przepisy lukrowe
>
> ta,
>
> Krysia (moze cygaro polukruje...hhhmmm)
> K.T. - starannie opakowana
>
Hej!
A moze lukier czekoladowy? Podobny troche do pomady.15 dag gorzkiej
czekolady mielimy i rozgrzewamy,dodajemy 4 dag masla i pól szklanki
slodkiej smietanki. Lukru nie gotuj, lecz mieszajac silnie podgrzewaj
niemal do momentu wrzenia i juz.
Ja zwykle robie lukier z bialek:
2 bialka , 20 dag cukru pudru, cytryna.
Bialka ucierac z cukrem tak dlugo, az powstanie gesta pulchna masa, dodac
soku z cytryny jeszcze troche poucierac. Lukier nie nadaje sie do paczków
ale do innych wszystkich ciast tak. Ja sobie troche upraszczam, bo najpierw
ubijam bialka na sztywno a potem ucieram z cukrem.
mam jeszcze przepis na taki do nitki ale ze wstydem sie przyznaje, ze mi nie
wychodzi. Mysle,ze przepis zly.
Pozdrawiam zawstydzony Ramzes.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-13 20:49:25
Temat: Re: W sprawie lukru
>
>woda + cukier puder, wiadomo. Do tego troch? cytryny, rumu i dodaj?
>jeszcze kwas askorbinowy ;-)
>
>Waldek
witamina C znaczy? Ja nie przpeadam za zdrapywanym KWASNYM lukrem
:((
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |