« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-01 13:52:24
Temat: Wariacje na temat kaszankiWitam wszystkich
Czy znacie jakieś ciekawe wariacje na temat kaszanki?
Z cebulką już mi się znudziła :)
Z góry dziękuję za odpowiedź
--
========== P O Z D R A W I A M ==========
+-+-+-+-+-+-+---------------------------+
|H|a|r|n|a|S| t...@w...pl |
+-+-+-+-+-+-+---------------------------+
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-01 13:56:23
Temat: Re: Wariacje na temat kaszanki
Użytkownik "Harnas" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d01sb0$sbv$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich
>
> Czy znacie jakieś ciekawe wariacje na temat kaszanki?
> Z cebulką już mi się znudziła :)
>
> Z góry dziękuję za odpowiedź
> --
> ========== P O Z D R A W I A M ==========
> +-+-+-+-+-+-+---------------------------+
> |H|a|r|n|a|S| t...@w...pl |
> +-+-+-+-+-+-+---------------------------+
>
Ostatnio zajadam się pierogami z kaszanką. Jak dla mnie rewelka :-)
pozdrawiam
Sławek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-01 14:07:45
Temat: Re: Wariacje na temat kaszankipierogi??? zdradz mi jak je robisz i z czym podajesz
Użytkownik "Sławomir Lewandowski" <1...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d01sb1$a0g$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Harnas" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:d01sb0$sbv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam wszystkich
>>
>> Czy znacie jakieś ciekawe wariacje na temat kaszanki?
>> Z cebulką już mi się znudziła :)
>>
>> Z góry dziękuję za odpowiedź
>> --
>> ========== P O Z D R A W I A M ==========
>> +-+-+-+-+-+-+---------------------------+
>> |H|a|r|n|a|S| t...@w...pl |
>> +-+-+-+-+-+-+---------------------------+
>>
> Ostatnio zajadam się pierogami z kaszanką. Jak dla mnie rewelka :-)
> pozdrawiam
> Sławek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-01 14:09:26
Temat: Re: Wariacje na temat kaszankiHarnas news:d01sb0$sbv$1@nemesis.news.tpi.pl napisał (-a):
> Witam wszystkich
> Czy znacie jakieś ciekawe wariacje na temat kaszanki?
> Z cebulką już mi się znudziła :)
> Z góry dziękuję za odpowiedź
Moj maz zrobil taka - zapiekal z serem zoltym na wierzchu
i podal ze swiezymi pomidorami, dosypujac ziol jakis :)
--
Pozdrowienia,
AKS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-01 14:32:57
Temat: Re: Wariacje na temat kaszanki
Użytkownik "akwaman" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d01svi$9fv$1@news.onet.pl...
> pierogi??? zdradz mi jak je robisz i z czym podajesz
>
>
Tak jak kazde inne pierogi tylko do środeczka ładuję kaszankę przesmażoną z
cebulką, boczusiem i czym tam kto lubi. Pychota
pozdrawiam
Sławek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-01 14:38:56
Temat: Re: Wariacje na temat kaszankiOn Tue, 1 Mar 2005 15:07:45 +0100, "akwaman"
<a...@p...onet.pl> wrote:
>pierogi??? zdradz mi jak je robisz i z czym podajesz
>
On nie mowil, ze robil, on mowil, ze jadl...to roznica :PPP
Pierz
>>
>> U?ytkownik "Harnas" <t...@w...pl> napisa? w wiadomo?ci
>> news:d01sb0$sbv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Witam wszystkich
>>>
>>> Czy znacie jakie? ciekawe wariacje na temat kaszanki?
>>> Z cebulk? ju? mi si? znudzi?a :)
>>>
>>> Z góry dzi?kuj? za odpowied?
>>> --
>>> ========== P O Z D R A W I A M ==========
>>> +-+-+-+-+-+-+---------------------------+
>>> |H|a|r|n|a|S| t...@w...pl |
>>> +-+-+-+-+-+-+---------------------------+
>>>
>> Ostatnio zajadam si? pierogami z kaszank?. Jak dla mnie rewelka :-)
>> pozdrawiam
>> S?awek
>>
>>
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-01 15:30:38
Temat: Re: Wariacje na temat kaszankiUżytkownik "Harnas" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d01sb0$sbv$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich
>
> Czy znacie jakieś ciekawe wariacje na temat kaszanki?
> Z cebulką już mi się znudziła :)
Pomidorki - ciach-ciach-ciach sieeeekasz (no, w ćwirtki, albo nawet ósemki)
Mogą być "puszkowe" (ja mam swoje w słoikach lub mrożone... no, do stycznia
mam)
Cebulę w grube plastry (takie koła fajnie wyglądają) - może być trochę
białej, trochę czerwonej,
Ziemniaki podgotowujesz i półtwarde kroisz w talarki (5-7 mm)
Kaszana w plasterki
I zaczynasz warstwową wariację - co tam sobie chcesz, czy kaszanka na
pomidory, czy ziemniaki na cebulę - przesypujesz niezbyt hojnie ziołami
prowansalskimi i odrobiną soli (niekoniecznie)
Potem zamykasz prodiż (wersja standard) lub naczynie żaroodporne wkładasz do
piekarnika (wersja po przeprowadzce) i pieczesz sobie tak z 20-25 minut,
otwierasz i sypiesz ser - można żółty, można niebieski pleśniowy (uwaga,
uzależnia)
Smacznego
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-02 10:13:37
Temat: Re: Wariacje na temat kaszanki (P)
Użytkownik "Sławomir Lewandowski" <1...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d01sb1$a0g$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Ostatnio zajadam się pierogami z kaszanką. Jak dla mnie rewelka :-)
> pozdrawiam
> Sławek
....Gesslerowa polecala kiedys dodac do pierogow z kaszanka cynamonu...
Z grupy
"Kawalki kaszanki (cale "kielbaski") w ciescie nalesnikowo-krokietowym
(dowolne przyprawy byle komponowaly sie jedzacemu z kaszanka. Oczywiscie
polecam zamiast mleka dodac jasnego, niezbyt gorzkiego piwska, dzieki
czemu skorka nalesnikowa bedzie chrupiaca...." autor Maciej L
1. kaszanka z jajkiem, wbic jajko do kaszanki jak juz bedzie prawie gotowa,
i poczekac az sie zacznie scinac jak do jajecznicy.
2. Moj ulubiony. Dusimy cebule z ...jablkiem, a jak wszystko jest gotowe to
mieszamy z kaszanka.
Lub druga wersja do juz usmazonej kaszanki, dodac dzem jablkowy. Ilosc dzemu
jablkowego uzalezniona jest od gustu, osoby ktora ja je. Wydaje mi sie ze
jest to przepis za wschodniej granicy.
3. i jeszcze...kaszanka z wody, na gotujaca sie wode wrzucic kaszanke, w
calosci, w skorce i gotowac jak normalna kielbase. Tez calkiem niezle,
polecam do tego sos chrzanowy." autor Malcolm Colins
"Ja sporadycznie robie tarte z kruchym, nieslodzonym spodem i na wierzch
kaszanka ( u mnie z cebulka). Podaje z surowka z kiszonej kapusty.
Kaszanka w wersji ekskluzywnej to u mnie kaszanka "wiejska" (czyli w formie
malych kielbasek w jelicie) skropiona rumem i zapiekana w piekarniku z
cwiartkami gruszek, albo brzoskwin ( moreli, nektarynek)." autor Ida
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,2511962.htm
l
http://kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=34&hm=mieso/le
ft
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |