« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2009-11-20 05:25:08
Temat: Re: Warzywa gotowane al dentelemonka pisze:
[...]
> Na zgagę dobry jest ser pleśniowy,[...]
> P.S. Na zgagę pomaga czasem guma do żucia.
Za to w moim przypadku zawsze pomaga sok z cytryny :)
Wycisnac pol cytryny do szklanki, rozcienczyc woda (mozna troche
doslodzic miodem) i wypic, probujac sie usmiechnac po wszystkim ;)
Nie mija kwadrans, gdy najgorsza zgaga mija...
--
zbigi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2009-11-20 21:17:59
Temat: Re: Warzywa gotowane al dente>... Możesz je przyrządzać sama: ... pokroić ...
>... i lekko obsmażyć na łyżce oleju ....
To niezdrowe na wątrobę,
a wątroba ma związek z magazynowaniem cukru.
A w ciąży wątroba jest obciążona bardziej niż zwykle,
jest zdaje się nawet coś takiego jak cholestaza (zdaje się nadmiery poziom
bilirubiny objawiający się świądem skury zwłaszcza w nocy) ciążowa.
> Na zgagę dobry jest ser pleśniowy ,
Każdy pleśniowy jest zły na żołądek.
Praktycznie zostają wariacje na temat twarożka.
> P.S. Na zgagę pomaga czasem guma do żucia.
Dokładnie odwrotnie, żucie powoduje intensywniejsze wydzielanie i śliny, i
soku żołądkowego.
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2009-11-23 22:38:46
Temat: Re: Warzywa gotowane al denteDzięki Wam za porady.
Na razie probowalam "niedogotować" warzywka w szybkowarze: 1 cm wody i
chwila gotowania. Ale nie udalo mi się osiągnąć tego co chcialam. No poza
cudownym smakiem przez ten raptem centymetr wody. Ale wszystko przede mną,
skrocę jeszcze czas gotowania. Stwierdziliśmy, że jak tylko zawór pary się
zamknie, to wylączymy szybkowar i zobaczymy co z tego wyniknie. Brukselka
nam wyszla lepiej niż brokuły. Chyba brokuły trzeba krócej gotować.
Najwyższy poziom glukozy mam po bialym pieczywie. A w kosmos wynik polecial
mi po chlebie pytlowym. Teraz szukam rodzaju chleba, który nie powoduje
dużego skoku glukozy i nie zamęcza żołądka kwasami.
Chleby razowe nie bardzo podwyższają glukozę ale brzuch po niektórych boli
mnie strasznie.
Zauważyłam, że jest duża różnica w skokach cukru w zależności od piekarni, z
której się kupuje. Mam wrażenie, że wszystkie pieczywa supermarketowe i z
malego sklepiku koło naszego domu (mój mąż do tej pory uważał pieczywo z
tego sklepiku za numer 1) podwyższają strasznie cukier. Nie wiem co w nie
wpychają. :)
Pozdrawiam Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2009-11-24 02:48:41
Temat: Re: Warzywa gotowane al dente
"Hania" <p...@w...pl> wrote in message
news:hef334$7tk$1@atlantis.news.neostrada.pl...
Cukier w chlebie. Spróbuj topinambur zamiast ziemniaków. Można chrupać
jak rzodkiewkę, można po ugotowaniu "w mundurkach" wyciskać jak pastę do
zębów. Nie używaj innych soli sodowych n p. glutaminian sodowy. Mąkę kup w
małym młynie - bez dodatki węglanu sodowego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2009-11-24 19:55:21
Temat: Re: Warzywa gotowane al dente> Cukier w chlebie. Spróbuj topinambur zamiast ziemniaków.
Nie wiem gdzie to kupić w Szczecinie, a nie chciala bym kilogramów kupować
na Allegro. Wczoraj oglądałam aukcje.
Z ziemniakami nie mam kompletnie problemu. To najlepsza rzecz w moim życiu,
jaką mogę zjeść. :) Ani nie podnoszą mi glukozy ani brzuch mnie po nim nie
boli. Wręcz lagodzą łagodzą moje dolegliwości z układem pokarmowym. Nie wiem
czemu - może neutralizują kwasy a może działają antyalergicznie. Nie znam
się na ludziach ale wiem, że jak psy mają duże problemy z alergiami, to daje
się im w skrajnych przypadkach ziemniaki do jedzenia. W skrajnych, bo psy
nie trawią ziemniakow albo trawią je byle jak. Ale przypuszczam, że
ziemniaki mogą także dzialać antyalergicznie na ukląd pokarmowy u ludzi. Ja
już wogóle nie jem wielu rzeczy napchanych konserwantami, o ile wogóle
jeszcze takie istnieją.
Popytam o topinambur w sklepach warzywnych. Ciekawe czy wogóle o tym
słyszeli?
> Mąkę kup w małym młynie
Ha. :)))))
A ja wiem co to jest maly młyn? Nie znam ani malego ani dużego. Pewno w
centrum miasta nie znajdę. ;)
Niestety jestem zbyt zmęczona, żeby wogóle coś upiec. Choć zastanawialam się
nad zakupem mąki orkiszowej ale chyba jednak na pieczenie nie sterczy sił.
- bez dodatki węglanu sodowego.
A to w normalnej mące teraz już to sprzedają? Czyli od razu mąka z proszkiem
do pieczenia? :)
Pozdrawiam Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2009-12-02 08:37:15
Temat: Re: Warzywa gotowane al denteUżytkownik "Prawusek" napisał:
> Spróbuj topinambur zamiast ziemniaków.
http://www.hotmoney.pl/artykul/firmy-polski-producen
t-chipsow-chce-podbic-swiat-10615
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2009-12-02 09:08:40
Temat: Re: Warzywa gotowane al dente"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:hf5944$5er$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Prawusek" napisał:
>
> > Spróbuj topinambur zamiast ziemniaków.
>
>
http://www.hotmoney.pl/artykul/firmy-polski-producen
t-chipsow-chce-podbic-swiat-10615
Topinambur to słonecznik bulwiasty i smak ma słonecznika.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2009-12-02 09:31:49
Temat: Re: Warzywa gotowane al denteUżytkownik "Prawusek" napisał:
> > > Spróbuj topinambur zamiast ziemniaków.
>
http://www.hotmoney.pl/artykul/firmy-polski-producen
t-chipsow-chce-podbic-swiat-10615
> Topinambur to słonecznik bulwiasty i smak ma słonecznika.
Ale czytałeś to, co pod linkiem?
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2009-12-02 09:54:15
Temat: Re: Warzywa gotowane al dente"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:hf5cae$h4q$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Prawusek" napisał:
>
> > > > Spróbuj topinambur zamiast ziemniaków.
> >
>
http://www.hotmoney.pl/artykul/firmy-polski-producen
t-chipsow-chce-podbic-swiat-10615
> > Topinambur to słonecznik bulwiasty i smak ma słonecznika.
>
> Ale czytałeś to, co pod linkiem?
Pewnie.
Dla Ciebie:
http://www.youtube.com/watch?v=XPMpAfhmMgs&feature=r
elated
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |