« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-12 20:01:27
Temat: WędzarniaKochani,
czy ktos z Was ma doswiadczenie z budową wędzarni?
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2000-11-12 21:07:37
Temat: Re: WędzarniaCzu sadzisz, ze to jakis problem? Moj dziadek wedzil wedliny na metalowej
beczce. Miala wyciety otwor na dole. Palil tam glownie jalowca i chyba
wegiel drzewny, przyduszal nieco ogien, zeby bardziej dymilo, a na gorze
szynka.
--
Pozdrawiam.
Rafal Wolski
Wirtualny Sklep Ogrodniczy
http://www.wolski.com.pl/sklep
Walenty <v...@n...pl> wrote in message news:8umsss$gp9$1@news.tpi.pl...
> Kochani,
>
> czy ktos z Was ma doswiadczenie z budową wędzarni?
>
> Pozdrawiam
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2000-11-12 22:52:47
Temat: Re: WędzarniaUżytkownik Rafal Wolski <r...@p...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8un0u6$qkg$...@n...tpi.pl...
> Czu sadzisz, ze to jakis problem? Moj dziadek wedzil wedliny na metalowej
> beczce. Miala wyciety otwor na dole. Palil tam glownie jalowca i chyba
> wegiel drzewny, przyduszal nieco ogien, zeby bardziej dymilo, a na gorze
> szynka.
Tzn. w gorącym dymie? prawie ogniu? nie polecam, im palenisko jest dalej od
beczki tym lepiej.
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2000-11-13 09:30:53
Temat: Re: WędzarniaMnie tam szynka smakowala. Za daleko byc nie moze, bo dym nie bedzie juz
goracy i szynka sie tylko okopci a nie uwedzi.
--
Pozdrawiam.
Rafal Wolski
Wirtualny Sklep Ogrodniczy
http://www.wolski.com.pl/sklep
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2000-11-13 10:30:20
Temat: Re: WędzarniaUżytkownik Rafal Wolski <r...@p...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8uocg8$8dv$...@n...tpi.pl...
> Mnie tam szynka smakowala. Za daleko byc nie moze, bo dym nie bedzie juz
> goracy i szynka sie tylko okopci a nie uwedzi.
Szynki wędzone w zimnym dymie [40-70 C] można przechowywać do 2 lat. Znasz
litewskie wędliny? Robią tak jeszcze i dzisiaj.
Pozdrawiam Jerzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2000-11-13 15:15:27
Temat: Re: Wędzarnia
----- Original Message -----
From: Rafal Wolski <r...@p...com>
> Czu sadzisz, ze to jakis problem? Moj dziadek wedzil wedliny na metalowej
> beczce. Miala wyciety otwor na dole. Palil tam glownie jalowca i chyba
> wegiel drzewny, przyduszal nieco ogien, zeby bardziej dymilo, a na gorze
> szynka.
To chyba zly pomysl. Uzyskasz raczej pieczen niz wedline. Beczke nalezy
odsunac od paleniska za pomoca dlugiej np 2m rury (takiej spalinowej np od
"kozy" lub kamionkowej). Palenisko i wlot rury umieszczamy ze wzgledow
oczywistych od nawietrznej. Zamiast rury moze byc wykopany rowek przykryty
blacha lub w wersji lux obudowany ceglami. Beka powinna miec dekiel
przeciety na pol zeby mozna bylo regulowac wielkosc otworu wylotowego.
Ja w budynku gospodarczym mam taka prowizoryczna kuchnie kaflowa z ktorej
spaliny przechodza przez komore wedzarki (niestety temperatura jest tam
nieco za wysoka i trzeba ciagle pilnowac by sie ogien nie za bardzo nie
rozpalil - drewno powinno sie tlic. Do wedzenia uzywam swiezej olchy - lubie
ciemny kolor. Przypominam, ze wg moich danych jalowiec jest roslina
chroniona
Pozdro
Tomek
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.ogrody
http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2000-11-14 11:18:19
Temat: Re: Wędzarnia
>Tomasz Łukowski napisał(a) w wiadomości: <
Napisal dosc sensowne rzeczy o sztuce budowania wedzarni i wedzenia. ja
tylko dodam, ze nie nalezy wedzic w jalowcu, bo wedzonki moga byc gorzkie.
jalowiec dodaje sie tylko w malej ilosci tuz przed wygaszeniem ognia, tj.
kladzie sie na plonace drewno lisciaste (olcha, buk, dab) galazke jalowca, a
gdy sie ona zapali, wygasza sie ogien. wowczas dym jalowca nie psuje smaku,
a dodaje zapachu.
pik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2000-11-15 17:57:24
Temat: Re: Wędzarnia
Użytkownik "Jerzy" <j...@m...pl> napisał w wiadomości
news:8uofoi$ejs$1@sunsite.icm.edu.pl...
...........
> Szynki wędzone w zimnym dymie [40-70 C] można przechowywać do 2 lat. Znasz
> litewskie wędliny? Robią tak jeszcze i dzisiaj.
Niestety. Wędliny długo wędzone są rakotwórcze.
-"litewskie wędliny" otrzymuje się z w litewskich wędzarniach (6 m
wysokości) których, z uwagi na rozmiary, raczej nie będzie się budowało przy
domu.
-zimny dym to taki którego temperatura wynosi ok 25 st. C.
-obecnie znane są inne, zdrowsze metody przechowywania mięsa w warunkach
domowych. Szynkę wędzi się krótko w gorącym dymie a utrwala zamrażaniem.
--
:-) http://ogrod.to.jest.to
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2000-11-20 14:38:39
Temat: Re: WędzarniaSa dwa rodzaje wedzenia dymem zimnym i goracym,w zwiazku z tym obydwaj macie
racje.
Pozdrawiam Juras
----- Wiadomość oryginalna -----
Od: "Rafal Wolski" <r...@p...com>
Do: <p...@n...pl>
Wysłano: 13 listopada 2000 10:30
Temat: Re: Wędzarnia
> Mnie tam szynka smakowala. Za daleko byc nie moze, bo dym nie bedzie juz
> goracy i szynka sie tylko okopci a nie uwedzi.
>
> --
> Pozdrawiam.
> Rafal Wolski
> Wirtualny Sklep Ogrodniczy
> http://www.wolski.com.pl/sklep
>
>
>
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.ogrody
http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2000-11-20 17:39:53
Temat: Re: Wędzarnia
Użytkownik "Jerzy Kozlowski" <j...@o...org.pl> napisał w wiadomości
news:024c01c052ff$6164ada0$1c0102c0@opi.org.pl...
> Sa dwa rodzaje wedzenia dymem zimnym i goracym,w zwiazku z tym obydwaj
macie
> racje.
Dzięki, że przyznałeś mi rację :-).
--
:-) http://ogrod.to.jest.to
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |