Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wędzenie Re: Wędzenie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Wędzenie

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "kogutek" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wędzenie
Date: Sun, 27 Nov 2011 16:13:35 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 53
Message-ID: <jatnjf$k7n$1@inews.gazeta.pl>
References: <jarhhm$v38$1@usenet.news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: localhost
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1322410415 20727 172.20.26.242 (27 Nov 2011 16:13:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 27 Nov 2011 16:13:35 +0000 (UTC)
X-User: sok_marchwiowy
X-Forwarded-For: 188.33.104.20
X-Remote-IP: localhost
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339332
Ukryj nagłówki

wolim <n...@t...pl> napisał(a):

> Wiem, Ĺźe moĹźe to nie do koĹ&#65533;ca temat kuchenny, bo wymaga wyjĹ&#65533;cia w

> plener, ale co tam... :)
>
> Dzisiaj wÄ&#65533;dziĹ&#65533;em pierwszy raz w swoim Ĺźyciu.
WÄ&#65533;dzarniÄ&#65533; zbudowaĹ&#65533;em
> tradycyjnie - z beczki metalowej.
>
> W sieci jest peĹ&#65533;no przepisĂłw na wyroby domowe, ale kaĹźdy ma inne zdanie
> w tym temacie. Strona wedlinydomowe.pl podchodzi do tematu zbyt
> profesjonalnie, rzekĹ&#65533;bym nawet, Ĺźe ucieka w stronÄ&#65533; masowej
produkcji.
>
> Powiedzcie mi, proszÄ&#65533;, w jakiej temperaturze naleĹźy wÄ&#65533;dziÄ&#65533;
wÄ&#65533;dliny, aby
> nie trzeba byĹ&#65533;o ich potem parzyÄ&#65533;? Jak dĹ&#65533;ugo
wÄ&#65533;dziÄ&#65533;?
>
> Moje pierwsze wÄ&#65533;dzenie byĹ&#65533;o tylko w poĹ&#65533;owie udane.
WÄ&#65533;dziĹ&#65533;em w dymie o
> temperaturze okoĹ&#65533;o 60-70 stopni. PiÄ&#65533;knie uwÄ&#65533;dziĹ&#65533;y
siÄ&#65533; piersi z kurczaka,
> ale kieĹ&#65533;basa, przez mojÄ&#65533; nieuwagÄ&#65533;, upiekĹ&#65533;a
siÄ&#65533;. Piersi wyciÄ&#65533;gnÄ&#65533;Ĺ&#65533;em
> wczeĹ&#65533;niej, kieĹ&#65533;basÄ&#65533; zostawiĹ&#65533;em na dĹ&#65533;uĹźej.
OdszedĹ&#65533;em na moment od
> wÄ&#65533;dzarni (moĹźe 10 minut) i jak wrĂłciĹ&#65533;em, temperatura byĹ&#65533;a
na poziomie
> 120 stopni. KieĹ&#65533;basy byĹ&#65533;y pyszne, ale tylko do momentu
wystygniÄ&#65533;cia. Po
> wystygniÄ&#65533;ciu smakujÄ&#65533; jak normalna upieczona i wystudzona
kieĹ&#65533;basa, czyli
> kiepsko.
>
> Ale zastanawia mnie, czy te 60-70 stopni (przy eliminacji bĹ&#65533;Ä&#65533;du,
jakim
> byĹ&#65533;o zostawienie wÄ&#65533;dzarni samopas) byĹ&#65533;o ok?
>
> Pozdrawiam,
> MW
Kiełbasę zrobiłeś to smakowała jak kiełbasa a nie jak krucle i kalopki.
Prymitywny sposób jakiego użyłeś do wędzenia powoduje że wyroby są nie
jadalne. Przy wędzeniu trzeba mieć niskotemperaturowe źródło do wytwarzania
dymu. Bo wtedy nie powstają rakotwórcze związki chemiczne. Temperaturę w XXI
wieku trzeba robić w inny sposób, najprościej grzałką elektryczną
niskotemperaturową. Jak weźmiesz przepisy z Wędlin domowych i przystosujesz je
do detalu, bo faktycznie tam w hurt idą, to zrobisz bardzo przyzwoite
kiełbasy. Wędzę w wędzarni elektrycznej. Chociaż poprawniej było by stwierdzić
że do niej wkładam to co jest do wędzenia i włączam program. W zasadzie jeden.
Najpierw w rzadkim dymie przez 6 godzin w temperaturze do 30 stopni. Chyba że
jest lato to 4 godziny i najniższa temperatura jaką się daje zrobić. A potem w
bardzo rzadkim dymie do osiągnięcia w środku kiełbasy czy innej wędzonki
temperatury 82-85 stopni. temperaturę w wędzarni mam wtedy na poziomie 110 120
stopni. Trwa to w zależności od grubości mięsa od godziny do czterech godzin.
Tak uwędzone jest smaczne i długo zachowuje przydatność do jedzenia. W
zasadzie im starsze tym lepsze. Doszedłem do takiego wysuszenia że żeby zjeść
trzeba było kiełbasę trzeć na tarce. Dla Ciebie przy Twojej metodzie to nie
osiągalne. Daj sobie spokój z beczkami. Kup wędzarnię od Borniaka albo
amerykańską. Warto bo jak kupisz to do końca życia nie kupisz żadnej padliny w
sklepie. A jak kitę odwalisz to dzieci będą się procesowały nie o majątek a o
wędzarnię.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.11 Robson
28.11 Lebowski
28.11 wolim
28.11 Lebowski
01.12 XL
03.12 wolim
05.12 Anai
05.12 Stefan
05.12 Anai
05.12 XL
06.12 Stefan
31.01 zbigniew
31.01 Anai
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.