Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wędzenie Re: Wędzenie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Wędzenie

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.inte
ria.pl!not-for-mail
From: wolim <n...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wędzenie
Date: Mon, 28 Nov 2011 09:31:18 +0100
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 23
Message-ID: <javgsm$ir6$1@usenet.news.interia.pl>
References: <jarhhm$v38$1@usenet.news.interia.pl> <javf3r$5lf$1@speranza.aioe.org>
NNTP-Posting-Host: 217.96.80.250.telemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1322469078 19302 217.96.80.250 (28 Nov 2011 08:31:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 Nov 2011 08:31:18 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:8.0) Gecko/20111105 Thunderbird/8.0
In-Reply-To: <javf3r$5lf$1@speranza.aioe.org>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339338
Ukryj nagłówki

W dniu 2011-11-28 09:01, Lebowski pisze:

> Najsampierw wedliny typu szynka czy boczek nalezy zapeklowac.
> Min. 3 dni, optymalnie 5-7 dni.

Ja gdzieś czytałem, że niektórzy peklują i po 3 tygodnie...

> Potem nalezy wedzic w temp. niezbyt duzej - ok. 45 st do 60 max.
> Min. przez 2 h, choc nalepiej to sprawdzic po stopniu wysuszenia miesa.
> U mnie wedzilo sie w niskiej temp. ok. 6-8 h, bo to wtedy mieso nabiera
> smaku.
> Pod koniec suszenia trzeba dac koniecznie swierza glazke lub 2 jalowca.

A to kilkugodzinne suszenie to przy otwartej wędzarni, czy w gęstym
dymie? Bo chyba jak wędzarnia jest zamknięta, to w środku jest trochę
wilgotno?

> Nadaje on charakterystyczna nute smaku i szynka po przekrojeniu mieni
> sie kolorami jak benzyna w kaluzy.

Wypróbuję, mam trochę jałowca na ogródku :)


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.11 Lebowski
01.12 XL
03.12 wolim
05.12 Anai
05.12 Stefan
05.12 Anai
05.12 XL
06.12 Stefan
31.01 zbigniew
31.01 Anai
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.