Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wieprzowina z szalotkami jabłkami i estragonem
Date: Thu, 29 Jun 2017 17:29:18 +0200
Organization: private
Lines: 49
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <oj32n6$ma0$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1498750185 23336 88.156.90.73 (29 Jun 2017 15:29:45
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Jun 2017 15:29:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377276
Ukryj nagłówki
W dniu .06.2017 o 16:26 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:
> Oto przepis który już nie pamiętam skąd mam.
> Zawsze wychodzi nawet takim amatorom jak ja ))
> Może komuś się przyda.
> pozdrawiam
>
> 4 kotlety 1 cm na grubość (może być np karkówka )
> 4 duże winno-słodkie jabłka
> 5-6 szalotek
> 3 ząbki czosnku
> 2 łyżki świeżego estragonu (listki bez łodygi)
> oliwa margaryna
> sól pieprz
> cydr lub białe wino
>
>
> Mięso pozostawić na 40 min żeby miało temperaturę pokojową jeżeli
> rozmrażamy.
> Posolić popieprzyć z jednej strony. Położyć tą stroną na
> patelnię/brytfannę o grubym dnie. Przysmażyć z obu stron. Przełożyć na
> talerz.
> Dodać do pozostałego tłuszczu stołową łyżkę margaryny i łyżkę oliwy.
> Obsmażyć szalotkę pokrojoną w łódki na rumiany kolor. Dodać
> rozgnieciony czosnek. Posolić. Dodać warstwę jabłek pokrojonych w łódki
> (nie obierać usunąć tylko pestki). Mięso położyć na jabłka. Podlać
> białym winem lub cydrem. Położyć estragon na wierzch.
> Przykryć. Zmniejszyć ogień. Gotować przez około 50 min.
>
> Ja podaję z konfiturą agrestową dla balansu.
Od razu, na wstępie, wywal z przepisu margarynę!
Ona nadaje się tylko do smarowania łożysk itp. choć są znacznie lepsze
smary maszynowe.
Równie dobrze możesz do kuchni wprowadzić towot...
--
Trefniś
|