Data: 2021-10-28 10:04:57
Temat: Re: Wino z własnych winogron
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomasz <j...@g...com> wrote:
> Z własnych winogron postanowiłem zrobić wino.
> Znalazłem jakiś przepis w internecie gdzie zalecano na 10 kg
> owoców dawać 5 l wody i 3 kg cukru.
> Z winogron wycisnąłem sok i dolałem zalecany syrop.
> W cieczy przeznaczonej do fermentacji było niestety ok. 30%
> cukru.
> Byłem przekonany że w tej ilości cukru nic nie zafermentuje,
> jednak po dwóch dniach fermentacja ruszyła pełną parą.
> Po tygodniu fermentacja prawie ustała, zmierzyłem cukier i
> jest jeszcze 10%.
> Takie wino będzie za słodkie a drożdże już się duszą w alkoholu.
> Poradźcie mi co zrobić aby resztę cukru drożdże jeszcze
> przerobiły?
> Może dolać odpowiednią ilość czystej wody?
SOKU dolej. Z winogron. Może być sok z wodą w proporcji jak w przepisie.
Rozcieńczysz alkohol. Drożdże ruszą i zjedzą cukier.
--
XL Homoseksualizm NIE JEST wrodzony:
https://www.homoseksualizm.edu.pl/terapia/faq/337-mi
t-1-homoseksualizm-jest-wrodzony?fbclid=IwAR3bkm3Vwz
J2sQ5ctFV6BfG52bOppwjyFLf5H2fEqMH9VdsD-t4X9Aea8eE
|