Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Woda
Date: Fri, 11 May 2001 10:01:41 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 38
Message-ID: <9dg62t$635$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <9de0di$2nd1$1@Wowbagger.mtl.pl> <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 989567901 6245 193.218.115.254 (11 May 2001 07:58:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 May 2001 07:58:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:51498
Ukryj nagłówki
Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
>
> ja czytalam, ze oligocenska woda moze stac max. 12 godzin i to w
lodowce.
> potem wiecej w niej bakterii, niz w scierce do podlogi...
Nie przesadzaj, korzystam z niej ponad 20 lat i żyję.
"Tankuję" baniaki co 2-3 dni ale stosuję sie do pewnych zasad higieny.
Ponadto baniaki stoja zakręcone i w cieniu, i nie na żyłach wodnych [łatwo
to sprawdzić, w takich miejscach woda po 3 dniach jest zielona]. Nawet 3
dnia daje się pić na surowo i jest smaczna, z tym, że nie ze wszystkich
ujęć, niestety są lepsze i gorsze.
Woda oligoceńska jest czysta mikrobiologicznie (pozbawiona jest bakterii,
pleśni i grzybów) oraz pozbawiona jest zanieczyszczeń chemicznych.
KIJ zlecił labolatorium Prokonsument zbadanie jakości dziewięciu marek
naturalnych wód mineralnch gazowanych, siedmiu marek wód mineralnych
niegazowanych oraz wody oligoceńskiej pobranej z pięciu ogólnodostępnych
ujęć w Warszawie.
http://www.kij.pagi.pl/wodamineral.htm
i tam czytamy:
(czystość wody oligoceńskiej z ujęć publicznych jest przynajmniej raz w
miesiacu kontrolowana przez SANEPID). Konsumenci muszą jednak pamiętać o
tym, że o ile technologia pobierania wody ze źródła oraz jej butelkowanie
w rozlewniach z reguły zapewnia długotrwałość biologiczną wody, to w
wodzie oligoceńskiej pobieranej przez konsumenta z ogólnie dostępnych
ujęć, do naczyń zawierających bardzo często osad, przechowywanej w
temperaturze domowej szybko rozwijają się drobnoustroje. Dlatego zaleca
się, by wodę oligoceńską, po 2-3 dniach spożywać po przegotowaniu. Do
przechowywania tej wody najlepiej nadają się pojemniki szklane. Wszelkie
pojemniki na wodę powinny być utrzymane w czystości: raz w tygodniu
wyparzone wrzątkiem (o ile dany rodzaj tworzywa to wytrzymuje) oraz
płukane wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego lub octu. Wodę należy
przechowywać w niskiej temperaturze i chronić przed światłem.
pozdr. Jerzy
|