« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-20 10:05:23
Temat: Wok na płycie ceramicznej?Witajcie,
Zastanawiam się, czy można używać woka na kuchni z płytą ceramiczną?
Mam taką kuchenkę (bez możliwości zmiany, bo tam gdzie mieszkam nie ma
instalacji gazowej) i raz na jakiś mam ochotę poeksperymetować z wokiem.
Wydaje mi się, że do takiego naczynia potrzebne są "jęzory ognia" a
przynajmniej palnik gazowy ;-)
Jak myślicie?
Pozdrawiam,
Lady Huncwot
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-20 15:21:29
Temat: Re: Wok na płycie ceramicznej?Użytkownik "Lady Huncwot" <l...@a...pl> napisał w wiadomości
news:de6v8m$eb0$1@news.onet.pl...
> Witajcie,
>
> Zastanawiam się, czy można używać woka na kuchni z płytą ceramiczną?
> Mam taką kuchenkę (bez możliwości zmiany, bo tam gdzie mieszkam nie ma
> instalacji gazowej) i raz na jakiś mam ochotę poeksperymetować z wokiem.
>
> Wydaje mi się, że do takiego naczynia potrzebne są "jęzory ognia" a
> przynajmniej palnik gazowy ;-)
Jęzory ognia ? Niekoniecznie.
Wok powinien być tylko silnie rozgrzany na spodzie
i coraz chłodniejszy na ściankach.
Ma jednak okrądłe dno i będzie prawie niemozliwe
właściwe jego rozgrzanie na płaskiej płycie ceramicznej.
Ponadto będzie go trzeba trzymać by się nie wywrócił
(brak kratek w kuchniach ceramicznych) co wygodne nie będzie.
Polecem tzw. patelnię wokową (dostępną w hipermarketach).
Różni się od woka przypłaszczonym dnem. Ścianki boczne są
identyczne. Nie będzie się wywracał i można bedzie go właściwie
rozgrzać . Jest nieco mniejszy . Cena około 40-50 zł.
A wiec porównywalna z wokiem blaszanym.
Profesjonalny wok żeliwny to wydatek kilkuset złotych.
centurion
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-20 15:51:27
Temat: Re: Wok na płycie ceramicznej?> Zastanawiam się, czy można używać woka na kuchni z płytą ceramiczną?
> Mam taką kuchenkę (bez możliwości zmiany, bo tam gdzie mieszkam nie ma
> instalacji gazowej) i raz na jakiś mam ochotę poeksperymetować z wokiem.
>
> Wydaje mi się, że do takiego naczynia potrzebne są "jęzory ognia" a
> przynajmniej palnik gazowy ;-)
>
> Jak myślicie?
>
> Pozdrawiam,
> Lady Huncwot
Witam:)
Polecam wok, który można kupić w IKEI. Używam go na płycie ceramicznej drugi
rok i do tej pory sprawuje się dobrze.
http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/Produc
tDisplay?catalogId=10101&storeId=19&langId=-27&produ
ctId=26413
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-20 16:47:34
Temat: Re: Wok na płycie ceramicznej?Użytkownik "agent" <a...@w...pl
>> Polecam wok, który można kupić w IKEI. Używam go na płycie ceramicznej
drugi
> rok i do tej pory sprawuje się dobrze.
To nie jest wok, ale właśnie wspomniana patelnia wokowa.
centurion
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-21 16:50:00
Temat: Re: Wok na płycie ceramicznej?"Lady Huncwot" <l...@a...pl> wrote in message
news:de6v8m$eb0$1@news.onet.pl...
> Zastanawiam się, czy można używać woka na kuchni z płytą ceramiczną?
> Mam taką kuchenkę (bez możliwości zmiany, bo tam gdzie mieszkam nie ma instalacji
> gazowej) i raz na jakiś mam ochotę poeksperymetować z wokiem.
Kup wok elektryczny o jak najwiekszej mocy.
--
><Uklony><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-08-21 21:56:03
Temat: Re: Wok na płycie ceramicznej?Użytkownik eM eL napisał:
> "Lady Huncwot" <l...@a...pl> wrote in message
> news:de6v8m$eb0$1@news.onet.pl...
>
>>Zastanawiam się, czy można używać woka na kuchni z płytą ceramiczną?
>>Mam taką kuchenkę (bez możliwości zmiany, bo tam gdzie mieszkam nie ma instalacji
>>gazowej) i raz na jakiś mam ochotę poeksperymetować z wokiem.
>
>
> Kup wok elektryczny o jak najwiekszej mocy.
Dzięki,
Nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje.
Udaję się na poszukiwania w sieci ;-)
Pzdr,
LH
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-08-22 10:39:59
Temat: Re: Wok na płycie ceramicznej?
Użytkownik "centurion" <c...@t...pl> napisał w wiadomości
news:de7hnl$9m4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Lady Huncwot" <l...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:de6v8m$eb0$1@news.onet.pl...
> > Witajcie,
> >
> > Zastanawiam się, czy można używać woka na kuchni z płytą ceramiczną?
> > Mam taką kuchenkę (bez możliwości zmiany, bo tam gdzie mieszkam nie ma
> > instalacji gazowej) i raz na jakiś mam ochotę poeksperymetować z wokiem.
> >
> > Wydaje mi się, że do takiego naczynia potrzebne są "jęzory ognia" a
> > przynajmniej palnik gazowy ;-)
>
> Jęzory ognia ? Niekoniecznie.
> Wok powinien być tylko silnie rozgrzany na spodzie
> i coraz chłodniejszy na ściankach.
> Ma jednak okrądłe dno i będzie prawie niemozliwe
> właściwe jego rozgrzanie na płaskiej płycie ceramicznej.
> Ponadto będzie go trzeba trzymać by się nie wywrócił
> (brak kratek w kuchniach ceramicznych) co wygodne nie będzie.
> Polecem tzw. patelnię wokową (dostępną w hipermarketach).
> Różni się od woka przypłaszczonym dnem. Ścianki boczne są
> identyczne. Nie będzie się wywracał i można bedzie go właściwie
> rozgrzać . Jest nieco mniejszy . Cena około 40-50 zł.
> A wiec porównywalna z wokiem blaszanym.
> Profesjonalny wok żeliwny to wydatek kilkuset złotych.
> centurion
>
eeee tam..za swój dałem 8$ ale to w Koreii było i nie jest on zeliwny
bynajmniej..
a co do kuchenek to najlepsze efekty sa na zwyczajnej węglówce...wystarczy
fajerkami poregulować sobie no i oczywiscie sporo zaru musi byc..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |