« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-26 08:42:52
Temat: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA CZESC 3 -RYBY ;)Witam,
ucze sie robic rybe, ale po 2 dniach jedzenia filetow z morszczuka i mintaja
(sol pieprz wegeta jajko i maka/bulka tarta) juz mi sie znudzilo danie robione
w taki wlasnie spoSob, dzis mam znow filety (moja druga polowka zasmakowala
sie w rybkach) jak mozna je przyrzadzic zeby bylo pysznie ale inaczej oprocz
ryby po grecku? I JAKA SUROWKA OPROCZ ZROBIONEJ Z POMIDOROW PASUJE?wyczytalam
ze ryby podaje sie z ryzem i limonka oraz winogronami (pasuja sprawdzalam;) i
chyba biale wino?co jeszcze pasuje?
i czy nakladana panierka najpierw jajko potem maka jest mniej trwala od
zrobionego "ciasta" make wymieszac z jajkiem i w tym panierowac rybe?drugiego
sposobu nie probowala, moze ktos wie jak wykonana paierka dluzej sie bedize
trzymac ;)
pozdrawiam
iLKA
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-26 08:53:16
Temat: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA CZESC 3 -RYBY ;)ILKA napisal(a):
>ucze sie robic rybe, ale po 2 dniach jedzenia filetow z morszczuka i mintaja
>(sol pieprz wegeta jajko i maka/bulka tarta) juz mi sie znudzilo danie robione
>w taki wlasnie spoSob, dzis mam znow filety (moja druga polowka zasmakowala
>sie w rybkach) jak mozna je przyrzadzic zeby bylo pysznie ale inaczej oprocz
>ryby po grecku? I JAKA SUROWKA OPROCZ ZROBIONEJ Z POMIDOROW PASUJE?wyczytalam
>ze ryby podaje sie z ryzem i limonka oraz winogronami (pasuja sprawdzalam;) i
>chyba biale wino?co jeszcze pasuje?
Kup swieze sledzie. Troche posolic, troszke oproszyc maka i na
patelnie. Nie smazyc zbyt dlugo, zeby nie wyszly po malajsku ;--).
Bardzo smaczne. Jedyna wada to cap w mieszkaniu po ich smazeniu.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-26 09:18:28
Temat: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA CZESC 3 -RYBY ;)ILKA napisał(a):
>
> i czy nakladana panierka najpierw jajko potem maka jest mniej trwala od
> zrobionego "ciasta" make wymieszac z jajkiem i w tym panierowac rybe?drugiego
> sposobu nie probowala, moze ktos wie jak wykonana paierka dluzej sie bedize
> trzymac ;)
>
> pozdrawiam
>
> iLKA
mąka, jajo, bułka. zamiast bułki może być skruszona kruszonka z płatków
kukurdydzianych. bardziej chrupie. można ozdobić bułkę i kukurydzę
ziołami, papryką, pieprzem i czym tam chcesz...
--
JackOss
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-26 09:28:41
Temat: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA CZESC 3 -RYBY ;)ILKA napisał(a):
> ucze sie robic rybe, ale po 2 dniach jedzenia filetow z morszczuka i mintaja
> (sol pieprz wegeta jajko i maka/bulka tarta) juz mi sie znudzilo danie robione
> w taki wlasnie spoSob, dzis mam znow filety (moja druga polowka zasmakowala
> sie w rybkach) jak mozna je przyrzadzic zeby bylo pysznie ale inaczej oprocz
> ryby po grecku?
Filety z lososia lub pstraga, albo cale pstragi. Bez panierki, tylko
lekko oproszone sola i pieprzem i skropione cytryna.
> I JAKA SUROWKA OPROCZ ZROBIONEJ Z POMIDOROW PASUJE?wyczytalam
> ze ryby podaje sie z ryzem i limonka oraz winogronami (pasuja sprawdzalam;) i
> chyba biale wino?co jeszcze pasuje?
Klasycznie - z kapusty kiszonej.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-26 10:17:28
Temat: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA CZESC 3 -RYBY ;)
> Klasycznie - z kapusty kiszonej.
>
>
> th
Kuchnia nie "capi" gdy smażysz
swieze sledzie. (jestem z Gdyni) Jako
surowke polecalbym ze swiezej
kapusty (sezon) Cienko poszatkowac
posolic i pogniesc. Dodac starte
jablko,marchew i mala cebule.
Pieprz, czypta cukru i lyzka oliwy z
oliwek. Troszke posiekanek piertuszki.
Prosze nie dziekowac
Krzysztof
--
Używam M2 - innowacyjnego klienta poczty wbudowanego w Operę:
http://www.opera.com/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-26 10:54:49
Temat: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA CZESC 3 -RYBY ;)Krzysztof napisał(a):
> Kuchnia nie "capi" gdy smażysz
> swieze sledzie. (jestem z Gdyni)
I tu, pewnie, jest śledź pogrzebany - świeży, zatem nie capi...
--
JackOss
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-26 12:09:12
Temat: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA CZESC 3 -RYBY ;)> Kuchnia nie "capi" gdy smażysz
> swieze sledzie. (jestem z Gdyni) Jako
> surowke polecalbym ze swiezej
> kapusty (sezon) Cienko poszatkowac
> posolic i pogniesc. Dodac starte
> jablko,marchew i mala cebule.
> Pieprz, czypta cukru i lyzka oliwy z
> oliwek. Troszke posiekanek piertuszki.
wlasnie mialam taka robic wczoraj ale zapomnialam kupic kapuste..
ale pierwszy raz slysze o wersji z cebula i jablkiem lepsze jest?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-26 12:12:02
Temat: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA CZESC 3 -RYBY ;)jednak zdeydowalam sie na rybe po grecku, bde ja robic pierwszy raz
znalazlam przepis ze do ryby dodac starta marchew,pietruszke,seler i bebulke
oraz przecier pomidorowy i koncentrat..mam nadzieje ze wyjdzie..aaa i seler
jeszcze...fakt ze napisane bylo zeby jesc po 2 godzinach jak odstoi a ja nie
mam tyle czasu jak mezczyzna przyjdzie glodny z pracy..
tylko nasunelo mi sie 1 pytanko, czym sie rozni przeier od koncentratu
pomidorowego?bo w przepisie napisane jest ze dodac oba...
ilka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-26 12:33:21
Temat: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA CZESC 3 -RYBY ;)ilka <i...@v...pl> napisał(a):
> wlasnie mialam taka robic wczoraj ale zapomnialam kupic kapuste..
> ale pierwszy raz slysze o wersji z cebula i jablkiem lepsze jest?
>
Jasne! Sądzę, że jak zrobisz, to Ci mocno zasmakuje.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-27 00:14:34
Temat: Re: Z CYKLU NAUKA GOTOWANIA CZESC 3 -RYBY ;)Dnia 26 Oct 2005 10:42:52 +0200, ILKA napisał(a):
> Witam,
> ucze sie robic rybe, ale po 2 dniach jedzenia filetow z morszczuka i mintaja
> (sol pieprz wegeta jajko i maka/bulka tarta) juz mi sie znudzilo danie robione
> w taki wlasnie spoSob,
Lekcja gotowania numer jeden:
- otwieramy szeroko okno
- patrzymy, czy ulica pusta
- bierzemy szerooooki zamach jak do rzutu granatem zaczepnym i wyrzucamy
vegete w diably
- zamykamy okno, bo zimno
--
pozdrawiam
Maciek
"Wy mi nie mowcie co mam robic,
a ja wam nie powiem gdzie macie isc"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |