« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-08 15:49:57
Temat: Zabielione jeczmienne piwoBozenko,
Jak to smakuje?
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-08 17:14:25
Temat: Re: Zabielione jeczmienne piwoUżytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:a410tn$rpu$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Izo, a co to jest? Jak to wyglada i jak takie piwo sie przyrzadza?
> Znam tylko biale piwo, ale jest z pszenicy. A jeczmienne... niestety :o(
> Moze ktos bedzie wiedzial. Tez jestem ciekawa.
Piwo jęczmienne to prawie każde piwo, jakie jest w sklepach. Też nie wiem,
o co Izie mogło chodzić.
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-08 17:15:48
Temat: Re: Zabielione jeczmienne piwoIzo, a co to jest? Jak to wyglada i jak takie piwo sie przyrzadza?
Znam tylko biale piwo, ale jest z pszenicy. A jeczmienne... niestety :o(
Moze ktos bedzie wiedzial. Tez jestem ciekawa.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
FAQ : http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/faq/index.html
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-08 18:09:20
Temat: Re: Zabielione jeczmienne piwo
>> Izo, a co to jest? Jak to wyglada i jak takie piwo sie przyrzadza?
>> Znam tylko biale piwo, ale jest z pszenicy. A jeczmienne... niestety :o(
>> Moze ktos bedzie wiedzial. Tez jestem ciekawa.
>
> Piwo jęczmienne to prawie każde piwo, jakie jest w sklepach. Też nie wiem,
> o co Izie mogło chodzić.
chodzi o tzw Hefeweizenbier, czyli piwo pszeniczne drożdżowe. Różni się od
"normalnego" piwa rodzajem fermentacji i rasą drożdży. Drożdże w tym piwie
pływają na wierzchu baniaka, stąd nazwa obergäriges Bier, czyli
górnofermentujące piwo. Piwo może być przed butelkowaniem filtrowane lub
nie. Zawiera drożdże piwne i jest raczej zdrowe dla wszystkich, za
wyjątkiem Kwaśniewskich.
Piwo przyrządza się następująco: idzie się do sklepu, kupuje parę butelek
piwa Hefeweizen, bierze wysoką szklankę, chucha do niej (lub zwilża wodą),
a potem to sztuka tak nalać do szklanki, aby się wszystko zmieściło ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-08 18:58:00
Temat: Re: Zabielione jeczmienne piwoUżytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w wiadomości
news:a4146j$m74$00$1@news.t-online.com...
> chodzi o tzw Hefeweizenbier, czyli piwo pszeniczne drożdżowe.
[ciach]
To wszystko wiem. Zwróć uwagę na tytuł wątku. O co chodzi z tym
zabielaniem piwa jęczmiennego?
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-08 19:03:52
Temat: Re: Zabielione jeczmienne piwo
>> chodzi o tzw Hefeweizenbier, czyli piwo pszeniczne drożdżowe.
>
> [ciach]
> To wszystko wiem. Zwróć uwagę na tytuł wątku. O co chodzi z tym
> zabielaniem piwa jęczmiennego?
>
aaaaaaaaaaaaaaaaa toto nie wiem. Może iza wyjaśni?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-10 02:14:43
Temat: Re: Zabielione jeczmienne piwo> Bozenko,
>
> Jak to smakuje?
>
> iza
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Przeprzszam za zamieszanie i wyjasniam.
W poscie o serze bialym solonym Bozenka podaje przepis:
######################
1. Zapiekany ser bialy
Nie trzeba nic oprocz bialego sera (400gr) i masla (100gr).
Swiezy, dobrze scisniety slony ser kroimy w plasterki tak ok. 1cm. Plasterki
ukladamy do jakiegos naczynia zaroodpornego posypujemy kawaleczkami masla i
zapiekamy w piekarniku.
Taki zapieczony (miekki) ser jest tradycyjnym swiatecznym daniem w okolicach
Birżai, tam go podaja do zabielonej kawy lub zabielionego jeczmiennego piwa.
#######################
Wiec sie zapytalam o to piwo jako ze jestem bardzo ciekawska.
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-10 13:07:35
Temat: Wyjasnienia> Birżai, tam go podaja do zabielonej kawy lub zabielionego jeczmiennego
> piwa.
> #######################
> Wiec sie zapytalam o to piwo jako ze jestem bardzo ciekawska.
To bardzo dobrze, ze jeste taka ciekawska :o)
A ja ostatnio jestem bardzo przytomna ;o) - dopiero teraz skojarzylam, skad
sie wzielo zabielane piwo :o) . Przepraszam, za moje roztrzesienie. Juz
mowie, co wiem na ten temat, tzn. mowie, ze nie wiem nic :o( . Przepis na
czyjas prosbe przetlumaczylam z ksiazki o kuchni litewskiej. Ta informacje
podalam raczej jako ciekawostke. Niestety nic wiecej na temat tego piwa nie
znalazlam, tez nigdy nie slyszalam o takim sposobie na piwo, prawdopodobnie
to bardzo, bardzo regionalny napoj (Birżai to polnocna Litwa). Poszukam
czegos na ten temat, gdy bede w domu, moze znajde.
--
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
FAQ : http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/faq/index.html
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-10 17:55:41
Temat: Re: Zabielione jeczmienne piwo
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:a41ak8.1hk.1@Konrad.Brywczynski...
> To wszystko wiem. Zwróć uwagę na tytuł wątku. O co chodzi z tym
> zabielaniem piwa jęczmiennego?
>
> --
> Konrad J. Brywczyński
Ty oczywiscie wiesz, ale moze inni nie wiedza...
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-10 19:56:20
Temat: Re: Zabielione jeczmienne piwo
Użytkownik <i...@y...com> napisał w wiadomości
news:05a6.000000d5.3c65d791@newsgate.onet.pl...
> > Bozenko,
> >
> > Jak to smakuje?
> >
> > iza
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
> Przeprzszam za zamieszanie i wyjasniam.
>
> W poscie o serze bialym solonym Bozenka podaje przepis:
>
> ######################
> 1. Zapiekany ser bialy
>
> Nie trzeba nic oprocz bialego sera (400gr) i masla (100gr).
> Swiezy, dobrze scisniety slony ser kroimy w plasterki tak ok.
1cm. Plasterki
> ukladamy do jakiegos naczynia zaroodpornego posypujemy
kawaleczkami masla i
> zapiekamy w piekarniku.
>
> Taki zapieczony (miekki) ser jest tradycyjnym swiatecznym daniem
w okolicach
> Birżai, tam go podaja do zabielonej kawy lub zabielionego
jeczmiennego piwa.
> #######################
>
> Wiec sie zapytalam o to piwo jako ze jestem bardzo ciekawska.
>
> iza
Śmiem podejrzewać, że zabielione to może być zabajone - polewka
piwna z
koglem-moglem i krojony tłusty biały ser to potrawa, którą
spożywali nawet bohaterowie "Potopu" na murach Częstochowy.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |