Strona główna Grupy pl.rec.ogrody Zalewajka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zalewajka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 45


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2008-09-01 10:40:41

Temat: Re: Zalewajka
Od: "mirzan" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Pestki potłuczone. Liście jednak nie dają tego smaku i aromatu, gdzie tam,
> chodzi przecież o smak z jąder pestkowych - kwas pruski i takie tam
> przyjemności ;-PPP

Najsmaczniejszy jest HCN, cyjanowodór.W sezonie czeresniowo wiśniowym
zjadam tysiące jąder pestek, ani raz nie trafiłem na trujące.
Pozdrawiam.Mirzan

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2008-09-01 11:46:53

Temat: Re: Zalewajka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"mirzan" <l...@o...pl> wrote in message
news:3804.000004e5.48bbc6a9@newsgate.onet.pl...
>
> > Pestki potłuczone. Liście jednak nie dają tego smaku i aromatu, gdzie
tam,
> > chodzi przecież o smak z jąder pestkowych - kwas pruski i takie tam
> > przyjemności ;-PPP
>
> Najsmaczniejszy jest HCN, cyjanowodór.W sezonie czeresniowo wiśniowym
> zjadam tysiące jąder pestek, ani raz nie trafiłem na trujące.

He..he, trujesz glisty czy tasiemca?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2008-09-01 13:00:03

Temat: Re: Zalewajka
Od: "mirzan" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > > Pestki potłuczone. Liście jednak nie dają tego smaku i aromatu, gdzie
> tam,
> > > chodzi przecież o smak z jąder pestkowych - kwas pruski i takie tam
> > > przyjemności ;-PPP
> >
> > Najsmaczniejszy jest HCN, cyjanowodór.W sezonie czeresniowo wiśniowym
> > zjadam tysiące jąder pestek, ani raz nie trafiłem na trujące.
>
> He..he, trujesz glisty czy tasiemca?

Nie zaglądam, czy komuś zaszkodziło...

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2008-09-01 20:41:10

Temat: Re: Zalewajka
Od: "moon" <s...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:
>> co to znaczy?
>>
>> moon
>
> To znaczy, że jeśli w balonie jest przygotowane do nalania alkoholem
> 9 kg wiśni, to 3 kg z nich są nieodpestkowane.
> Różne są szkoły jeśli chodzi o te proporcje, a nawet jeśli chodzi o
> to, co się nalewa.

mam już zgryz z tą nalewką...
mam duży słój z syropem z wiśni - bardzo gęsty - było dużo cukru.
wiśnie z pestkami w nim.
no i dylemat, bo każdy mówi co innego - jedni radzą dolać do tego spiryt
1:1, inni mówią by odlać sok i zalać same wiśnie, a jeszcze inni, żeby potem
próbować i dodawać syropu do smaku.
słyszałem też, że jak same wiśnie zaleję, to wypiją cały spirytus i będę
miał spuchnięte wiśnie pełne wódy - to już dla mnie odpada.
no i nie wiem co robić.

moon

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2008-09-02 05:10:41

Temat: Re: Zalewajka
Od: "mirzan" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> no i dylemat, bo każdy mówi co innego - jedni radzą dolać do tego spiryt
> 1:1, inni mówią by odlać sok i zalać same wiśnie, a jeszcze inni, żeby potem
> próbować i dodawać syropu do smaku.

Opracuj własną metodę, jak zrobisz,zawsze będzie jadalne.
Mirzan

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2008-09-02 16:43:57

Temat: Re: Zalewajka
Od: "Dirko" <i...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości news:g9hjis$9gr$1@news.interia.pl moon
<s...@y...com> napisał(a):
>
> mam już zgryz z tą nalewką...
> mam duży słój z syropem z wiśni - bardzo gęsty - było dużo cukru.
> wiśnie z pestkami w nim.
>
Hejka. Proponuję odlać syrop i dodać do niego identyczną ilość
spirytusu. Wiśnie w słoju zalać spirytusem i po tygodniu zlać go do
butelek. Następnie zalać wiśnie w słoju syropem cukrowym (1 kg cukru
podgrzewając na gazie rozpuścić w szklance wody). Po tygodniu zlać i
pomieszać wszystko razem pamiętając, że w nalewce połowę objętości ma
stanowić spirytus 65-procentowy.
Pozdrawiam alkoholowo Ja...cki
PS Wiśnie zjeść, pestki wypluć i nie wsiadać do samochodu zaraz po ich
spożyciu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2008-09-02 18:06:21

Temat: Re: Zalewajka
Od: "mirzan" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> W wiadomości news:g9hjis$9gr$1@news.interia.pl  moon
> <s...@y...com> napisał(a):
> >
> > mam już zgryz z tą nalewką...
> > mam duży słój z syropem z wiśni - bardzo gęsty - było dużo cukru.
> > wiśnie z pestkami w nim.
> >
>    Hejka. Proponuję odlać syrop i dodać do niego identyczną ilość
> spirytusu.  Wiśnie w słoju zalać spirytusem i po tygodniu zlać go do
> butelek. Następnie zalać wiśnie w słoju syropem cukrowym (1 kg cukru
> podgrzewając na gazie rozpuścić w szklance wody). Po tygodniu zlać i
> pomieszać wszystko razem pamiętając, że w nalewce połowę objętości ma
> stanowić spirytus 65-procentowy.
>                    Pozdrawiam alkoholowo Ja...cki
> PS Wiśnie zjeść, pestki wypluć i nie wsiadać do samochodu zaraz po ich
> spożyciu.

Bardzo skomplikowane.Zasypuję wiśnie cukrem, jak puszczają sok, zalewam
alkoholem, mieszam od czasu do czasu, aby sie reszta cukru rozpuściła.
Następnie prostuję drut od korka od szampana, koniec zwijam w spiralkę
i wyławiam tym urządzeniem wiśnie,celem badania organoleptycznego.
Pozdrawiam.Mirzan

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2008-09-02 18:46:01

Temat: Re: Zalewajka
Od: Barbara Miącz <s...@i...te.ria.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik mirzan napisał:
>>
> Następnie prostuję drut od korka od szampana, koniec zwijam w spiralkę
> i wyławiam tym urządzeniem wiśnie,celem badania organoleptycznego.
>

Szampana dla drutu kupujesz oczywiście :-)

Pozdrawiam, Barbara

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2008-09-02 19:32:20

Temat: Re: Zalewajka
Od: "mirzan" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik mirzan napisał:
> >>
> > Następnie prostuję drut od korka od szampana, koniec zwijam w spiralkę
> > i wyławiam tym urządzeniem wiśnie,celem badania organoleptycznego.
> >
>
>        Szampana dla drutu kupujesz oczywiście :-)

Czasem zamiast piwa, ruski taniej wychodzi.Ale trzeba pomacać folię
na szyjce,nieraz zamiast drutu zakładają blaszkę, pewnie Francuzi
fałszują ruskiego szampana.
Pozdrawiam.Mirzan

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2008-09-02 20:46:30

Temat: Re: Zalewajka
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 02 Sep 2008 20:06:21 +0200, mirzan napisał(a):


> Bardzo skomplikowane.Zasypuję wiśnie cukrem, jak puszczają sok, zalewam
> alkoholem, mieszam od czasu do czasu, aby sie reszta cukru rozpuściła.
> Następnie prostuję drut od korka od szampana, koniec zwijam w spiralkę
> i wyławiam tym urządzeniem wiśnie,celem badania organoleptycznego.

A ja wisienki pakuję w słoiczki o małej obj. i mam pyszny dodatek na cały
rok do lodów, deserów i tortów oraz do upijania się jedząc (jak kiedyś kury
sąsiada owocami odcedzonymi z wina. Tyle, że ja nie leżę wtedy do góry
nogami, jak te kury, i nie trzeba mnie zanosić w cień, abym doszła do
siebie, gdy upał...)


--

"Ludzki mózg jest zbyt skomplikowany, aby dał się poznać
samemu sobie... A gdyby taki nie był, byłby po prostu zbyt głupi, aby
siebie poznać."
S. Lem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Winnice
Jak przenieść krzaki dzikiej róży?
Biała porzeczka , jak przycinać?
Kamien ozdobny na alejki
Pasieka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Cięcie wysokich tui
Krzew-drzewo
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »