Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zaparzanie żółtka???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zaparzanie żółtka???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-25 13:56:42

Temat: Zaparzanie żółtka???
Od: "Anna " <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Może jacyś bardziej doświadczeni kucharze poratują mnie radą. Znalazłam
przepis na deser kawaowy, a wnim zdanie:

Zagotować mleko wymieszać z kawą i cukrem waniliowym, zaparzyć nim żółtka.

Jak zaparzyć? wlewać po trochę,poczekać aż przestygnie? przecież jak wleję
całe odrazu i do tego wrzące to żółtko się zetnie? a może tak ma być?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Anka

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-09-25 15:05:34

Temat: Re: Zaparzanie żółtka???
Od: "amigo" <a...@u...chip.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna " <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dh6aap$4le$1@inews.gazeta.pl...
> Może jacyś bardziej doświadczeni kucharze poratują mnie radą. Znalazłam
> przepis na deser kawaowy, a wnim zdanie:
>
> Zagotować mleko wymieszać z kawą i cukrem waniliowym, zaparzyć nim żółtka.
>
> Jak zaparzyć? wlewać po trochę,poczekać aż przestygnie? przecież jak wleję
> całe odrazu i do tego wrzące to żółtko się zetnie? a może tak ma być?
> Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Anka
>
Najlepiej to zrobić w kąpieli wodnej, zacząć w chłodnym mleku z kawą i
cukrem i powoli podgrzewać mieszając. W kąpieli wodnej nie powinno się
żółtko ściąć.
pozdrawiam
Amigo


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-09-25 15:07:45

Temat: Re: Zaparzanie żółtka???
Od: "@nn" <ann@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Anna " <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dh6aap$4le$1@inews.gazeta.pl...
> Może jacyś bardziej doświadczeni kucharze poratują mnie radą.
> Znalazłam
> przepis na deser kawaowy, a wnim zdanie:
>
> Zagotować mleko wymieszać z kawą i cukrem waniliowym, zaparzyć nim
> żółtka.
>
> Jak zaparzyć? wlewać po trochę,poczekać aż przestygnie? przecież jak
> wleję
> całe odrazu i do tego wrzące to żółtko się zetnie? a może tak ma być?
> Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Anka
>
Hmmm... może tak jak do masy zaparza się mlekiem??? Ucierasz żółtko i
wlewasz po odrobince to gorące.
Ania
--
~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~
*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*
*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-09-25 17:11:56

Temat: Re: Zaparzanie żółtka???
Od: "jan kowalski" <a...@d...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Anna " <a...@W...gazeta.pl> napisał(a):
> Może jacyś bardziej doświadczeni kucharze poratują mnie radą. Znalazłam
> przepis na deser kawaowy, a wnim zdanie:
>
> Zagotować mleko wymieszać z kawą i cukrem waniliowym, zaparzyć nim
> żółtka.
> > Musisz rozmącic żółtka, żeby nie były w całości, i dodawać powoli to
gorące mleko z kawą. dodajaesz łyżkę tego gorącego płynu i mieszasz po
chwili dodajesz następną. jak wlejesz do żołtek ok. 15% gorącego mleka,
wlej to wszystko z powrotem do mleka i zamieszaj. NIE GOTUJ! I wszystko.
Udanego gotowanka.

> Jak zaparzyć? wlewać po trochę,poczekać aż przestygnie? przecież jak
> wleję
> całe odrazu i do tego wrzące to żółtko się zetnie? a może tak ma być?
> Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Anka
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
> http://www.gazeta.pl/usenet/



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kuchnia włoska
Re: OT - olej lniany
przetwory
Re: Mleko jeszcze raz!
Re: OT - olej lniany

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »