« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-25 13:56:42
Temat: Zaparzanie żółtka???Może jacyś bardziej doświadczeni kucharze poratują mnie radą. Znalazłam
przepis na deser kawaowy, a wnim zdanie:
Zagotować mleko wymieszać z kawą i cukrem waniliowym, zaparzyć nim żółtka.
Jak zaparzyć? wlewać po trochę,poczekać aż przestygnie? przecież jak wleję
całe odrazu i do tego wrzące to żółtko się zetnie? a może tak ma być?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Anka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-25 15:05:34
Temat: Re: Zaparzanie żółtka???
Użytkownik "Anna " <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dh6aap$4le$1@inews.gazeta.pl...
> Może jacyś bardziej doświadczeni kucharze poratują mnie radą. Znalazłam
> przepis na deser kawaowy, a wnim zdanie:
>
> Zagotować mleko wymieszać z kawą i cukrem waniliowym, zaparzyć nim żółtka.
>
> Jak zaparzyć? wlewać po trochę,poczekać aż przestygnie? przecież jak wleję
> całe odrazu i do tego wrzące to żółtko się zetnie? a może tak ma być?
> Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Anka
>
Najlepiej to zrobić w kąpieli wodnej, zacząć w chłodnym mleku z kawą i
cukrem i powoli podgrzewać mieszając. W kąpieli wodnej nie powinno się
żółtko ściąć.
pozdrawiam
Amigo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-25 15:07:45
Temat: Re: Zaparzanie żółtka???Użytkownik "Anna " <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dh6aap$4le$1@inews.gazeta.pl...
> Może jacyś bardziej doświadczeni kucharze poratują mnie radą.
> Znalazłam
> przepis na deser kawaowy, a wnim zdanie:
>
> Zagotować mleko wymieszać z kawą i cukrem waniliowym, zaparzyć nim
> żółtka.
>
> Jak zaparzyć? wlewać po trochę,poczekać aż przestygnie? przecież jak
> wleję
> całe odrazu i do tego wrzące to żółtko się zetnie? a może tak ma być?
> Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Anka
>
Hmmm... może tak jak do masy zaparza się mlekiem??? Ucierasz żółtko i
wlewasz po odrobince to gorące.
Ania
--
~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~
*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*
*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-25 17:11:56
Temat: Re: Zaparzanie żółtka???"Anna " <a...@W...gazeta.pl> napisał(a):
> Może jacyś bardziej doświadczeni kucharze poratują mnie radą. Znalazłam
> przepis na deser kawaowy, a wnim zdanie:
>
> Zagotować mleko wymieszać z kawą i cukrem waniliowym, zaparzyć nim
> żółtka.
> > Musisz rozmącic żółtka, żeby nie były w całości, i dodawać powoli to
gorące mleko z kawą. dodajaesz łyżkę tego gorącego płynu i mieszasz po
chwili dodajesz następną. jak wlejesz do żołtek ok. 15% gorącego mleka,
wlej to wszystko z powrotem do mleka i zamieszaj. NIE GOTUJ! I wszystko.
Udanego gotowanka.
> Jak zaparzyć? wlewać po trochę,poczekać aż przestygnie? przecież jak
> wleję
> całe odrazu i do tego wrzące to żółtko się zetnie? a może tak ma być?
> Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Anka
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |