« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-16 14:00:09
Temat: ZasmażkaJak robicie zasmażki?
Ja robię ciemną (niezdrową lecz pyszną) - rumienię mąkę na suchej
patelni, dodaję masło, mieszam i wlewam do potrawy.
A białą do sosów - rozpuszczam masło. dodaję mąki i leciutko
rumienię - musi być płynna to się nie robią kluchy.
A dzisiaj w jednej z "tęczówek" przeczytałam że żeby nie robiły się
kluchy to kucharze robią jedną wielką "kluchę " z mąki i masła
(ugniatają to) i to rozprowadzają w sosie czy innej potrawie....
Robiliście coś takiego?
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-16 14:13:33
Temat: Re: Zasmażka> Jak robicie zasmażki?
> Ja robię ciemną (niezdrową lecz pyszną) - rumienię mąkę na suchej
> patelni, dodaję masło, mieszam i wlewam do potrawy.
> A białą do sosów - rozpuszczam masło. dodaję mąki i leciutko
> rumienię - musi być płynna to się nie robią kluchy.
> A dzisiaj w jednej z "tęczówek" przeczytałam że żeby nie robiły się
> kluchy to kucharze robią jedną wielką "kluchę " z mąki i masła
> (ugniatają to) i to rozprowadzają w sosie czy innej potrawie....
> Robiliście coś takiego?
> DominikaNM
ja biore maslo/olej podgrzewam do goracosci, dodaje make i jest wtedy prawie
sucha, nie plywa w tluszczu, przyrumieniam, dolewam zimnej wody ,zeby sie
kluchy nie robily (gdy sie zrobia, to przez sitko)
dzieki temu nie uzywam duzo tluszczu
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 06:01:28
Temat: Re: ZasmażkaDominikaNM <d...@a...pl> wrote:
> Jak robicie zasmażki?
> Ja robię ciemną (niezdrową lecz pyszną) - rumienię mąkę na suchej
> patelni, dodaję mas"o, mieszam i wlewam do potrawy.
> A bia"ą do sosów - rozpuszczam mas"o. dodaję mąki i leciutko
> rumienię - musi być p"ynna to się nie robią kluchy.
> A dzisiaj w jednej z "tęczówek" przeczyta"am że żeby nie robi"y się
> kluchy to kucharze robią jedną wielką "kluchę " z mąki i mas"a
> (ugniatają to) i to rozprowadzają w sosie czy innej potrawie....
> Robiliście coś takiego?
Zasmazka, jka sama nazwa wskazuje powinna byc zasmazana. Zasmazanie
powoduje, ze maka zupelnie inaczej chlonie plyn, ponadto w wyniku
reakcji Maillarda wytwarzaja sie rozne aromatyczne zwiazki dodajace
zasmazce smaku.
A z ugniataniem masla z maka do zageszczania sosow tez sie spotkalem w
literaturze fachowej, ale to zupelnie inna technika.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 06:08:29
Temat: Re: Zasmażka
Użytkownik "DominikaNM" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:9qhegn$3e0$1@info.cyf-kr.edu.pl...
: Jak robicie zasmażki?
: Ja robię ciemną (niezdrową lecz pyszną) - rumienię mąkę na suchej
: patelni, dodaję masło, mieszam i wlewam do potrawy.
Nigdy nie widzialam, aby rumienic make na suchej patelni. Tak robie, ale z bulka
tarta do posypania np. fasolki.
Make przysmazam na malej ilosci oleju, a jak juz ma odpowiedni kolor zalewam
woda. Robi sie z tego sos. Na patelni rozsmarowuje grudki i dopiero taki sos
wlewam do potrawy.
Aby uzyskac bialy sos nigdy nie rumienie maki. Rozpuszczam maslo delikatnie (aby
sie nie zagotowalo). Do tego dodaje make i (w zaleznosci) abo smietane, albo
mleko, albo wode.
Aby uzyskac jasniejszy sos (np. z tluszczu w ktorym smazylo sie mieso) make z
woda roztrzepuje w malym sloiczku.
Co do tej "kluchy" to nie jestem taka przekonana czy aby wychodzi to dobre.
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 06:46:58
Temat: Re: Zasmażka
Użytkownik {Wilma} <w...@s...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9qj79q$rpk$...@g...uci.agh.edu.pl...
>
> Użytkownik "DominikaNM" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
> news:9qhegn$3e0$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> : Jak robicie zasmażki?
> : Ja robię ciemną (niezdrową lecz pyszną) - rumienię mąkę na suchej
> : patelni, dodaję masło, mieszam i wlewam do potrawy.
>
.
> Co do tej "kluchy" to nie jestem taka przekonana czy aby wychodzi to
dobre.
> pozdr. Wilma
Kluchy zazwyczaj u zywają szefowie dużych kuchni. Skubią po kawałeczku do
garnka zagęszczając potrawy do odpowiedniego poziomu. Wygodne bo można
narobić na zapas i chodzić z tym między garnkami. W domu chyba nieprzydatne.
Pozdr.
Pawka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 10:09:57
Temat: Re: Zasmażka
Użytkownik "Madziarm" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9qjk7u$hd2$1@news.tpi.pl...
:
: Kluchy zazwyczaj u zywają szefowie dużych kuchni. Skubią po kawałeczku do
: garnka zagęszczając potrawy do odpowiedniego poziomu. Wygodne bo można
: narobić na zapas i chodzić z tym między garnkami. W domu chyba nieprzydatne.
: Pozdr.
: Pawka
:
aaa... czyli przyzadzanie dla wtajemniczonych (teraz to i ja bede sie do nich
zaliczac) ;o)
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |