« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-06-27 14:23:09
Temat: Zbliża się sezonNa robienie przetworów.
Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je można
prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-06-27 14:38:04
Temat: Re: Zbliża się sezonW dniu 27.06.2011 16:23, krys pisze:
> Na robienie przetworów.
> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je można
> prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
>
> J.
A jak robisz buraczki z papryką? Bo uwielbiam sałatkę bodajże Rolnika -
właśnie buraki z papryką ale robić jej nigdy nie próbowałam.
Ja czasami robię sałatkę z zielonych pomidorów.
Pozdrawiam
Anai
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-06-27 14:51:17
Temat: Re: Zbliża się sezonAnai wrote:
> W dniu 27.06.2011 16:23, krys pisze:
>> Na robienie przetworów.
>> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je
>> można prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
>> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
>> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
>> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
>>
>> J.
> A jak robisz buraczki z papryką? Bo uwielbiam sałatkę bodajże Rolnika -
> właśnie buraki z papryką ale robić jej nigdy nie próbowałam.
> Ja czasami robię sałatkę z zielonych pomidorów.
>
> Pozdrawiam
> Anai
Ilość hurtowa, takie zboczenie"
6kg buraków, 2 kg papryki, 5-6 dużych cebul
Zagotować 1/2 l octu, 1 szkl. cukru, sól do smaku (1-2 łyżki)
Do zalewy wrzucić pokrojona cebule i paprykę, gotować ok 10 minut.
Do tego wrzucić starte buraki, takie gorące nakładać do słoików, słoiki dnem
do góry. Z tej porcji wychodzi ok.16 połlitrowych słoików.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-06-27 19:04:09
Temat: Re: Zbliża się sezonW dniu 27.06.2011 16:51, krys pisze:
> Anai wrote:
>
>> W dniu 27.06.2011 16:23, krys pisze:
>>> Na robienie przetworów.
>>> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je
>>> można prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
>>> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
>>> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
>>> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
>>>
>>> J.
>> A jak robisz buraczki z papryką? Bo uwielbiam sałatkę bodajże Rolnika -
>> właśnie buraki z papryką ale robić jej nigdy nie próbowałam.
>> Ja czasami robię sałatkę z zielonych pomidorów.
>>
>> Pozdrawiam
>> Anai
>
> Ilość hurtowa, takie zboczenie"
> 6kg buraków, 2 kg papryki, 5-6 dużych cebul
>
> Zagotować 1/2 l octu, 1 szkl. cukru, sól do smaku (1-2 łyżki)
> Do zalewy wrzucić pokrojona cebule i paprykę, gotować ok 10 minut.
> Do tego wrzucić starte buraki, takie gorące nakładać do słoików, słoiki dnem
> do góry. Z tej porcji wychodzi ok.16 połlitrowych słoików.
> J.
>
Thx very macz... jak tylko będę miała dostęp do buraków to popróbuję, a
być może będę miała... :)
Anai
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-06-27 21:31:42
Temat: Re: Zbliża się sezonDnia Mon, 27 Jun 2011 16:23:09 +0200, krys napisał(a):
> Na robienie przetworów.
Sezon juz trwa - począwszy od pierwszego kopru, szczawiu i truskawek.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-06-28 10:33:18
Temat: Re: Zbliża się sezonIkselka wrote:
> Dnia Mon, 27 Jun 2011 16:23:09 +0200, krys napisał(a):
>
>> Na robienie przetworów.
>
> Sezon juz trwa - począwszy od pierwszego kopru, szczawiu i truskawek.
Mrożenia kopru nie nazywam "robieniem przetworów", szczawiu nie lubię, więc
nie robię, truskawki trudno nazwać "sałatką do obiadu".
Tyle uściślenia.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-07-11 20:38:41
Temat: Re: Zbliża się sezon
Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4e08924e$0$2437$65785112@news.neostrada.pl...
> Na robienie przetworów.
> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je
> można
> prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
Ja ostatnio też szukam inspiracji :) Wyciągnęłam od mamy przepis i zamierzam
popełnić taką salatke:
1 kg marchwi
1 kg białek kapusty
1 kg kapusty włoskiej (lub fasolki szparagowej)
1 kg cebuli
1 kg papryki
1kg pomidorów
Marchewkę zetrzeć na grybych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę w krązki,
fasolke na 2-3 cm kawałki, papryke na niewielkie kawalki, pomidory sparzyć i
p0okroić w plastry lub ćwiartki (zależnie od wielkości pomidora).
Całość doprawić taką zaprawą:
0,5 litra wody
0,5 szklanki cukru
250 ml octu
1 szklanka oleju
4 łyżki soli
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
gorczyca
Proporcje przypraw na oko.Wody nawet nieco więcej, bo całość nalezy
wymieszać i gotować na małym ogniu ok 1h. Sprawdzxać miękkość warzyw -
fasolka nie może być surowa ani rozciapciana.
Gorącą sałatkę wkladać do słoików i od razu zakręcać. Zalewy powinno być
ciut więcej, żeby nie było to suche. Nawet dobrze byłoby gdyby zalewy było
ciut ponad warzywa w słoiku - mniejsze prawdopodobieństwo, że sałatka sie
zepsuje. Nie pasteryzujemy już tylko jak sloiki wciągną to jest ok.
Ciekawa jestem czy i jak mi to wyjdzie, bo do takich zaawansowanych
przetworów biorę się pierwszy raz :) Moja mama często robiła różne sałatki,
ale ciężko jej przepis sprzedać, bo w 90% robiła je na oko z tego co akurat
miała pod ręką.
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-07-12 16:42:38
Temat: Re: Zbliża się sezonJustyna Vicky S. wrote:
>
> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:4e08924e$0$2437$65785112@news.neostrada.pl...
>> Na robienie przetworów.
>> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je
>> można
>> prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
>> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
>> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
>> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
>
> Ja ostatnio też szukam inspiracji :) Wyciągnęłam od mamy przepis i
> zamierzam popełnić taką salatke:
> 1 kg marchwi
> 1 kg białek kapusty
> 1 kg kapusty włoskiej (lub fasolki szparagowej)
> 1 kg cebuli
> 1 kg papryki
> 1kg pomidorów
Kupuję. Zrobię z połowy porcji, chociaż wygląda na przebój roku.
Kiedys robiłam takie coć w czym były ogórki, cebula, marchewka, i nie
pamiętam co jeszcze, a zalewało się to na noc podobną zalewą do podanej
przez Ciebie, potem pakowało w słoiki (albo można było zjeść na surowo, i te
słoiki siE pasteryzowało. Ale gdzies mi przepis przepadł:-(
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-07-12 16:50:08
Temat: Re: Zbliża się sezonW dniu 2011-07-11 22:38, Justyna Vicky S. pisze:
>
> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:4e08924e$0$2437$65785112@news.neostrada.pl...
>> Na robienie przetworów.
>> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je
>> można
>> prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
>> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
>> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
>> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
>
> Ja ostatnio też szukam inspiracji :) Wyciągnęłam od mamy przepis i
> zamierzam popełnić taką salatke:
> 1 kg marchwi
> 1 kg białek kapusty
> 1 kg kapusty włoskiej (lub fasolki szparagowej)
> 1 kg cebuli
> 1 kg papryki
> 1kg pomidorów
>
> Marchewkę zetrzeć na grybych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę w
> krązki, fasolke na 2-3 cm kawałki, papryke na niewielkie kawalki,
> pomidory sparzyć i p0okroić w plastry lub ćwiartki (zależnie od
> wielkości pomidora).
Rozumiem, że jadłaś kiedyś taką sałatkę? Jak pomidory się w niej
zachowują? Nie robi się z nich paćka?
Być może też testowo zrobię kilka słoików. :)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-07-12 17:07:05
Temat: Re: Zbliża się sezonDnia Mon, 11 Jul 2011 22:38:41 +0200, Justyna Vicky S. napisał(a):
> gotować na małym ogniu ok 1h
O wiele za długo. Powinno się góra 20 minut. I lepiej potem zapasteryzować
- 15 min.
PS. Tu też fajna sałatka - znam wersję dodatkowo z czerwoną papryką i
ogórkami:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8292
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |