Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zbliża się sezon

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zbliża się sezon

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 34


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-06-27 14:23:09

Temat: Zbliża się sezon
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Na robienie przetworów.
Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je można
prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
oczywiscie nie wchodzą w grę;-)

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-06-27 14:38:04

Temat: Re: Zbliża się sezon
Od: Anai <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 27.06.2011 16:23, krys pisze:
> Na robienie przetworów.
> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je można
> prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
>
> J.
A jak robisz buraczki z papryką? Bo uwielbiam sałatkę bodajże Rolnika -
właśnie buraki z papryką ale robić jej nigdy nie próbowałam.
Ja czasami robię sałatkę z zielonych pomidorów.

Pozdrawiam
Anai

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-06-27 14:51:17

Temat: Re: Zbliża się sezon
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anai wrote:

> W dniu 27.06.2011 16:23, krys pisze:
>> Na robienie przetworów.
>> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je
>> można prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
>> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
>> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
>> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
>>
>> J.
> A jak robisz buraczki z papryką? Bo uwielbiam sałatkę bodajże Rolnika -
> właśnie buraki z papryką ale robić jej nigdy nie próbowałam.
> Ja czasami robię sałatkę z zielonych pomidorów.
>
> Pozdrawiam
> Anai

Ilość hurtowa, takie zboczenie"
6kg buraków, 2 kg papryki, 5-6 dużych cebul

Zagotować 1/2 l octu, 1 szkl. cukru, sól do smaku (1-2 łyżki)
Do zalewy wrzucić pokrojona cebule i paprykę, gotować ok 10 minut.
Do tego wrzucić starte buraki, takie gorące nakładać do słoików, słoiki dnem
do góry. Z tej porcji wychodzi ok.16 połlitrowych słoików.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-06-27 19:04:09

Temat: Re: Zbliża się sezon
Od: Anai <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 27.06.2011 16:51, krys pisze:
> Anai wrote:
>
>> W dniu 27.06.2011 16:23, krys pisze:
>>> Na robienie przetworów.
>>> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je
>>> można prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
>>> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
>>> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
>>> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
>>>
>>> J.
>> A jak robisz buraczki z papryką? Bo uwielbiam sałatkę bodajże Rolnika -
>> właśnie buraki z papryką ale robić jej nigdy nie próbowałam.
>> Ja czasami robię sałatkę z zielonych pomidorów.
>>
>> Pozdrawiam
>> Anai
>
> Ilość hurtowa, takie zboczenie"
> 6kg buraków, 2 kg papryki, 5-6 dużych cebul
>
> Zagotować 1/2 l octu, 1 szkl. cukru, sól do smaku (1-2 łyżki)
> Do zalewy wrzucić pokrojona cebule i paprykę, gotować ok 10 minut.
> Do tego wrzucić starte buraki, takie gorące nakładać do słoików, słoiki dnem
> do góry. Z tej porcji wychodzi ok.16 połlitrowych słoików.
> J.
>

Thx very macz... jak tylko będę miała dostęp do buraków to popróbuję, a
być może będę miała... :)

Anai

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2011-06-27 21:31:42

Temat: Re: Zbliża się sezon
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 27 Jun 2011 16:23:09 +0200, krys napisał(a):

> Na robienie przetworów.

Sezon juz trwa - począwszy od pierwszego kopru, szczawiu i truskawek.
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2011-06-28 10:33:18

Temat: Re: Zbliża się sezon
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

> Dnia Mon, 27 Jun 2011 16:23:09 +0200, krys napisał(a):
>
>> Na robienie przetworów.
>
> Sezon juz trwa - począwszy od pierwszego kopru, szczawiu i truskawek.

Mrożenia kopru nie nazywam "robieniem przetworów", szczawiu nie lubię, więc
nie robię, truskawki trudno nazwać "sałatką do obiadu".
Tyle uściślenia.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2011-07-11 20:38:41

Temat: Re: Zbliża się sezon
Od: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.onet.tego.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4e08924e$0$2437$65785112@news.neostrada.pl...
> Na robienie przetworów.
> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je
> można
> prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)

Ja ostatnio też szukam inspiracji :) Wyciągnęłam od mamy przepis i zamierzam
popełnić taką salatke:
1 kg marchwi
1 kg białek kapusty
1 kg kapusty włoskiej (lub fasolki szparagowej)
1 kg cebuli
1 kg papryki
1kg pomidorów

Marchewkę zetrzeć na grybych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę w krązki,
fasolke na 2-3 cm kawałki, papryke na niewielkie kawalki, pomidory sparzyć i
p0okroić w plastry lub ćwiartki (zależnie od wielkości pomidora).

Całość doprawić taką zaprawą:
0,5 litra wody
0,5 szklanki cukru
250 ml octu
1 szklanka oleju
4 łyżki soli
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
gorczyca

Proporcje przypraw na oko.Wody nawet nieco więcej, bo całość nalezy
wymieszać i gotować na małym ogniu ok 1h. Sprawdzxać miękkość warzyw -
fasolka nie może być surowa ani rozciapciana.
Gorącą sałatkę wkladać do słoików i od razu zakręcać. Zalewy powinno być
ciut więcej, żeby nie było to suche. Nawet dobrze byłoby gdyby zalewy było
ciut ponad warzywa w słoiku - mniejsze prawdopodobieństwo, że sałatka sie
zepsuje. Nie pasteryzujemy już tylko jak sloiki wciągną to jest ok.
Ciekawa jestem czy i jak mi to wyjdzie, bo do takich zaawansowanych
przetworów biorę się pierwszy raz :) Moja mama często robiła różne sałatki,
ale ciężko jej przepis sprzedać, bo w 90% robiła je na oko z tego co akurat
miała pod ręką.


Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2011-07-12 16:42:38

Temat: Re: Zbliża się sezon
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Justyna Vicky S. wrote:

>
> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:4e08924e$0$2437$65785112@news.neostrada.pl...
>> Na robienie przetworów.
>> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je
>> można
>> prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
>> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
>> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
>> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
>
> Ja ostatnio też szukam inspiracji :) Wyciągnęłam od mamy przepis i
> zamierzam popełnić taką salatke:
> 1 kg marchwi
> 1 kg białek kapusty
> 1 kg kapusty włoskiej (lub fasolki szparagowej)
> 1 kg cebuli
> 1 kg papryki
> 1kg pomidorów

Kupuję. Zrobię z połowy porcji, chociaż wygląda na przebój roku.

Kiedys robiłam takie coć w czym były ogórki, cebula, marchewka, i nie
pamiętam co jeszcze, a zalewało się to na noc podobną zalewą do podanej
przez Ciebie, potem pakowało w słoiki (albo można było zjeść na surowo, i te
słoiki siE pasteryzowało. Ale gdzies mi przepis przepadł:-(
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2011-07-12 16:50:08

Temat: Re: Zbliża się sezon
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-07-11 22:38, Justyna Vicky S. pisze:
>
> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:4e08924e$0$2437$65785112@news.neostrada.pl...
>> Na robienie przetworów.
>> Zdradźcie, jakie sałatki pakujecie w słoiki na zimę, z tych, co to je
>> można
>> prosto ze słoika do obiadu zaserwować. Szukam inspiracji.
>> U mnie hitem są buraczki z kapustą, buraczki z papryką, kiedyś
>> była tzw sałatka szwedzka, ale się przejadła. Kiszone ogórki i kaputa
>> oczywiscie nie wchodzą w grę;-)
>
> Ja ostatnio też szukam inspiracji :) Wyciągnęłam od mamy przepis i
> zamierzam popełnić taką salatke:
> 1 kg marchwi
> 1 kg białek kapusty
> 1 kg kapusty włoskiej (lub fasolki szparagowej)
> 1 kg cebuli
> 1 kg papryki
> 1kg pomidorów
>
> Marchewkę zetrzeć na grybych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę w
> krązki, fasolke na 2-3 cm kawałki, papryke na niewielkie kawalki,
> pomidory sparzyć i p0okroić w plastry lub ćwiartki (zależnie od
> wielkości pomidora).

Rozumiem, że jadłaś kiedyś taką sałatkę? Jak pomidory się w niej
zachowują? Nie robi się z nich paćka?
Być może też testowo zrobię kilka słoików. :)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2011-07-12 17:07:05

Temat: Re: Zbliża się sezon
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 11 Jul 2011 22:38:41 +0200, Justyna Vicky S. napisał(a):

> gotować na małym ogniu ok 1h

O wiele za długo. Powinno się góra 20 minut. I lepiej potem zapasteryzować
- 15 min.

PS. Tu też fajna sałatka - znam wersję dodatkowo z czerwoną papryką i
ogórkami:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8292
--
XL
Prawda o GMO:
http://supermozg.gazeta.pl/supermozg/1,91628,9569172
,GMO___lobbing__wiara_i_polityczna_wola.html#ixzz1Pr
YQPpgy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

bule głowy i truskawki
Przepisy Nostradamusa
Re: Naleśnik z musztardą
Pasztet z wątróbek dorsza z Lofoten.
Precz z GMO!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »