« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-06 10:59:49
Temat: Żeberkachcę na obiad zrobić żeberka. Zawsze robię z kiszoną kapustą ale już mi się
znudziły. Może znacie coś nowego?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-06 11:04:02
Temat: Re: Żeberkaania331 <a...@N...poczta.gazeta.pl> napisał(a):
> chcę na obiad zrobić żeberka. Zawsze robię z kiszoną kapustą ale już mi się
> znudziły. Może znacie coś nowego?
Znamy, znamy.
Coś takiego może być na ten przykład?
Żeberka mocno aromatyczne ziołami, w środku soczyste, a z zewnątrz bardzo
chrupkie
Gwarantuję, że nic na talerzu nie zostanie! To danie idealne na dłuższą
imprezkę - syte bowiem słusznie, a i smakowite okrutnie! Idealnie pasuje na
rozkoszne karnawałowe wieczory [kiedy to kobiety nie zmuszają mężczyzn do
kłopotliwych wygibasów w rytm muzyki].
składniki:
półtora kilograma ślicznych żeberek - takich, co to różowe, a i tłuszczu w
nich nie za dużo [ale trochę go musi być]
4 łyżki oleju
marynata:
pół szklanki sosu sojowego
pół łyżki soli zmiękczającej mięso
dwie czubate łyżki miodu
dwie czubate łyżki gęstego, dobrego przecieru pomidorowego
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżka mielonego kminku
łyżka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka czarnego, zmielonego pieprzu
łyżeczka czosnku w proszku [liofilizowanego] - nie pali się podczas pieczenia
setka wódki
Takie żeberka, to ho, ho! Potrawa godna największych twardzielek i
twardzieli! Solidne danie o zniewalającym uroku.
Żeby było pyszne, należy je zacząć przygotowywać na co najmniej kilka godzin
przed podaniem.
Żeberka myję dokładnie, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki -
takie, by w każdym były dwie kostki.
Marynatę przygotowuję poprzez dokładne wymieszanie wszystkich jej składników.
Żeberka zalewam marynatą i mieszam je dokładnie tak, by się z wszystkich
stron nią pokryły. Teraz żeberka lądują w lodówce na co najmniej 6 godzin -
mięso to bowiem wymaga chwili czasu, by stało się tak kruche, jak tylko może
się stać.
Po tym czasie rozgrzewam mocno olej na patelni i szybko obsmażam żeberka
[lekko otrząśnięte z marynaty] ze wszystkich stron - nie należy ich smażyć
zbyt długo, by miód się nie skarmelizował za bardzo, a papryka nie spaliła.
Obsmażone żeberka wkładam do naczynia żaroodpornego i polewam pozostałą
marynatą. Żeberka lądują w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Będą się w nim
piekły około godziny [może odrobinę dłużej, może krócej - należy sprawdzać je
podczas pieczenia]. W czasie pieczenia należy je kilka razy przewrócić i
polewać powstałym sosem. Pod koniec pieczenia na kilka minut przestawiam
piekarnik na grill i zwiększam temperaturę do 220 stopni - dzięki temu
żeberka będą miały cudowną skórkę.
Po upieczeniu powinny być z zewnątrz bardzo chrupiące, a wewnątrz soczyste.
Doskonale komponują się z frytkami, bagietką, pieczonymi ziemniakami... w
ogóle doskonale komponują się ze wszystkim.
Koniecznie trzeba je jeść palcami - wtedy na prawdę są najlepsze!
Przepis pochodzi ze strony: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=22 , czyli
ogólnie rzecz biorąc, ze bardzo smacznej strony: Gotowanie to sztuka!
pozdr,
nudny grzesio
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 11:16:37
Temat: Re: ŻeberkaGrzesio Ostrowski <e...@N...poczta.gazeta.pl> napisał(a):
> ania331 <a...@N...poczta.gazeta.pl> napisał(a):
>
> > chcę na obiad zrobić żeberka. Zawsze robię z kiszoną kapustą ale już mi
się
> > znudziły. Może znacie coś nowego?
>
> Znamy, znamy.
> Coś takiego może być na ten przykład?
>
> Żeberka mocno aromatyczne ziołami, w środku soczyste, a z zewnątrz bardzo
> chrupkie
>
> Gwarantuję, że nic na talerzu nie zostanie! To danie idealne na dłuższą
> imprezkę - syte bowiem słusznie, a i smakowite okrutnie! Idealnie pasuje na
> rozkoszne karnawałowe wieczory [kiedy to kobiety nie zmuszają mężczyzn do
> kłopotliwych wygibasów w rytm muzyki].
>
> składniki:
> półtora kilograma ślicznych żeberek - takich, co to różowe, a i tłuszczu w
> nich nie za dużo [ale trochę go musi być]
> 4 łyżki oleju
>
> marynata:
> pół szklanki sosu sojowego
> pół łyżki soli zmiękczającej mięso
> dwie czubate łyżki miodu
> dwie czubate łyżki gęstego, dobrego przecieru pomidorowego
> łyżeczka pieprzu cayenne
> łyżka mielonego kminku
> łyżka słodkiej papryki w proszku
> łyżeczka czarnego, zmielonego pieprzu
> łyżeczka czosnku w proszku [liofilizowanego] - nie pali się podczas
pieczenia
> setka wódki
>
>
> Takie żeberka, to ho, ho! Potrawa godna największych twardzielek i
> twardzieli! Solidne danie o zniewalającym uroku.
>
> Żeby było pyszne, należy je zacząć przygotowywać na co najmniej kilka
godzin
> przed podaniem.
>
> Żeberka myję dokładnie, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki -
> takie, by w każdym były dwie kostki.
>
> Marynatę przygotowuję poprzez dokładne wymieszanie wszystkich jej
składników.
>
> Żeberka zalewam marynatą i mieszam je dokładnie tak, by się z wszystkich
> stron nią pokryły. Teraz żeberka lądują w lodówce na co najmniej 6 godzin -
> mięso to bowiem wymaga chwili czasu, by stało się tak kruche, jak tylko
może
> się stać.
>
> Po tym czasie rozgrzewam mocno olej na patelni i szybko obsmażam żeberka
> [lekko otrząśnięte z marynaty] ze wszystkich stron - nie należy ich smażyć
> zbyt długo, by miód się nie skarmelizował za bardzo, a papryka nie spaliła.
>
> Obsmażone żeberka wkładam do naczynia żaroodpornego i polewam pozostałą
> marynatą. Żeberka lądują w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Będą się w
nim
> piekły około godziny [może odrobinę dłużej, może krócej - należy sprawdzać
je
> podczas pieczenia]. W czasie pieczenia należy je kilka razy przewrócić i
> polewać powstałym sosem. Pod koniec pieczenia na kilka minut przestawiam
> piekarnik na grill i zwiększam temperaturę do 220 stopni - dzięki temu
> żeberka będą miały cudowną skórkę.
>
> Po upieczeniu powinny być z zewnątrz bardzo chrupiące, a wewnątrz soczyste.
>
> Doskonale komponują się z frytkami, bagietką, pieczonymi ziemniakami... w
> ogóle doskonale komponują się ze wszystkim.
>
> Koniecznie trzeba je jeść palcami - wtedy na prawdę są najlepsze!
>
> Przepis pochodzi ze strony: http://www.mniammniam.pl/p.php?p=22 , czyli
> ogólnie rzecz biorąc, ze bardzo smacznej strony: Gotowanie to sztuka!
>
> pozdr,
> nudny grzesio
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
najbardziej podoba mi sie to że trzeba jeść palcami Atak naprawdę to brzmi
przepysznie
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 13:23:32
Temat: Re: Żeberka (OT)
"ania331" <a...@p...gazeta.pl> wrote in message
news:ab5oml$q40$1@news.gazeta.pl...
> Grzesio Ostrowski <e...@N...poczta.gazeta.pl> napisał(a):
>
> > ania331 <a...@N...poczta.gazeta.pl> napisał(a):
Aniu, litosci... tnij cytaty... bo Cie zlinczujemy....
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 13:25:41
Temat: Re: Żeberka (OT)
> Aniu, litosci... tnij cytaty... bo Cie zlinczujemy....
>
> Bozenka z Wilna ;o)
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
> www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Łoj, Bożenka, a co Ty dzisiaj taka chętna do linczowania?
pozdr,
nudny grzesio
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 13:37:15
Temat: Re: ?eberka (OT)
>> Aniu, litosci... tnij cytaty... bo Cie zlinczujemy....
>>
>> Bozenka z Wilna ;o)
>> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>>
>
>?oj, Bo?enka, a co Ty dzisiaj taka ch?tna do linczowania?
>
>pozdr,
>nudny grzesio
No przecie poniedzialek...nie zauwazyles? ;))
Krysia, kogo mam bic?
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 13:57:53
Temat: Re: Żeberka (OT)> Łoj, Bożenka, a co Ty dzisiaj taka chętna do linczowania?
>
> pozdr,
> nudny grzesio
Dzis sie wlaczyl tryb "Nie dotykac, nie odzywac sie, nie oddychac i
chodzic na paluszkach" :o(
Znowu szukam pracy :o( - zlecenie okazalo sie o wiele krotsze niz
mowiono mi na poczatku :o( Znowu musze sie zastanawiac nad dziura w
portfelu :o((( A i takie tam rozne inne przyjemnosci....
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 15:26:47
Temat: Re: ?eberka (OT)On Mon, 06 May 2002 14:37:15 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>No przecie poniedzialek...nie zauwazyles? ;))
>
>Krysia, kogo mam bic?
>K.T. - starannie opakowana
>
Poczekaj , tylko zdejme okulary...
;-)))
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 15:40:36
Temat: Re: ?eberka (OT)
>>No przecie poniedzialek...nie zauwazyles? ;))
>>
>>Krysia, kogo mam bic?
>>K.T. - starannie opakowana
>>
>Poczekaj , tylko zdejme okulary...
>;-)))
>
>Art(Gruby)
>Abyssus abyssum invocat.
O, Alcest wstal ;))))
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 16:38:16
Temat: Re: ?eberka (OT)On Mon, 06 May 2002 16:40:36 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>O, Alcest wstal ;))))
>
>Krysia
>K.T. - starannie opakowana
>
Celimeno !
;-))))
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |