Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!n
ot-for-mail
From: l...@N...ZNOSZE.SPAMU.ii.uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zielone szparagi
Date: Sun, 16 Jan 2000 21:06:48 GMT
Organization: L! Software Ltd.
Lines: 31
Message-ID: <3...@n...cyf-kr.edu.pl>
References: <85puvn$mdk$1@sunsite.icm.edu.pl>
Reply-To: l...@N...ZNOSZE.SPAMU.ii.uj.edu.pl
NNTP-Posting-Host: d-55-10.cyfronet.krakow.pl
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/16.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21286
Ukryj nagłówki
"Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> wrote:
>Po dokladnych badaniach okazalo sie, ze zielone szparagi to amerykanski :)))
>wynalazek polegajacy na maszynowym zbiorze szparaga. Ale, ze maszyna
>szparaga z kopca nie wykopie ani po polu z kopcami nie przejedzie, to
>uprawiawia sie na plaskim polu a zbiera jak wyrosna kilkanascie cm ponad
>ziemie, przez co zielenieja. Potem wystarczy wmowic ludziom, ze to jest
>lepsze i oryginalne i pewnie drozsze.....
>A ja narzekalem na zacofanie polskich plantatorow we wprowadzaniu nowych
>odmian :)))))
Pomijajac wszytko inne to wydaje mi sie, ze te zielone szparagi moga
smakowac inaczej (lepiej lub nie ale inaczej). Dlaczego? Wyglada na to, ze
wyrastajac poza grunt i wystawione na swiatlo sloneczne uaktywnia sie w
nich chlorofil a wraz z nim musza sie pojawic inne procesy zachodzace w
roslinie.... Generalnie ma to prawo wplynac nie tylko na kolor rosliny ale
i na jej smak. Prawda?
Pozdrawiam.
Lechu
--
Leszek(Lechu) Marmon
E-Mail: l...@N...ZNOSZE.SPAMU.ii.uj.edu.pl
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ _ __/|
| | / _ \/ __| '_ \| | | | \'+.0|
| |__| __/ (__| | | | |_| | =(_^_)=
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| U
|