« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-26 17:46:43
Temat: Ziemniaki po grecku (P) Oto co niedawno było u mnie na obiad ;-) - ziemniaki po
grecku, czyli zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego z
aromatycznymi przyprawami, czyli m.in. cynamonem i gałką muszkatołową.
Zwłaszcza tego cynamonu sie bałam, bo mąz go nie lubi, ale wyszło w
porzadku. Szkoda tylko, ze ziemniaki pozostały surowe, a według
przepisu wcześniej ich nie obgotowałam, a nie były całkowicie
przykryte śmietaną. Zreszta - ten przepis chyba jest trochę sknocony
(???), bo zrobbiłam wszystko dokładnie, jak kazali, a tu te surowe
ziemniaki. Mąz musiał je później katować na patelni...
W sumie taka potrawa jest bardzo podobna do musaki po
rumunsku, z tym ze tam były "zwykłe" przyprawy.
Podaje oryginalny przepis (czyli z listopadowego "Dziecka")
Pierwsza warstwa:
30-50 dag mielonego lub drobno posiekanego miesa;
posiekana cebula;
40 dag obranych ze skórki pomidorów (lub 2-4 łyzki koncentratu);
ząbek czosnku;
łyzeczka cynamonu;
łyzeczka gałki muszkatołowej;
sól i pieprz;
olej do smazenia
Druga warstwa:
80 dag ziemniaków;
2 łyzki masła;
szklanka śmietany;
ząbek czosnku;
pół łyżeczki gałki muszkatołowej;
sól i pieprz
1. Mieso wraz z cebulą podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju.
2. Dodaj pomidory (koncentrat), zmiazdzony czosnek, sół, przyprawy,.
Wszystko wymieszaj, doprowadż do wrzenia i podgrzewaj na małym ogniu
pod przykryciem przez 30 min. (jeśli uzywasz koncentatu, to krócej).
Przełóż masę do zaroodpornej salaterki.
3 Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
4. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Masło razem ze
smietaną podgrzej w rondelku, dodaj ziemniaki, zmiażdzony czosnek, sól
i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszaj, po czym wyłóz na masę
miesną.
5 Zapiekaj ok. 45. min.
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-27 07:18:42
Temat: Re: Ziemniaki po grecku (P)Użytkownik "domańczak" <d...@p...onet.pl> napisała:
> Szkoda tylko, ze ziemniaki pozostały surowe, a według
> przepisu wcześniej ich nie obgotowałam, a nie były całkowicie
> przykryte śmietaną. Zreszta - ten przepis chyba jest trochę sknocony
> (???), bo zrobbiłam wszystko dokładnie, jak kazali, a tu te surowe
> ziemniaki.
Masz nauczke na przyszlosc z tymi ziemniakami... :)
W zapiekankach lepiej jest nie stosowac surowych ziemniakow,
bo sa marne szanse, ze "dojda" i beda zjadliwe.
Tez kiedys robilam zapiekanke z surowymi ziemniakami i niestety
po upieczeniu byly niezjadliwe.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 09:15:42
Temat: Re: Ziemniaki po grecku (P)Lilla wrote:
> Masz nauczke na przyszlosc z tymi ziemniakami... :)
> W zapiekankach lepiej jest nie stosowac surowych ziemniakow,
> bo sa marne szanse, ze "dojda" i beda zjadliwe.
> Tez kiedys robilam zapiekanke z surowymi ziemniakami i niestety
> po upieczeniu byly niezjadliwe.
W "prażonym" , zwanym też zójnickim kociołkiem dochodzą.
Myślę, że i zapiekankę możnaby jakoś pokonać, tylko piec
trzeba dłuuugo. Muszę spróbować.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 11:52:19
Temat: Re: Ziemniaki po grecku (P)
> Masz nauczke na przyszlosc z tymi ziemniakami... :)
> W zapiekankach lepiej jest nie stosowac surowych ziemniakow,
> bo sa marne szanse, ze "dojda" i beda zjadliwe.
> Tez kiedys robilam zapiekanke z surowymi ziemniakami i niestety
> po upieczeniu byly niezjadliwe.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
To dlaczego mnie zawsze wychodza z surowych ???
pozdr. efa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 11:56:21
Temat: Re: Ziemniaki po grecku (P)Użytkownik "efa" <p...@m...pl> napisała:
> To dlaczego mnie zawsze wychodza z surowych ???
A ile czasu siedza w piekarniku?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 14:15:23
Temat: Re: Ziemniaki po grecku (P)Lilla wrote:
>
> Mozliwe. 2 godz. to strasznie dlugo, a gdyby ziemniaki byly podgotowane,
> to daloby sie skrocic czas zapiekania co najmniej o polowe :)
Dokładnie. Wystarczy je pokroi w plasterki i dosłownie wrzucić na 5 min.
do wrzątku. A zapiekają się piorunem ;-).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 14:56:39
Temat: Re: Ziemniaki po grecku (P)
> > To dlaczego mnie zawsze wychodza z surowych ???
>
> A ile czasu siedza w piekarniku?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
Wsadzam na ok. 2 h - zalezy od ilosci...a moze dlatego wychodza, ze robie w
"geslarce"?
pozdr.
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 15:06:51
Temat: Re: Ziemniaki po grecku (P)Użytkownik "efa" <p...@m...pl> napisała:
> Wsadzam na ok. 2 h - zalezy od ilosci...a moze dlatego wychodza, ze robie w
> "geslarce"?
Mozliwe. 2 godz. to strasznie dlugo, a gdyby ziemniaki byly podgotowane,
to daloby sie skrocic czas zapiekania co najmniej o polowe :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-27 22:47:05
Temat: Re: Ziemniaki po grecku (P)Lilla wrote:
>Masz nauczke na przyszlosc z tymi ziemniakami... :)
Tak to jest, jak człowiek chce być w zgodzie z przepisem ;-)
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-28 08:56:07
Temat: Re: Ziemniaki po grecku (P)
Lilla:
> Użytkownik "efa" <p...@m...pl> napisała:
>
>>Wsadzam na ok. 2 h - zalezy od ilosci...a moze dlatego wychodza, ze robie w
>>"geslarce"?
>
>
> Mozliwe. 2 godz. to strasznie dlugo, a gdyby ziemniaki byly podgotowane,
> to daloby sie skrocic czas zapiekania co najmniej o polowe :)
co prawda trochę inną zapiekankę robimy (ziemniaki i ew. marchewka,
więcej nic), ale piecze się surowe ziemniaki max 20 minut w patelni (pod
przykryciem). Trick polega na tym, że są pokrojone w cienkie pasterki.
Naprawdę cienkie. Mniej niż milimetr. No... pół milimetra. Prawie się da
przez nie patrzeć.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |