Strona główna Grupy pl.sci.medycyna Zupy w proszku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zupy w proszku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-11 11:19:49

Temat: Zupy w proszku
Od: "dipsom_ania" <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy są one szkodliwe dla organizmu? Czy sprzyjają tyciu czy wręcz
przeciwnie? Czy są dostępne Wam jakieś publikacje na ten temat? (Winiary i
inne firmy).
PS. Zrozumiałe, że zupy zrobione "na żywo" ;) są o wiele wartościowsze od
sproszkowanych, ale mi chodzi o "szkodliwość" bądź nieszkodliwość tych z
torebek..

Dzięki, anna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2003-09-11 11:43:25

Temat: Re: Zupy w proszku
Od: "pamana" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dipsom_ania" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bjploq$41s$2@inews.gazeta.pl...
> Czy są one szkodliwe dla organizmu? Czy sprzyjają tyciu czy wręcz
> przeciwnie? Czy są dostępne Wam jakieś publikacje na ten temat? (Winiary i
> inne firmy).
> PS. Zrozumiałe, że zupy zrobione "na żywo" ;) są o wiele wartościowsze od
> sproszkowanych, ale mi chodzi o "szkodliwość" bądź nieszkodliwość tych z
> torebek..
>
> Dzięki, anna
>
> witam
nie wiem w jaki sposób wpływaja na organizm,ale ja przez rok jadłam takie
zupki po jednej codziennie po roku miałam bardzo rozstrojony żołądek .na
zupki nie mogłam nawet patrzec.
wiem ze producenci zupek stosuja jakis proszek który powduje
uzaleznienie,podobnie jak w chipsach nie mozesz ich przestac jejsc w polowie
paczki .
zdrowe to to na pewno nie jest.
p.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2003-09-11 12:35:46

Temat: Re: Zupy w proszku
Od: "dipsom_ania" <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "pamana" <p...@w...pl>

> wiem ze producenci zupek stosuja jakis proszek który powduje
> uzaleznienie

Poważnie? Co to za proszek...?
(Dzięki)

Anna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2003-09-11 12:45:57

Temat: Re: Zupy w proszku
Od: "Paweł" <p...@w...pl@niechcespamu> szukaj wiadomości tego autora

Kiedyś na satelicie oglądałem paradokumentalny program niemieckiej TV o
producentach zup w proszku. Był tam m.in. reportaż z branżowych,
niedostępnych dla szerokiej publiczności targach dodatków to tych zupek;-
czysta chemia, zużycie w Niemczech 400mln Euro/rok. Ponadto zapamiętałem,
że w torebce rosołu, reklamowanego jako zrobiony na świeżej wołowince,
ekologiczny itp. stwierdzono wykorzystanie 3, 7g mięsa. Reszta to chemia,
substytuty itp. Od tego czasu staram się unikać takich rzeczy.
Pozdr
P

Użytkownik "dipsom_ania" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bjpq78$lj7$2@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "pamana" <p...@w...pl>
>
> > wiem ze producenci zupek stosuja jakis proszek który powduje
> > uzaleznienie
>
> Poważnie? Co to za proszek...?
> (Dzięki)
>
> Anna
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2003-09-11 12:59:54

Temat: Re: Zupy w proszku
Od: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dipsom_ania" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bjpq78$lj7$2@inews.gazeta.pl...
> Poważnie? Co to za proszek...?
> (Dzięki)

Zdaje się, że glutaminian sodu.............

Pozdr. Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2003-09-11 13:27:01

Temat: Re: Zupy w proszku
Od: "Norbert" <p...@n...gg> szukaj wiadomości tego autora

> Zdaje się, że glutaminian sodu.............

plus kwasek cytrynowy jako regulator kwasowosci... wszedzie to musza
wepchnac.

--
Norbert
www.zdjecianorberta.prv.pl
#GG: 4441119


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2003-09-12 06:29:33

Temat: Re: Zupy w proszku
Od: "Jerzy (Dusk)" <d...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa W <e...@b...wroc.pl> napisał(a):

>
> Użytkownik "dipsom_ania" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bjpq78$lj7$2@inews.gazeta.pl...
> > Poważnie? Co to za proszek...?
> > (Dzięki)
>
> Zdaje się, że glutaminian sodu.............
>
> Pozdr. Ewa
>
Glutaminian sodu głównie wzmacnia smak i zapach. Uzywa się go, gdyż jest
tańszy niż przyprawy, a działa skutecznie. Jest trucizną komórek; jest taka
choroba, tzw. syndrom chińskich restauracji (zaobserwowano najpierw w USA) -
bóle głowy, karku - od namiaru glutaminianu i częste spozywanie potraw w
chińskich restauracjach, gdzie najcześciej masowo dodawano tej substancji.

Jerzy


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2003-09-12 10:11:05

Temat: Re: Zupy w proszku
Od: "dipsom_ania" <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy (Dusk)" <d...@N...gazeta.pl>

Jest trucizną komórek; jest taka
> choroba, tzw. syndrom chińskich restauracji (zaobserwowano najpierw w
USA) -
> bóle głowy, karku - od namiaru glutaminianu i częste spozywanie potraw w
> chińskich restauracjach, gdzie najcześciej masowo dodawano tej substancji.

... Z czego wynika jednoznacznie, że jedzenie zup w proszku (a także chipsów
itd.) w nadmiarze może zaszkodzić organizmowi?

Anna



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2003-09-12 10:30:48

Temat: Re: Zupy w proszku
Od: Sabinka <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 12 Sep 2003 12:11:05 +0200, "dipsom_ania"
<d...@g...pl> wrote:

>... Z czego wynika jednoznacznie, że jedzenie zup w proszku (a także chipsów
>itd.) w nadmiarze może zaszkodzić organizmowi?

Jak i chinskich potraw? Glutaminian sodu to ponoc wrecz tradycyjna
przyprawa w ich kuchni. Czy chinczycy tez maja syndrom chinskich
restauracji?

--
Pozdrawiam, Sabina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2003-09-12 19:47:04

Temat: Re: Zupy w proszku
Od: "kazaan" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Norbert" <p...@n...gg> napisał w wiadomości
news:bjpta5$bd1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Zdaje się, że glutaminian sodu.............
>
> plus kwasek cytrynowy jako regulator kwasowosci... wszedzie to musza
> wepchnac.

Niestety coraz trudniej znaleźć coś bez glutaminianu sodu i bez kwasku
cytrynowego. Trują nas ze wszystkich stron. Co z tego że nie jemy tych
świńskich zupek. A tradycyjne zupy czym przyprawiamy?? Warzywko, Vegetta,
Knor, Maggi?? A co jest w środku?? Glutaminian Sodu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: Bardzo ważne do ginekologów i psychologów !!!!!
kleszcz
GUZ
problemy z kolanem
Co to za badania?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Testy twardości wody: woda w kranie u kolegi 300ppm, u mnie 110ppm, woda mineralna 850ppm
test
Szef Republiki Czeczeńskiej Ramzan Achmatowicz Kadyrow według tureckiej prasy prawie utonął podczas urlopu wypoczynkowego kurorcie Bodrum
Światło słoneczne poprawia wzrok i działanie mitochondriów
Re: Chcą wsadzić ,,Jaszczura" i ,,Ludwiczka" do psychiatryka

zobacz wszyskie »