« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-03 15:18:20
Temat: avocadoCzy ktoś zna jakiś przepis na dobrą sałatkę z avokado?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-03 15:32:28
Temat: Re: avocado
Użytkownik "AnetaG" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:av49k9$omn$1@news.tpi.pl...
> Czy ktoś zna jakiś przepis na dobrą sałatkę z avokado?
JAJO Z AVOKADEM:
1 avokado
1 jajo na twardo
Sok z cytryny
Sól, pieprz (równiez do smaku)
Avokado i jajo siekamy, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, sola i
pieprzem.
albo:
PASTA Z AVOKADO
2 avokado
Ząbek czosnku (taki średni)
Sok z połowy cytryny (też średniej)
1/2 opakowania kwaśnej śmietany 12% (będzie to 125 g)
Sól i pieprz do smaku
Miąsz avokado rozgnieśc widelcem (jub zmiksować), dodać sok z cytryny,
posiekany drobno (lub przepuszczony przez praskę) czosnek i śmietanę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Można i:
avokado podać z krewetkami, tylko qrna nie pamiętam przepisu ...
Pozdrawiam
--
Zenek
"Jak tam było, tak tam było, zawsze jakoś było.
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było"
- /Szwejk/ -
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 16:20:20
Temat: Re: avocado
Użytkownik "Zenek" <c...@p...pl> napisał w wiadomości
news:av4ae2$uh$1@news.tpi.pl...
>
> PASTA Z AVOKADO
> 2 avokado
> Ząbek czosnku (taki średni)
> Sok z połowy cytryny (też średniej)
> 1/2 opakowania kwaśnej śmietany 12% (będzie to 125 g)
> Sól i pieprz do smaku
taka pasta nazywa sie guacamole i jest rewelacyjna, stosowana w kuchni
meksykanskiej, dzieki dodatkom do awokado nabiera specyficznego smaku.
z iloscia smietany (ja dodaje zawsze jogurt naturalny) nie przesadzalbym, ja
dodaje nie wiecej niz lyzke, gora dwie na 1 awokado.
z czosnkiem jest tak, ze w usa zawsze sie stosowalo mniej wiecej 2 zabki na
jeden owoc, ale w polsce po wyprobowaniu daje 1 na 1 chyba ten polski jakis
mocniejszy.
jesli chodzi o sok to preferuje, jak w oryginale, z limonki nie z cytryny,
ale to kwestia gustu.
ja dodaje zwykle drobniutko posiekanej cebuli, ale bardzo drobno, do tego
jak mnie najdzie to papryczke ostra do smaku i dla wygladu. jesli nie ma to
chocby krople tabasco.
co jest moim zdaniem niezbedne to dodatek kolendry, wtedy smakuje to
zupelnie jak prawdziwe meksykanskie jedzenie
ja guacamole podaje zwykle z quesadilla ale jest tez swietne jako dip do
chipsow
uwaga1 po zrobieniu musisz koniecznie przykryc folia naczynie w ktorym
przechowujesz guacamole, awokado brdzo szybko ciemnieje jesli jest dostep
powietrza, niektorzy uwazaja ze trzeba trzymac w nim pestke, ja nigdy
tegonie robilem, przykrycie folia wystarcza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 20:56:54
Temat: Re: avocadoOn Fri, 3 Jan 2003 17:20:20 +0100, "blinko" <b...@n...gazeta.pl>
wrote:
>
>Użytkownik "Zenek" <c...@p...pl> napisał w wiadomości
>news:av4ae2$uh$1@news.tpi.pl...
>>
>> PASTA Z AVOKADO
>> 2 avokado
>> Ząbek czosnku (taki średni)
>> Sok z połowy cytryny (też średniej)
>> 1/2 opakowania kwaśnej śmietany 12% (będzie to 125 g)
>> Sól i pieprz do smaku
>
>taka pasta nazywa sie guacamole i jest rewelacyjna, stosowana w kuchni
>meksykanskiej, dzieki dodatkom do awokado nabiera specyficznego smaku.
>z iloscia smietany (ja dodaje zawsze jogurt naturalny) nie przesadzalbym, ja
>dodaje nie wiecej niz lyzke, gora dwie na 1 awokado.
Smietana w guacamole - herezja!!!!
;-0
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-03 21:02:01
Temat: Re: avocado
Uzytkownik "Art(Gruby)" <j...@p...net> napisal w wiadomosci
news:seub1v4i7vrtenako72qmf5i4hmpf7dql5@4ax.com...
> On Fri, 3 Jan 2003 17:20:20 +0100, "blinko" <b...@n...gazeta.pl>
>
>
> Smietana w guacamole - herezja!!!!
ja dodaje ogurtu, nie wiem czy o to ci chodzilo czy o sam fakt dodawania
czegos takiego? ja tak bylem nauczony robic przez znajomego - nie, nie
niemca, ani nie rosjanina, przez meksykanina, tak jak robil on w domu i tak
jak robili wszyscy jego znajomi i nie nie w niemczech ani w rosji ale w
poludniowej kaliforni, wierze, ze wiedzial co robi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 15:28:40
Temat: Re: avocado"blinko" <b...@n...gazeta.pl> wrote:
>ja dodaje ogurtu, nie wiem czy o to ci chodzilo czy o sam fakt dodawania
>czegos takiego? ja tak bylem nauczony robic przez znajomego - nie, nie
>niemca, ani nie rosjanina, przez meksykanina, tak jak robil on w domu i tak
>jak robili wszyscy jego znajomi i nie nie w niemczech ani w rosji ale w
>poludniowej kaliforni, wierze, ze wiedzial co robi
>
Hmmmmm...moze dostales "guacamole dip" ale nie guacamole - nawet
najwiekszy gringo , nie mowiac juz o chicano , nie doda smietany do
guacamole....
;->
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 16:08:29
Temat: Re: avocado
Uzytkownik "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> napisal w wiadomosci
news:n8vd1vsv98svqoh49m3cjhnv8vdbjtpom8@4ax.com...
> "blinko" <b...@n...gazeta.pl> wrote:
> Hmmmmm...moze dostales "guacamole dip" ale nie guacamole - nawet
> najwiekszy gringo , nie mowiac juz o chicano , nie doda smietany do
> guacamole....
trudno wyczuc ;)) angielski Josego byl i tak o niebo lepszy niz moj
hiszpanski huehueheu, no ale sprawdzilem w ksiazce kucharskiej amerykanskiej
i tez jest jogurt, wiec nie wiem co jest grane, mnie z tym smakuje, a ty jak
to robisz? chetnie sprawdze w domu bo generalnie wszystko meksykanskie
przechodzi mi przez gardlo plynnie i szybko ;))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 21:59:22
Temat: Re: avocado"blinko" <b...@n...gazeta.pl> wrote:
>trudno wyczuc ;)) angielski Josego byl i tak o niebo lepszy niz moj
>hiszpanski huehueheu, no ale sprawdzilem w ksiazce kucharskiej amerykanskiej
>i tez jest jogurt, wiec nie wiem co jest grane, mnie z tym smakuje, a ty jak
>to robisz? chetnie sprawdze w domu bo generalnie wszystko meksykanskie
>przechodzi mi przez gardlo plynnie i szybko ;))
Bardzo prosto:
2-3 avocado ( nie wiem co macie w Polsce - ja biore cos co bylo kiedys
odmiana Fuerte - teraz zdziczalo i kto go wie... Haas tez sie nada ale
jest nieco mniejsze) - obrane i zgniecione widelcem
Sredniej wielkosci cebule pokrojona w drobna kostke
Salsa fresca - ilosc na oko ,zeby nie bylo za rzadkie - [pomidor
lub dwa drobno posiekane , garsc cilantro (kolendra po polsku?) sok z
limonki lub trzech , zabek lub dwa czosnku i drobno posiekana papryka
habanero - dla slabych duchem moze byc jalepeno ...]Papryka bedzie
miala lepszy smak jak ja sie troche "przypiecze" ...
Wszystko wymieszac razem - w miare szybko zeby avocado nie szczernialo
- sok z limonki temu zapobiega...
Inna szkola nie gniecie avocado ale po przepolowieniu nacina owoc w
male kwadraty i wylyzkowuje to wszystko do miski po czym miesza
pozostale skladniki...
Smietana to wynalazek gringos - dodaje jej sie zeby guacamole
zwiekszylo obietosc a takze dla slabych duchem - lagodzi skutki
habanero ...;-)))))
Tutaj dobry artykul na temat avocado:
http://www.botgard.ucla.edu/html/botanytextbooks/eco
nomicbotany/Persea/
BTW - ja mieszkam a San Diego...
;-)))
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-04 22:21:41
Temat: Re: avocadona odmianach sie nie znam, a ze uwielbiam ostre wszystko, to moze sprobuje
bez jogurtu. zreszta dodawalem go tylko ciut, wiec az tak nie bylo,
natomiast sporo czosnku i cebulki rzeczywiscie i ja daje, jak spojrzysz w
posty wyzej to w zasadzie roznilismy sie tylko i wylacznie tym nieszczesnym
mabialem hihi, ale swoja droga to ja robie guacamole calkiem geste, nie
tylko jako dip, choc teraz sobie mysle, ze jakbym dodal do quesadilli do
poppieczenia z guacamole z jogurtem to byloby srednio, ja zawsze to
dawalemna koniec po podaniu, jakos w srodku mi tak nie lezalo,
cilantro to kolendra, dziiiiiz ilez ja sie tego naszukalem , bo generlanie
po angielsku kolendra jest inaczej, ale w kaliforni chyba sie przyjelo po
hiszpansku mowic, w koncu wpisalem w altaviste i dopiero pomoglo hihi
dziekuje za artykul, dodalem do ulubionych bede sobie jutro czytal, dzis
jakos zmeczony jestem, nie mam 9 godzin do tylu jak ty, to dopiero za jakis
czas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |