Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia biszkopt na tort - krok po kroku

Grupy

Szukaj w grupach

 

biszkopt na tort - krok po kroku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-23 15:46:40

Temat: biszkopt na tort - krok po kroku
Od: "marek m." <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Biszkopt na tort

Składniki na dużą tortownicę
6 jajek
6 łyżek wody
1 &frac12; szklanki cukru
1 &frac12; szklanki mąki (ziemniaczana + poznańska po połowie)
średnio kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli

Na wstępie najlepiej włączyć piekarnik by się nagrzał. Temperatura 180-200
stopni, dolna grzałka. Wysmarować cienko margaryną dno i brzegi tortownicy i
wysypać tartą bułką.

Do 6 białek dodać 6 łyżek wody (woda ułatwia ubicie białek) i szczyptę soli.
Ubić trzepaczką na sztywno. Powoli dodawać cukier dalej ubijając. W
międzyczasie do 6 żółtek dodać łyżkę octu (ocet rozpuszcza osłonki żółtek) i
rozmieszać w nie za małym kubeczku. Pod koniec ubijania białek do kubeczka z
żółtkami i octem dodać proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszać. Jak
spuchnie (ocet przereaguje z proszkiem do pieczenia i nie będzie go znać w
biszkopcie) dodać do ubitych białek i wymieszać. Przesiać mąkę przez sitko i
ostrożnie wymieszać z ubitymi jajkami. Przełożyć do tortownicy i piec około
30 minut. Pod koniec pieczenia można przełączyć na termo-obieg lub górną
grzałkę. Upieczony biszkopt odstaje od tortownicy na całym górnym obwodzie.

Na małą tortownicę użyć 2/3 składników.

W następnym odcinku masa ubijana na parze.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-23 16:25:45

Temat: Re: biszkopt na tort - krok po kroku
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>Pod koniec ubijania białek do kubeczka z
> żółtkami i octem dodać proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszać.
>
Biszkopt na proszku do pieczenia????
Pozdrówka - Agnieszka (zdziwiona wielce)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 16:35:39

Temat: Re: biszkopt na tort - krok po kroku
Od: "marek m." <m...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

;)
Hej

> >Pod koniec ubijania białek do kubeczka z
> > żółtkami i octem dodać proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszać.
> >
> Biszkopt na proszku do pieczenia????

Wypróbuj. Z dobrą masą tort wychodzi taki, że kroisz od razu na 6 kawałków bo
12 nie zjesz :)

pozdr
mm

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 17:21:35

Temat: Re: biszkopt na tort - krok po kroku
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 23 Nov 2004 16:35:39 +0000 (UTC), Waćpanna lub Waćpan *marek m.*,
w wiadomości news:<news:cnvosr$82v$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:

>> Biszkopt na proszku do pieczenia????
>
> Wypróbuj. Z dobrą masą tort wychodzi taki, że kroisz od razu na 6 kawałków bo
> 12 nie zjesz :)

No ale Agnieszce chodziło raczej o to, że biszkopt z definicji nie zawiera
proszku do pieczenia :) Z proszkie to jest już ciasto proszkowe i juz.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 17:39:49

Temat: Re: biszkopt na tort - krok po kroku
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



"marek m." wrote:

> Biszkopt na tort

Mimo nawalu sztucznosci w jedzeniu, niektorzy z nasz w dalszym ciagu
przygotowuja jedzenie tak, jakby nie bylo na swiecie wielkich osiagniec chemii.
Niektorzy z nas wierza, ze jest to zdrowszy typ zycia. W zwiazku z tym pozwole
sobie nie zgodzic sie z Toba - prawdziwy, klasyczny biszkopt nie zawiera w
sobie ani proszku, ani octu, ani soli, a tylko jajka, make i cukier. Nic
wiecej. Z proszkiem to jest babka.

>
>
> Składniki na dużą tortownicę
> 6 jajek
> 6 łyżek wody
> 1 &frac12; szklanki cukru

popraw kodowanie ulamkow

>
> 1 &frac12; szklanki mąki (ziemniaczana + poznańska po połowie)
> średnio kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
> 1 łyżka octu
> szczypta soli
>
> Na wstępie najlepiej włączyć piekarnik by się nagrzał. Temperatura 180-200
> stopni, dolna grzałka. Wysmarować cienko margaryną

smak margaryny natychmiast przejdzie do ciasta i nada mu "kupny" smak. Formy do
ciast powinny byc smarowane maslem.


> dno i brzegi tortownicy i
> wysypać tartą bułką.

Tarta bulka chrzesci w zebach. Forma wysypana maka tak samo nie przykleja
ciasta, a biszkopt jest szlachetniejszy.

>
>
> Do 6 białek dodać 6 łyżek wody (woda ułatwia ubicie białek) i szczyptę soli.

Po co sol w ciescie? Jesli masz swieze jajka, bialka ubija sie doskonale bez
soli czy wody - sol niszczy smak tego delikatnego ciasta.

>
> Ubić trzepaczką na sztywno. Powoli dodawać cukier dalej ubijając. W
> międzyczasie do 6 żółtek dodać łyżkę octu (ocet rozpuszcza osłonki żółtek) i
> rozmieszać w nie za małym kubeczku. Pod koniec ubijania białek do kubeczka z
> żółtkami i octem dodać proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszać. Jak
> spuchnie (ocet przereaguje z proszkiem do pieczenia i nie będzie go znać w
> biszkopcie)

w tym momencie caly proszek wyreaguje, i po paru minutach skonczy mu sie
dzialanie, wiec po co go dodawac?

> dodać do ubitych białek i wymieszać. Przesiać mąkę przez sitko i
> ostrożnie wymieszać z ubitymi jajkami. Przełożyć do tortownicy i piec około
> 30 minut. Pod koniec pieczenia można przełączyć na termo-obieg lub górną
> grzałkę. Upieczony biszkopt odstaje od tortownicy na całym górnym obwodzie.
>
> Na małą tortownicę użyć 2/3 składników.
>
> W następnym odcinku masa ubijana na parze.

Jesli chcesz wyprobowac przepis na klasyczny biszkopt, ktory jest latwy w
przygotowaniu, ZAWSZE sie udaje i smakuje jak biszkopt powinien, to zapraszam
do tego watku po przepis:

http://tinylink.com/?9ep5kOjcAR

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 19:08:24

Temat: Re: biszkopt na tort - krok po kroku
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> ani soli
>

Z tym to bym się nie zgodziła

>
> Z proszkiem to jest babka.
>

Mocno nędzna, babkę można zrobić też bez proszku

Pozdrówka - Agnieszka
P.S. Moja Mama mówiła: do każdego ciasta dodaj ciutkę soli, a do wielu
słonych potraw - kapkę cukru (np. do rosołu)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 21:50:52

Temat: Re: biszkopt na tort - krok po kroku
Od: "Seewald" <s...@p...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:co01r2$pvk$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > ani soli
> > Właśnie szczyptę soli dodaję do białek przed ubijaniem, wtedy piana jest
bardzo sztywna, i mąkę daję krupczatkę, biszkopt jest wtedy puszysty.
Pozdrawiam pichcących
Seewald

>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 22:04:30

Temat: Re: biszkopt na tort - krok po kroku
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Seewald wrote:

> Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:co01r2$pvk$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > >
> > > ani soli
> > > Właśnie szczyptę soli dodaję do białek przed ubijaniem, wtedy piana jest
> bardzo sztywna, i mąkę daję krupczatkę, biszkopt jest wtedy puszysty.
> Pozdrawiam pichcących
> Seewald
>

Dobrze ubita piana ze swiezych jajek jest bardzo sztywna, czy dodasz soli czy
nie. A po co Ci ta sol? Lubisz miec podwyzszone cisnienie?
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-23 22:53:41

Temat: Re: biszkopt na tort - krok po kroku
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mardi 23 novembre 2004 ŕ 23:04:30, vous écriviez :

>> > > Właśnie szczyptę soli dodaję do białek przed ubijaniem, wtedy piana jest
>> bardzo sztywna, i mąkę daję krupczatkę, biszkopt jest wtedy puszysty.
>> Pozdrawiam pichcących
>> Seewald
>>

> Dobrze ubita piana ze swiezych jajek jest bardzo sztywna, czy dodasz soli czy
> nie. A po co Ci ta sol? Lubisz miec podwyzszone cisnienie?

Tak.

Mam problemy z cisnieniem (za niskie, hypotension jak to sie u
nas mowi), powinnam jesc sol, miedzy innymi.


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-24 00:34:28

Temat: Re: biszkopt na tort - krok po kroku
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



"Ewa (siostra Ani) N." wrote:

> Le mardi 23 novembre 2004 ŕ 23:04:30, vous écriviez :
>
> >> > > Właśnie szczyptę soli dodaję do białek przed ubijaniem, wtedy piana jest
> >> bardzo sztywna, i mąkę daję krupczatkę, biszkopt jest wtedy puszysty.
> >> Pozdrawiam pichcących
> >> Seewald
> >>
>
> > Dobrze ubita piana ze swiezych jajek jest bardzo sztywna, czy dodasz soli czy
> > nie. A po co Ci ta sol? Lubisz miec podwyzszone cisnienie?
>
> Tak.
>
> Mam problemy z cisnieniem (za niskie, hypotension jak to sie u
> nas mowi), powinnam jesc sol, miedzy innymi.
>
> Ewcia
>

W takim razie przepraszam.
A czy wiesz, ze rozmaryn i Leonorus cardiaca sa uzywane na podwyzszenie cisnienia,
szczegolnie u osob letargicznych, ze zmniejszona iloscia energii? Czy uzywasz
jakies ziola, czy po prostu dbasz o diete?
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co podac do grzanego wina??
Witam i pytam :)
Jak ktoś się barzdzo nudzi...
Real picture of celebs Christina Aguilera
Połączenie: Śledź + Twarożek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »