| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-15 09:17:43
Temat: blyszczaca polewa czekoladowajak zrobic polewe czekoladowa zeby byla blyszczaca i nie twarda jak
skorupa. zrobilam piernik - pierwszy raz w zyciu - dojrzewal sobie
prawie 2 miesiace i chcialam go polac polewa, a niestety te polewy
ktore robilam do tej pory po wystygnieciu robily sie strasznie twarde i
matowe :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-15 09:22:36
Temat: Re: blyszczaca polewa czekoladowa
<m...@p...onet.pl> wrote in message
news:1166174263.086890.293590@l12g2000cwl.googlegrou
ps.com...
> jak zrobic polewe czekoladowa zeby byla blyszczaca i nie twarda jak
> skorupa. zrobilam piernik - pierwszy raz w zyciu - dojrzewal sobie
> prawie 2 miesiace i chcialam go polac polewa, a niestety te polewy
> ktore robilam do tej pory po wystygnieciu robily sie strasznie twarde i
> matowe :(
Obtopić palnikiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-15 09:43:58
Temat: Re: blyszczaca polewa czekoladowa/.../ napisał(a):
> Obtopić palnikiem.
Mniej hardkorowo - wstawić na moment do rozgrzanego piekarnika. Tylko nie
wiem, czy wszystkie rodzaje polew tak mają...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-15 09:58:18
Temat: Re: blyszczaca polewa czekoladowa
"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:eltqou$cpr$1@inews.gazeta.pl...
> /.../ napisał(a):
>
>> Obtopić palnikiem.
>
> Mniej hardkorowo - wstawić na moment do rozgrzanego piekarnika. Tylko nie
> wiem, czy wszystkie rodzaje polew tak mają...
>
> Ania
Dlatego palnik bezpieczniejszy!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-15 10:06:03
Temat: Re: blyszczaca polewa czekoladowa jak zrobic polewe czekoladowa zeby byla blyszczaca i nie twarda jak
> skorupa.
witam,
z tego przepisu korzystam już bardzo długo i zawsze polewa wychodzi
błyszcząca.
Do garnka wrzucasz ok. 1/4 kostki margaryny i rozpuszczasz na małym ogniu,
dodajesz ok 1/4 szklanki cukru (5-6 łyżek) i kilka łyżek wody lub mleka. Jak
cukier się rozpuści, zestawiasz garnek z gazu i energicznie mieszając
dodajesz ok. 2 łyżek kakao. Gdy polewa będzie już gładka, postaw garnek na
1-2 minutki na gaz żeby tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła.
Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże się za gęsta, dodaj 1-2
łyżki przegotowanej wody i dobrze wymieszaj.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-15 10:59:33
Temat: Re: blyszczaca polewa czekoladowa
> witam,
> z tego przepisu korzystam już bardzo długo i zawsze polewa wychodzi
> błyszcząca.
>
> Do garnka wrzucasz ok. 1/4 kostki margaryny i rozpuszczasz na małym ogniu,
> dodajesz ok 1/4 szklanki cukru (5-6 łyżek) i kilka łyżek wody lub mleka. Jak
> cukier się rozpuści, zestawiasz garnek z gazu i energicznie mieszając
> dodajesz ok. 2 łyżek kakao. Gdy polewa będzie już gładka, postaw garnek na
> 1-2 minutki na gaz żeby tylko zdążyła lekko zakipieć i się nie zwarzyła.
> Kakao bardzo zagęszcza polewę, więc jeśli okaże się za gęsta, dodaj 1-2
> łyżki przegotowanej wody i dobrze wymieszaj.
>
> Iwona
dziekuje bardzo :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-18 13:40:09
Temat: domowa polewa czekoladowa do ciastPYSZNA POLEWA CZEKOLADOWA
2 łyżki margaryny (zwykła)
2 łużki gęstej śmietany
4 łyżki cukru zwykłego
składniki rozpuścić i zagotować ciągle mieszając
odstawić z kuchenki
dodać
2 łyżki kakao i dokłanie ubić koniecznie mikserem
ponownie zagotować ciągle mieszając.
Polewa gotowa do ciasta bezpośrednio po przygotowaniu.
polecam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |