Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Weronika Baran <w...@b...be>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brązowawe robaczki w mące
Date: Sat, 10 Feb 2007 18:20:08 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <eqkush$r27$1@inews.gazeta.pl>
References: <eqku1a$12q$1@news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: inet20908na-2.eranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1171128019 27719 213.158.196.98 (10 Feb 2007 17:20:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Feb 2007 17:20:19 +0000 (UTC)
X-User: werkaa
X-Antivirus: avast! (VPS 000712-2, 2007-02-09), Outbound message
In-Reply-To: <eqku1a$12q$1@news.interia.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.9 (Windows/20061207)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:290917
Ukryj nagłówki
chairon napisał(a):
> Witam
>
> Czy ktoś wie jak nazywają się takie małe, brązowawe robaki, które
> zazwyczaj występują w mące, kaszy i innych sypkich produktach. Szukam na
> różnych forach i grupach, a tam jak ktoś pyta o nazwę, to jest odpowiedź
> "poszukaj w googlach". Szukam i w kółko to samo - poszukaj w googlach.
>
a moze wołek zbożowy?
za wikipedią:
Wołek zbożowy (Sitophilus granarius, Sitophila granaria, Calandra
granaria) - owad z rzędu chrząszczy. Długość do 4 mm. Barwa czarna,
przedplecze i pokrywy skrzydłowe punktowane. Wołek zbożowy jest
pozbawiony skrzydeł błoniastych.
Jest to gatunek synantropijny, żerujący na ziarnie zmagazynowanego
zboża. Larwy rozwijają się w ziarnie żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia,
ryżu, kukurydzy. W przypadku braku ziarna larwy mogą się rozwijać w
produktach mącznych takich jak makaron czy suszony chleb. Samica
rozpoczyna składanie jaja w ziarnie od wygryzienia w nim kanalika.
Następnie umieszcza w nim jajo i zasklepia kanalik specjalną wydzieliną.
Do jednego ziarna zboża składane jest jedno jajo, wyjątkowo w ziarnach
kukurydzy kilka. W ciągu życia samica wołka składa do średnio 150 jaj
(maksymalnie 700).
Po 8-10 dniach z jaja wykluwa się larwa która żeruje około40 dni, a
następnie przepoczwarza się. Postać dorosła żeruje w ziarnie kilka dni
po czym opuszcza je przez wygryziony otwór. Uszkodzone przez wołka
ziarno traci około 15% masy i nie nadaje się do celów spożywczych. W
ziarnach zboża uszkodzonych przez wołka swoje jaja inne szkodniki
magazynowe takie jak trojszyk ulec.
Pozdrawiam
Weronika Baran
|