| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-04 21:42:13
Temat: bułkiWitam.
Poszukuję przepisu na bułki, mogą być francuskie i na słotko lub też
klasyczne.
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-04 21:50:07
Temat: Re: bułki/ogolne slodkie ciasto drozdzowe
ankastys wrote:
>
> Witam.
>
> Poszukuję przepisu na bułki, mogą być francuskie i na słotko lub też
> klasyczne.
>
> Anka
ogolne ciasto drozdzowe na slodkie wypieki z suchych drozdzy
2 paczki drozdzy
2/3 szklanki bardzo cieplego mleka (jak dotkniesz palcem to nie parzy,
ale jest gorace)
2 lyzki cukru
2 czubate lyzki maki
3 zoltka
1/4 szklanki cukru
2-3 szklanki maki
2-3 lyzki miekkiego masla
Wymieszac pierwsza grupe skladnikow, przykryc i odstawic na 10 minut. Po dziesieciu
minutach powinno wygladac spuchniete, zbabelkowane. Jesli tak nie
wyglada, to drozdze byly stare i nie urosna. Wyrzucic. Jesli jest
zbabelkowane, to dodac make, kogel mogel z 3 zoltek i cwierc szklanki
cukru, i zarobic. Nie dodawac stopionego masla, bo bardzo zwalnia
dzialanie suchych drozdzy. Wyrobic ciasto, dodajac tyle maki, zeby nie
przyklejalo sie do palcow, i wyrabiac. Po chwili dodac 2-3 lyzki bardzo
miekkiego masla, i dalej wyrabiac. Gdy ciasto jest gladkie jak jedwab,
wlozyc do ogrzanej miski, przykryc scierka i odstawic w cieple miejsce.
Po pierwszym rosnieciu mozna formowac chalke, buleczki maslane,
rogaliki, paczki, drozdzowki, makowiec czy slodkie paluszki.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |