« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-20 11:06:46
Temat: Czy pyzy można nadziać surowym mielonym? PILNEPytanie jak w temacie. Kupiłam już mielone mięso i nie wiem, czy dobrze
zrobiłam. Nie stanie się z tymi pyzami nic złego?
Tylko na mnie nie krzyczcie, nie działa mi przeglądarka i nie mogę poszukać
w goglach, a sprawa pilna.
Z góry dzięki
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-20 15:50:05
Temat: Re: Czy pyzy można nadziać surowym mielonym? PILNE====
Zważając na fakt, że mięso powinno się gotować kilkanaście-kilkadziesiąt
minut, a pyzy kilka minut, to skłaniam się do wniosku, iż nie można nadziać
surowym. Ale można przesmażyć, doprawić i potem nadziać.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 16:20:16
Temat: Re: Czy pyzy można nadziać surowym mielonym? PILNEUżytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bujimt$3kf$1@inews.gazeta.pl...
> ====
> Zważając na fakt, że mięso powinno się gotować kilkanaście-kilkadziesiąt
> minut, a pyzy kilka minut, to skłaniam się do wniosku, iż nie można
nadziać
> surowym. Ale można przesmażyć, doprawić i potem nadziać.
> waldek
> ====
To jakim cudem sie robi cepeliny, ktore sie gotuje 30-40 minut w zaleznosci
od wielkosci? ;-P
Pewnie dla Ewy to juz musztarda po obiedzie, ale moze na przyszlosc sie
przyda... Pyzy jak najbardziej mozna nadziac surowym mielonym, wymieszanym z
drobno posiekana cebula.
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 17:05:10
Temat: cepeliny (was: Re: Czy pyzy można nadziać surowym mielonym? )In article <bujkps$9ch$1@absolut.sgh.waw.pl>,
"Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> wrote:
>
> To jakim cudem sie robi cepeliny, ktore sie gotuje 30-40 minut w zaleznosci
> od wielkosci? ;-P
>
> Pewnie dla Ewy to juz musztarda po obiedzie, ale moze na przyszlosc sie
> przyda... Pyzy jak najbardziej mozna nadziac surowym mielonym, wymieszanym z
> drobno posiekana cebula.
>
> Bozenka z Wilna :-)
Czy masz jakieś pojęcie, kiedy pojawiły się cepeliny w kuchni
litewskiej? Przecież nazwa nie może mieć więcej niż jakieś sto lat, a
zapewne mniej.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 17:26:19
Temat: Re: cepeliny (was: Re: Czy pyzy można nadziać surowym mielonym? )Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-
> Czy masz jakieś pojęcie, kiedy pojawiły się cepeliny w kuchni
> litewskiej? Przecież nazwa nie może mieć więcej niż jakieś sto lat, a
> zapewne mniej.
>
> Władysław
Mysle, ze pojawily sie duzo wczesniej niezeli nazwa "cepeliny", poniewaz
cepeliny maja tez litewska nazwe "didzkukuliai" (przez "z" z kropka), co
moze dac do myslenia, iz mogly byc wczesniej niezeli te latajace
"cepeliny"... ;-) Z drugiej strony, az takie super stare tez nie moga byc,
poniewaz ziemniaki zaczeto uprawiac na Litwie gdzies tak mniej wiecej w XVII
wieku...
W dostepnej mi w tej chwili ksiazce o kuchni litewskiej niestety nie ma nic
na temat "pojawienia sie" cepelinow, jak dania tak i nazwy... Gdy bede w
domu, to zajrze do innych ksieg, jak nie zapomne... ;-)
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 18:44:19
Temat: Re: Czy pyzy możnanadziać surowym mielonym? PILNEOn Tue, 2004-01-20 at 12:06, Medea wrote:
> Pytanie jak w temacie. KupiĹam juĹź mielone miÄso i nie wiem, czy dobrze
> zrobiĹam. Nie stanie siÄ z tymi pyzami nic zĹego?
> Tylko na mnie nie krzyczcie, nie dziaĹa mi przeglÄ
darka i nie mogÄ poszukaÄ
> w goglach, a sprawa pilna.
> Z gĂłry dziÄki
> Ewa
Bardzo dobre sa wareniki - rosyjskie pierozki z wolowina. Musza byc
bardzo malutkie, bo inaczej ciasto sie rozgotuje, a mieso jeszcze w
srodku surowe.
Na 30 deko wolowiny (najlepiej na tatara, poledwicy) mielonej dac duza
cebule bardzo drobno posiekana, lyzeczke soli, pieprzu do smaku (ja daje
duzo). Nadziewac tym pierozki, gotowac az wyplyna i jeszcze 2-3 minuty.
Podawac z mocno kwasna smietana lub marynatami - korniszonami, grzybkami
w occie. Popijac mocno zmrozona wodka ;)
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 21:55:36
Temat: Re: cepeliny (was: Re: Czy pyzy można nadziać surowym mielonym? )In article <bujoln$ai9$1@absolut.sgh.waw.pl>,
"Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> wrote:
> Mysle, ze pojawily sie duzo wczesniej niezeli nazwa "cepeliny", poniewaz
> cepeliny maja tez litewska nazwe "didzkukuliai" (przez "z" z kropka),
A czy to może coś znaczy? Albo znasz etymologię?
> co
> moze dac do myslenia, iz mogly byc wczesniej niezeli te latajace
> "cepeliny"... ;-) Z drugiej strony, az takie super stare tez nie moga byc,
> poniewaz ziemniaki zaczeto uprawiac na Litwie gdzies tak mniej wiecej w XVII
> wieku...
Widzę, że Litwa zawsze była w awangardzie europejskiej .;-)
>
> W dostepnej mi w tej chwili ksiazce o kuchni litewskiej niestety nie ma nic
> na temat "pojawienia sie" cepelinow, jak dania tak i nazwy... Gdy bede w
> domu, to zajrze do innych ksieg, jak nie zapomne... ;-)
Dziękuję, błybym wdzięczny.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 22:01:53
Temat: Wareniki (was: Re: Czy pyzy mo?nanadziac surowym mielonym? )In article <1074623388.3363.28.camel@cosmos>,
m...@p...onet.pl (Kot) wrote:
> On Tue, 2004-01-20 at 12:06, Medea wrote:
> > Pytanie jak w temacie. KupiA!=am juA? mielone miA?so i nie wiem, czy dobrze
> > zrobiA!=am. Nie stanie siA? z tymi pyzami nic zA!=ego?
> > Tylko na mnie nie krzyczcie, nie dziaA!=a mi przeglA?darka i nie mogA?
> > poszukaA?
> > w goglach, a sprawa pilna.
> > Z gA"ry dziA?ki
> > Ewa
>
> Bardzo dobre sa wareniki - rosyjskie pierozki z wolowina. Musza byc
> bardzo malutkie, bo inaczej ciasto sie rozgotuje, a mieso jeszcze w
> srodku surowe.
>
Jak si? daje TAKI przepis, i to jeszce o ile pami?tam na potraw?, ktora
si? dotad na naszej liEcie nie pojawi?a, to wypada przynajmniej zmienic
temat!
W?adys?aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 22:02:37
Temat: Re: cepeliny (was: Re: Czy pyzy można nadziać surowym mielonym? )Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-> "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> wrote:
> > Mysle, ze pojawily sie duzo wczesniej niezeli nazwa "cepeliny", poniewaz
> > cepeliny maja tez litewska nazwe "didzkukuliai" (przez "z" z kropka),
>
> A czy to może coś znaczy? Albo znasz etymologię?
Teraz bede strzelac tak na glupa... ;-)
"didz" moglo powstac od slowa "didziulis" (wszedzie "z" z kropka) czyli
duzy, ale bardziej w odcieniu wielgachny... "kukuliai" tak czasami mowia na
swinie, a raczej na male swinki... wiec w sumie by bylo "wielgachne
swinki"... troche dziwne, wiec wcale nie musi to byc prawda ;-)
> > co
> > moze dac do myslenia, iz mogly byc wczesniej niezeli te latajace
> > "cepeliny"... ;-) Z drugiej strony, az takie super stare tez nie moga
byc,
> > poniewaz ziemniaki zaczeto uprawiac na Litwie gdzies tak mniej wiecej w
XVII
> > wieku...
>
> Widzę, że Litwa zawsze była w awangardzie europejskiej .;-)
;-)
> > W dostepnej mi w tej chwili ksiazce o kuchni litewskiej niestety nie ma
nic
> > na temat "pojawienia sie" cepelinow, jak dania tak i nazwy... Gdy bede w
> > domu, to zajrze do innych ksieg, jak nie zapomne... ;-)
>
> Dziękuję, błybym wdzięczny.
Ok. Postaram sie pamietac i poszukac czegos na ten temat.
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-20 22:12:35
Temat: Re: Wareniki (was: Re: Czy pyzy mo?nanadziac surowym mielonym? )On Tue, 2004-01-20 at 23:01, Wladyslaw Los wrote:
>
> > Bardzo dobre sa wareniki - rosyjskie pierozki z wolowina. Musza byc
> > bardzo malutkie, bo inaczej ciasto sie rozgotuje, a mieso jeszcze w
> > srodku surowe.
> >
>
> Jak si? daje TAKI przepis, i to jeszce o ile pami?tam na potraw?, ktora
> si? dotad na naszej liEcie nie pojawi?a, to wypada przynajmniej zmienic
> temat!
O pardonsik, ale bylo: http://glinki.com/?l=8Fl5 i podaje tu tylko jeden
przyklad, bo kilka razy sie przepis na wareniki pojawial.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |