Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chilli vs papryka ostra

Grupy

Szukaj w grupach

 

chilli vs papryka ostra

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-11 10:44:24

Temat: chilli vs papryka ostra
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

czy chilli i papryka ostra to to samo? podejrzewam ze nie, czym wiec sie
roznia i co jest ostrzejsze?
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-11 11:49:01

Temat: Re: chilli vs papryka ostra
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

sa rozne odmiany chillies/chiles. podobno nowa wyhodowana jest
taka, co niedoswiadzconym daje atak serca.
Znajoma z Nowego Meksyku przyslala mi w roznej formie pare odmian
, jak to ona okreslila, dla tchorzy...sprobowalam w daniu i nie
dalam rady. ona tez cos wspominala o lodach chile....

wychodzi mi, jak z fusow, ze papryka to papryka - niektore sa
lagodne, niektore diabelskie.

Krysia

>czy chilli i papryka ostra to to samo? podejrzewam ze nie, czym wiec sie
>roznia i co jest ostrzejsze?
>Asia
>

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-11 11:51:34

Temat: Re: chilli vs papryka ostra
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

>
> czy chilli i papryka ostra to to samo? podejrzewam ze nie, czym wiec sie
> roznia i co jest ostrzejsze?

nie da się powiedzieć. Jest tyle gatunków chili i papryki. Ja np. używam
"do wszystkiego" chile ancho. Mają chyba klasyfikacje medium. Chile
morita mają klasyfikację very hot. Muszę jeszcze pogrzebać w internecie,
to dam więcej.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-12 03:22:00

Temat: Re: chilli vs papryka ostra
Od: l...@a...com (Lilibell555) szukaj wiadomości tego autora

>czy chilli i papryka ostra to to samo? podejrzewam ze nie, czym wiec sie
>roznia i co jest ostrzejsze?
>Asia

Mnie sie wydaje,ze to to samo ale nie popieram tego wiedza z
encyklopedii.Ostrosc zalezy od rodzaju papryczek i jeszcze w kazdym rodzaju
trafiaja sie sztuki ostre i mniej ostre.Glowne zrodlo "zajzajeru"znajduje sie w
pesteczkach i zylkach takze jak sie chce czuc smak chiles a nie tylko ostrosc
to lepiej je oczyscic.Z tego co probowalam to najostrzejsze jest chile de
arbol,zgroza!
Takze oprocz skali ostrosci chiles maja rozne smaki jak ktos jest zahartowany i
jest w stanie je smakowac.
Dotka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zupa bananowa - przepis amazonski
Kirhari
Prawdziwe wyzwanie
Tandoori
Muzyka w kuchni

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »