« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-23 15:05:28
Temat: Maka typ 450- pytanieZabraklo mi maki do nalesnikow, a ze pod reka mam "Biedronke", zakupilam
jakis wynalazek pt. " Maka z polskich zboz", czy jakos w ten desen. Nie
darze zbytnim zaufaniem produktow z adnotacja: "wyprodukowano dla....", ale
nie o to chodzi. Kupilam, nalesniki usmazone, zaciekawilo mnie natomiast
pare cyferek, a mianowicie: maka, typ 450. Na torebkach z innymi rodzajami
maki byly inne symbole. Czy ktos z Was wie, o co chodzi?
Pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-23 16:30:58
Temat: Re: Maka typ 450- pytanieOznaczenie to mówi, że z 1000 kg zboża wyprodukowano 450 kg mąki.
Jednym słowem - im niższa numeracja, tym bardziej "oczyszczona" mąka. Typ
400, czy 450 świetnie nadaje się np. do biszkoptów. Zresztą ja właściwie
wszystkie ciasta robię z mąki typu 450.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 18:14:21
Temat: Re: Maka typ 450- pytanieDzieki, Ewa, za odpowiedz.
Pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 18:33:48
Temat: Re: Maka typ 450- pytanie. Sprostowanie.Dorota, poprawiam się szybko, bo chyba moje informacje (zasłyszane od kogoś)
okazały się nieścisłe. Właśnie dostałam maila z poprawką, którego
zamieszczam poniżej.
Pozdrawiam - Ewa
> Tu jest nieścislość to nie chodzi o to ze z 1000kg zboża wyprodukowano 450
kg mąki, z 1000kg jest okolo 900kg mąki tu chodzi o popół ze 100gram zboża
jest 450miligramow popiołu "Typ 500" ma 500 miligramów popiołu.
Czyli im mniejsza popiołowość to jest jaśniejsza
Pzdr Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 07:41:34
Temat: Re: Maka typ 450- pytanie
Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b0p0b9$1g6b$1@foka.acn.pl...
>: maka, typ 450. Na torebkach z innymi rodzajami
> maki byly inne symbole. Czy ktos z Was wie, o co chodzi?
> Dorota
pozwolilam sobie skopiowac dla Ciebie post Stryjka z 28 czerwca 2001 r z
naszego archiwum,
Jola L-L
"....
Typów mak jest bardzo wiele, ponizej opisuje te najwazniejsze.W zaleznosci
od stopnia przemialu
Make dzielimy na :
ZYTNIA :
Razowa TYP 2000 ( prawdopodobnie to pelnoziarnista, chociaz to okreslenie
dotyczy wypieku, a nie maki
to z tej maki robi sie ciemne pieczywo razowe. Nawet do najbardziej ciemnego
pieczywa razowego dodaje sie równiez inne maki w tym pszenna.
W zaleznosci od ilosci innych mak otrzymujemy wypieki o róznym stopniu
razowosci i ciemnosci .
Pytlowa TYP 720 - Maka która jest czesto zasadniczym skladnikiem pieczywa
zytniego i mieszanego np. klasycznego bochenka chleba.
Zytnia TYP 650 - Przewaznie wystepuje jako skladnik uzupelniajacy w
recepturach ciast mieszanych
PSZENNA :
Razowa pszenna zwana Grahamem TYP 2000 dawniej TYP 1850. - Wyrabia sie z
niej ciasto na chleb i bulki pszenne razowe zwane Grahamem
Pszenna tzw. Chlebowa TYP 850 - Dodaje sie ja do ciast mieszanych pszen-
zyt czyli do wiekszosci pieczywa dostepnego w handlu.
Pszenna TYP 650 - Obydwie nie spotykane w handlu dlatego tez nie maja nazw
handlowych.
Krupczatka TYP 550 - Doskonala do wypieku wszelkich ciast kruchych.
Wroclawska TYP 500 - Dawniej 550 ( do klasycznych drozdzowych )
Poznanska TYP 500 - Wlasciwie tylko do robienia klusek, makaronów, pierogów
Tortowa TYP 450 - Jak sama nazwa wskazuje np. do biszkoptów tortowych.
W tej chwili w handlu jest dostepnych wielu producentów i kazdy z nich
wymysla swoje nazwy dla swojego produktu
wiec mozna dostac zametu kupujac make. Jednakze od wielu lat w
profesjonalnym piekarnictwie istnieje scisle okreslenie typu maki
w zaleznosci od stopnia przemialu, Maka bardziej, najdrobniej zmielona to
mniejszy TYP 450, a tam gdzie ziarno zostalo najmniej zmielone, maka ma
wiecej blonnika i mineralów to wyzszy TYP 2000 dlatego pieczywo razowe uwaza
sie za zdrowsze.
Uzyte przeze mnie w powyzszym zestawieniu nazwy handlowe obowiazywaly od
wielu lat i sa scisle przypisane do rodzaju maki niezaleznie z jakiego mlyna
ona pochodzi i jaka aktualnie nazwe nosi. Np maka : "Babuni" i
"Szymanowska" to ten sam TYP ( 500) czyli dawniej Wroclawska.
Piekarze przewaznie uzywaja typu a nie nazwy do okreslenia konkretnej maki.
Jezeli zdarza sie ze uzywaja nazwy handlowej to takiej jak te wymienione
powyzej.
Kupujac Make proponuje Ci zwracac uwage na jej TYP który wielu producentów
juz drukuje na opakowaniu, ma to zasadnicze znaczenie
dla jakosci produktu który bedziesz piekla.
Maki zytnie, przewaznie nie wystepuja w handlu, ze wzgledu na specyfike ich
zastosowania ( przewaznie do pieczenia chleba ), osobiscie widzialem tylko
typ 720 i to w okresie przedswiatecznym.
Stryjek
----------------------------------------------------
------
od siebie jeszcze dorzuce, ze zawsze mam w domu dwa rodzaje mak pod reka,
krupczatke- do kruchych ciast i tortowa, ktora wlasciwie uzywam do calej
reszty(upraszczajac)
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 08:12:51
Temat: Re: Maka typ 450- pytanieRazowa TYP 2000 ( prawdopodobnie to pelnoziarnista>
> Pytlowa TYP 720
> Zytnia TYP 650
> PSZENNA :
> Razowa pszenna zwana Grahamem TYP 2000 dawniej TYP 1850.
Hej!
Szkoda słów - te mąki istnieją chyba tylko teoretycznie - dla zwykłych
śmiertelników są niedostępne! :(
Od kilku dni jeżdżę po sklepach i marketach - nigdzie nie ma mąki, poza wiejską
TYP 650, z której piekę chleb. Jestem właśnie na etapie wypiekania różnego
rodzajów chlebów, najbardziej denerwuje mnie fakt braku dobrych mąk
przeznaczonych własnie do chleba! :(
Chyba przejdę się do piekarni "w żebry" :) Może piekarze odstąpią mi z
kilogram..
Pozdrawiam
poszukująca dobrej, chlebowej mąki Iwona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 09:40:23
Temat: Re: Maka typ 450- pytanie
Użytkownik <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:0fa0.000004de.3e30f582@newsgate.onet.pl...
> Razowa TYP 2000 ( prawdopodobnie to pelnoziarnista>
> > Pytlowa TYP 720
> > Zytnia TYP 650
> > PSZENNA :
> > Razowa pszenna zwana Grahamem TYP 2000 dawniej TYP 1850.
>
> Hej!
> Szkoda słów - te mąki istnieją chyba tylko teoretycznie - dla zwykłych
> śmiertelników są niedostępne! :(
razowe maki mozna kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia, na ogol spory wybor,
natomiast zytnia typ 720 mozna kupic albo po prostu jako zytnia albo jako
make zurkowa, czesto w normalnych spozywczych (zurkowa widywalam w Netto)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 10:04:22
Temat: Re: Maka typ 450- pytanie
>
> razowe maki mozna kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia, na ogol spory wybor,
O tym nie pomyślałam... Dziękuję! Zaraz po pracy póhdę do sklepu ze zdrową
żywnością. :)
> natomiast zytnia typ 720 mozna kupic albo po prostu jako zytnia albo jako
> make zurkowa, czesto w normalnych spozywczych (zurkowa widywalam w Netto)
!!! Wczoraj "na próbę" kupiłam mąkę żurkową w Auchanie, ale mąż zbił mnie z
tropu, mówiąć, że to raczej nie jest mąka do wypieku chleba!
Skoro mąka żurkowa jest dobra, to piekę dziś chleb pszenno-żytni. :))
Serdecznie dziękuję Basieńko! Szkoda, że nie mogę zaprosić Cię na kromeczkę
świeżego chleba z masłem... ;-) chyba że... wirtualnie... :))) (Jestem z
Dąbrowy Górniczej)
Coraz lepiej mi wychodzą te chleby, a już myślałam, że mam dwie lewe ręce...
Serdecznie pozdrawiam
Iwona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 12:58:03
Temat: Re: Maka typ 450- pytanieDziekuje, Jolu, bardzo za wyczerpujace informacje.
Pozdrawiam serdecznie:-)
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-25 23:19:28
Temat: Re: Maka typ 450- pytanieJola L-L wrote:
> Pszenna tzw. Chlebowa TYP 850 - Dodaje sie ja do ciast mieszanych pszen-
> zyt czyli do wiekszosci pieczywa dostepnego w handlu.
> Pszenna TYP 650 - Obydwie nie spotykane w handlu dlatego tez nie maja nazw
> handlowych.
A ja dzisiaj widzialam w markecie Minimal make firmy Clever o nazwie
'maka pszenna' i wlasnie byla typu 650.
Czy z tej maki bedzie dobry chleb w mieszance z zytnia?
Czy zytnia na zurek nadaje sie do pieczenia chleba, bo zytnia kupiona na
targu wydaje mi sie za biala.
Ktos pisal, ze sprobuje upiec z zurkowej. Ciekawa jestem, czy chlebek
sie udal.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |